Är det billigt i Georgien?


Georgien – att resa på semester till det lilla landet i Kaukasus blir ständigt mer populärt. Men hur mycket kostar en resa till Georgien egentligen? Och hur är det med prisläget när man väl är på plats? Är Georgien billigt? Eller har landet blivit dyrt? Vad kostar en natt på hotell, ett glas vin på en av Tbilisis många uteserveringar? Här kommer några av svaren som kanske kan hjälpa dig göra en budget inför Georgienresan.

Tbilisi Georgien-3-2

Kväll i Tbilisi

Resan dit

Till Georgien flyger man, annars skulle resan bli lite väl bökig. Tyvärr finns ännu inga direktflyg från Sverige, utan det får bli en resa via Riga, Kiev, Istanbul med flera. Jag har sett biljetter Stockholm Tbilisi tur retur för så lite som 1000 kronor, just nu (13 februari 2018) hittar jag biljetter för 1400 kronor. Dock skulle jag nog säga att allt under 2500 kronor tur retur är ett helt okej pris.

Taxi från flygplatsen i Tbilisi

På Tbilisis flygplats finns det gott om bankomater och växlingskontor som ger en helt okej kurs. Pengar behövs nämligen får att åka in till stan. Bussen kostar mindre än en lari (ungefär tre kronor), men har du mycket bagage är kanske en taxi bättre. För en taxi blir priset dyrare, kanske runt 40 lari (130 kronor). Vissa chaufförer är riktiga taxichaufförer, andra män som kommit hit i hopp om att tjäna några kronor. Då försöker de självklart få så mycket som möjligt av turisterna, och ja, det hade kanske jag också gjort om jag vore dem. Avtala oavsett priset i förväg och se till att ha georgiska pengar.

Hotell i Georgien

Första gång jag besökte Georgien var i 2008 och då fanns nästan inga turisthotell. Tio år senare finns det däremot gott om hotell i alla prisklasser.

Prislappen för ett fyrstjärnigt boutiquehotell i långsäsong i Tbilisi kanske ligger på svenska femhundralappen. De stora bookingsidorna har olika kampanjer och reor så det kan vara bra att hålla koll för bästa priset.

För en sovplats på ett hostel räcker det med femtilappen och utbudet är stort.

I andra städer är priserna för hotell lite lägre än i Tbilisi. Det finns även möjligheter för att bo på vingårdar i östra Georgien, eller varför inte spendera en natt eller två uppe i bergen i Kazbegi?

Resa runt i Georgien

Minibussar är det som de flesta använder när de ska åka från en stad till en annan. Här är det inte inte frågan om hundralappar utan kanske en femtiolapp. Det är billigt att åka runt i Georgien.

Dock finns det mycket att se längs vägarna dessa bussar stannar ju inte till överallt. Numera arrangeras därför dagsutflykter från Tbilisi till olika delar av landet, och beroende på utflykt ligger priset kring 200-300 kronor per person. Det kan vara en dagsutflykt längs georgiska militärvägen till Kazbegi, det kan vara till vin-distrikten i öster eller till västerut till Gori och andra städer. Utbudet är som sagt stort.

I Georgien finns även enstaka tåg. Senast jag tog tåg i Georgien var år 2008, men genom en internationell hemsida ser jag att nattåget mellan Tbilisi och Batumi nu kostar 15 dollar. Med andra ord borde det vara ännu billigare på plats.

Stalin museum, Gori, Georgia 12

Souvenirer från Stalinmuseet i diktatorns hemstad, Gori.

Vad kostar ett glas vin i Georgien?

Georgien anser sig vara vinets vagga. Arkeologiska utgrävningar visar att här producerades vin för 8000 år sedan. Äldre vinproduktion har alltså inte hittats. Och går du på restaurang och ska ha ett glas vin, så kommer du inte ruineras.

Du får en bra flaska georgiskt rött för under hundralappen. Om du nöjer dig med husets vin betalar du kanske en tia, eller tjugo kronor för en hel karaff. Kom dock ihåg att Georgien blir ständigt mer populärt som turistland. Det innebär också vissa restauranger, särskild i Tbilisis promenadstråk börjar få turistpriser.

Georgien Gori Uplistsikhe Kakheti-18

Dessa vindruvor ska snart bli vin. Bordsvin av druvan rkatseteli.

Vad kostar en huvudrätt?

Som överallt annars, restaurangpriserna beror på vilken restaurang du väljer. I bakgatorna kostar en huvudrätt kanske tjugo kronor, i turistgatorna hundra. På lyxrestaurangen får du ge tvåhundra, men då är det också lyx.

Som färdledare i Georgien är det något jag försöker göra mina resenärer medvetna om – särskild när frågan kommer om hur mycket pengar som ska växlas. Fast oavsett om maten kostar tjugo, femtio, hundra eller tvåhundra, så har den en sak gemensamt. Den är nästan alltid mycket välsmakande.

Visst, de senaste två åren har jag även sett särskilda internationella turistmenyer. Jag har även testat dem och blev inte imponerad. Slutsatsen blir kanske att georgierna gör bäst i att servera georgisk mat? Kan hända. Men sen får man det där suget efter en pizza eller en rejäl indisk gryta? Vad gör man då? Jodå, dessa alternativ finns också och kan vara riktigt bra. I alla fall har jag ätit gott indiskt i Tbilisi. Prisläget blir dock närmare hundra än tjugo.

Om du vill veta mer kan du här läsa mitt inlägg om georgisk mat.

Georgien Gori Uplistsikhe Kakheti-20

Georgiskt grillat kött med färskt bröd och inlagda grönsaker. Kan det bli bättre?

Souvenirer att ta med hem

Hur är det så med shoppingen? Som tur är, är Georgien ett av de länder där man fortfarande hittar riktig shopping. Det vill säga, kylskåpsmagneterna från Kina börjar komma även här, men fortfarande finns lite av det autentiska kvar: gummorna som säljer hemstickade strumpor till 20 lari (70 kronor) paret, mannen som säljer egenproducerad honung från bergen, torkade örter till te och medicin, och självklart, det georgiska vinet.

På marknaderna kan man pruta på varorna, men är priset rimligt från första början, varför ska man då pruta? I så fall är det bara försäljarens marginaler som minskar och dessa är kanske inte så stora från första början. Sen ska man självklart också känna sig nöjd med den vara man köper och priset man betalat.

Jag prutar absolut inte på ett par strumpor i lokala mönster till 70 kronor. Däremot har jag prutat på några lokala flaskor sprit på en marknad. De var så dyra från första början att det skulle bli en rejäl bit av min budget. Nu fick jag dem för ett pris som jag ändå kunde acceptera och båda parter vara nöjda.

Själv tycker jag den bästa shoppingen kan finnas längs landsvägarna där några lokalbror bredvid någon källa ställt upp sina varor. Annars är loppmarknaden i Tbilisi (dry bridge market på engelska) stället om du vill ha gamla sovjetgrejer. Souveniraffärer av olika finns det annars tillräckligt av.

Georgien Gori Uplistsikhe Kakheti-11

Hos den här försäljaren i staden Sighnaghi kan man köpa hemmagjord ost till mellan 10 och 16 lari per kilo. En georgisk lari är ungefär 3,50 svenska kronor.

Konklusion

Utifrån dessa uppgifter borde det inte vara svårt att få en ungefärlig budget, oavsett om du är den som tar taxi och äter dyrt, eller om du föredrar bussen, bor på hostel och äter billigt.

Att resa själv till och i Georgien är oavsett inte dyrt. Numera med alla utflyktserbjudanden du kommer få när du promenerar längs Tbilisis gator är en resa i Georgien heller inte särskild svår. Den yngre generationen pratar dessutom rätt bra engelska.

Georgien låter sig dessutom alldeles utmärkt kombineras med dess grannländer, Azerbajdzjan och Armenien. Sistnämnda har som Georgien en helt okej infrastruktur när det gäller turism. Azerbajdzjan halkar dock lite efter, men med förenklade visumregler och lite nytänk så kanske det snart blir bättre även här.

Om du inte vill resa och planera allt själv, finns även rundresor till Georgien och Kaukasus. Själv har jag fyra år i rad varit färdledare på Världens Resors I skuggan av Kaukasus. Resan tar dig till alla tre kaukasiska länder, men efter fyra år känns det som jag vill göra något annat i september. I alla fall i år.

Nu till sommaren har dessutom Världens resor två renodlade Georgienresor. Anna Mnatsakanova leder Sommar i Georgien, och dessutom finns även en vandringsresa.

En resa som jag dock kommer vara färdledare för är Albatros nya resa, Gästfria Georgien. Tre resor kommer gå i mars och april 2018 och jag kommer leda alla tre. Drygt 10 000 kronor kostar resan med flyg och en vecka med nästan helpension. Att få äta georgisk mat i tre veckor som en del av jobbet är aldrig fel. Fast jag borde kanske oroa mig för vikten?

Andra företag som också erbjuder Georgienresor är Iventus, Temaresor, Kon-Tiki Resor. Dessa företag har jag dock inte jobbat för så något mer specifikt om dessa resor kan jag tyvärr inte säga. Kanske finns det även andra arrangörer som erbjuder resor till Georgien och Kaukasus.

Bästa foton Georgien-11

Utsikten över berget Kazbegi i norra delen av Georgien. Bilden tog jag under en liten vandring tillsammans med några av mina resenärer, hösten 2017.

 

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , ,

8 kommentarer

 1. Vi planerar att ev. åka till Kutasis i Georgien nästa vår. Wizzair har ju en linje dit från Köpenhamn ,direkt, med bra priser. Dom flyger fredagar och måndagar.
  Jag ser att Kutasis ligger typ 3,5 timmar ifrån Tblisis., Min fråga är om det är möjligt att hitta en taxichaufför i Kutasis som kör en typ minibuss, (vi är 4 vuxna män) till Tblisis och även en sväng in i Armenien under en dag. Vi får förstås starta tidigt och komma hem sent den dagen.
  Och vad kan det kosta? Jag är nöjd med ett mycket ungefärligt pris. Vet du någon firma som man kan förboka denna tripp på?
  MVH Mikael

  • Jag har tyvärr aldrig varit i Kutaisi så jag vågar inte säga något exakt, men priser i Georgien när det gäller transport är ofta förhandlingsbara. Det är rätt så vanligt med delad taxi i Georgien så det kan säkert lösas. Tyvärr känner jag inga chaufförer som jag kan rekommendera. Dock är min erfarenhet att sådana saker i Georgien löser sig relativt enkelt.

  • Hej! Förlåt för sent svar, jag har varit i Azerbajdzjan och lite upptagen med min grupp där. Jag har själv aldrig flugit till Kutaisi och har därför lite svårt att svara på din fråga. Mina svar skulle bli rena gissningar och flygplatstransport är ju alltid en fråga om överpris och riktiga priser. Tycker det är tillräckligt svårt när man ska förhandla priser från flygplatsen i Tbilisi och in till stan, då kan jag sällan få någon under 30 lari. Om man inte tar lokalbuss förstås. Fast när ni är fyra pers borde ni absolut kunde hitta något överkomligt. Jag har ju åkt en del mellan Tbilisi och Armenien, fast aldrig dagsutflykt. Jag vet att utflyktsbyråer i Tbilisi kanske tar 60-70 lari per person för en heldagsutflykt så om du gånger det med 4 så kanske du får priset på vad en bil en heldag skulle kosta. Men det blir som sagt bara ett cirkapris som jag absolut inte kan garantera på något sätt. Oavsett, Georgien är ett härligt land att resa i, och min erfarenhet är att problemer löser sig och att det inte kostar alltför mycket. Lycka till!

 2. Vi är väldigt sugna på Georgien, och jag tror också att det är ett land som kommer bli mer och mer populärt. Kanske lika bra att åka dit medan priserna är relativt bra 🙂

 3. Spännande inlägg om en spännande, och för mig ganska ny destination. Kanske är det Georgien jag ska överväga mot slutet av sommaren?

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: