Så gör du resan billigare


Tycker du att reskassan bara försvinner? Vågar du inte riktigt åka iväg eftersom du vet av erfarenhet hur dyrt allting kommer bli? Slutnotan på en resa är ju alltid mer än bara biljetten tur retur!

Jag har tidigare pratat och skrivit om hur man hittar billiga resor. Jag har även problematiserat frågan i texten Är billigt bra. Nu vidareutvecklar jag frågan i Metro.

I måndags publicerade nämligen tidningen Metro en intervju med mig. Inte anade jag då att jag kom få delar av förstasidan, samt två helsidor i tidningen. Resebilagan var liksom jag.

Det det handlar om är boven i resan. Det som gör att budgeten går över styr. Att pengarna bara försvinner. Det vi ska akta oss för. Hur kan vi planera mot det?

wazir-khan-mosque-lahore-12

Ett land jag har besökt flera gånger och som är billigt att vara i är Pakistan. Hit åker jag mer än gärna tillbaka, och faktiskt åker jag tillbaka dit mycket snart!

Här kommer tipsen jag delade i Metro:

När du bokar flygbiljetter

Behöver du den extra försäkringen? Behöver du incheckat bagage? Hur mycket kostar de olika alternativet för att ta sig till och från flygplatsen, både där du bor och dit du ska. Kolla upp sådant i förväg.

När du bokar hotell

Inngår alla skatter och avgifter? Hur ligger hotellet jämfört med attraktionerna och det du vill uppleva? Finns där kollektivtransport till och från hotellet? Större mataffär? Hotell med pool är ofta dyrare än hotell utan. Behöver du pool om hotellet ligger nära stranden? Hotell med frukost är ofta dyrare än hotell utan. Kommer du äta hotellets frukost?

När du äter på resmålet

Vilka restauranger finns i närheten? Lokala restauranger där även lokalbefolkning går eller enbart mellandyra turistrestauranger som sällan ger valuta för pengarna? Kanske kan du boka lägenhet där kök ingår och själv laga mat ibland?

Färre krav…

är inte det samma som lägre krav. Men ju färre måsten du har, ju större är chansen att hitta biljetter, hotell, restauranger, utflykter osv som passar din plånbok.

Låt dig inte luras av det du läser på nät

Undersökningar och statistik visar ofta vilka resmål som är de billigaste. Fast gör de egentligen det? Enligt mig, nej.

Ofta är det nämligen reseföretag som beställer undersökningarna som visar vilka resmål som ger dig valuta för pengarna. Dessa reseföretag kan till exempel ha med enbart de resmål som de själva erbjuder resor till. Eller det kan vara undersökningar gjorda i ett annat land och som bara är översatta till svenska. Du kanske hittar en billig resa till destination X från England, därmed inte sagt att du hittar samma goda deal i Sverige.

Ta därför undersökningar, statistik och indexar med en nypa salt. De behöver inte säga hela sanningen.

Det jag glömde berätta för Metro:

Det är inte inte allt vettigt man kommer ihåg att säga när journalisten ringer.

Boven för reseekonomin kan också vara grupptryck.

Det att åka med någon eller några som har andra ekonomiska ramar än det du själv har. Som gör att även du måste spendera mer pengar, fast du egentligen inte vill eller kan. För att tala klarspråk, välj reskamrater som är medvetna om dina ekonomiska förutsättningar. Åk med dem som har lika mycket (eller lika lite) pengar som du.

Och slutligen, lyxa till det där du har råd.

Själv har jag kanske inte råd att köpa bästa biljetterna till operan i Wien. De kan kosta över 2000 kronor per styck. Om jag däremot är i Jerevan, huvudstaden i Armenien, kostar bästa platserna dryga hundralappen. En buffé med ostron skulle jag kanske heller inte ha råd med, till exempel i Sverige. I Kambodjas huvudstad Phnom Penh å andra sidan betalade jag 10 dollar för sushi- och ostronbuffé. Med andra ord, det går att lyxa till det ibland. Det kanske inte gör just den resan så mycket billigare direkt, men du får definitivt valuta för pengarna.

 

Andra artiklar av mig om resor och ekonomi:

https://johnnybajdzjan.com/2016/06/07/billig-semester-pa-lyxiga-santorini/

https://johnnybajdzjan.com/2016/04/11/hur-aka-billigt-till-maldiverna/

https://johnnybajdzjan.com/2016/07/08/ar-sri-lanka-billigt/

https://johnnybajdzjan.com/2018/01/26/ar-brasilien-billigt/

https://johnnybajdzjan.com/2018/02/13/ar-det-billigt-i-georgien/

https://johnnybajdzjan.com/2017/11/14/ar-iran-billigt-eller-dyrt/

Andra resebloggares artiklar om resor och ekonomi:

https://lifsresor.se/2017/06/20/7-tips-pa-hur-man-bokar-billigt-flyg/

https://www.discoveringtheplanet.com/tio-enkla-satt-att-spara-pengar-nar-du-ska-boka-resa/

https://www.dryden.se/2016/12/hantera-pengar-pa-resan-fem-guldtips/

http://worldbytina.se/2018/february/restips-3.html?fbclid=

https://comeflywithme.se/blogg/2018/7/sa-hittar-du-billiga-charterresor?fbclid=

https://4000mil.se/index.php/stora-resa-billigt-guiden/?fbclid=

https://4000mil.se/index.php/10-tips-for-att-hitta-billiga-resor/?fbclid=

http://www.rucksack.se/10-tips-for-att-boka-billigare-resor/?fbclid=

 

 

 

 

Kategorier:ReseplaneringEtiketter:, , ,

1 kommentar

  1. Bra tips! Så sant d där med grupptryck. Min gratisguide till sthlm kanske skulle vara m? 😋

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d