Sovjetiska mosaiker i Georgien – hemliga berättelser


När du reser runt i landet kommer du troligtvis se dem. Sovjetiska mosaiker i Georgien. Bilderna som visar historia händelser, folkens vänskap, eller vetenskapens framsteg. Plötsligt uppenbarar de sig, färggrant kakel eller glasmosaik mot en annars grå betong. I huvudstaden Tbilisi, i små landsbyar eller mitt i den storslagna fjällvärlden, just det spelar mindre roll. Motiven av krossad fascism eller livets träd dyker upp lite överallt.

Krossad fascism och georgisk-rysk “vänskap

Sovjetisk konst har dock ett rykte som delvis stämmer. Resultatet har blivit försummelse, ointresse, förstörelse. I Sovjetunionen var det konstnärens uppgift att ta ett moraliskt och filosofiskt ansvar. Att gestalta världen, inte som den var, utan som man önskade. Konst var nämligen agitation. Det sade Lenin. Och den skulle vara monumental. Imponera på folket. Det kom att kallas socialistisk realism, den riktning som all offentlig konst skulle ta.

Kommunismens ikoner

Huvudidén var att skapa ett socialistiskt samhälle. Där hade den offentliga konsten sin plats. Det på samma sätt som ikonerna hade sin plats i den georgiska kyrkan. Folk var vana att tolka bilder. Vissa kunde ha nästan hemliga betydelser. Kosmonauter istället för helgon. Kanske blev mosaikerna kommunismens ikoner?

Kosmonauterna. Nästan som en ny sorts helgon? Mosaik i landsbyn Gurjaani.

Sovjetiska mosaiker: Försummelse och renässans

Därför är det kanske inte svårt att förstå försummelsen av sovjetiska mosaiker i Georgien. Konst från en tid många vill glömma har inte första prioritet. Men, de senare åren har det hänt saker. En sorts renässans. För vissa kanske även nostalgi. När äldre bara vill glömma kan yngre vara nyfikna. Och mosaiker dokumenteras och skrivs om. I bästa fall även renoveras, som vänskapsmosaiken i Gudauri. Jag är en av de som både skrivit och dokumenterat. En magisteruppsats. Mängder av fotografier. Här kommer de från Georgien!

Vill du läsa mer om Georgien?

I olika artiklar ger jag till exempel färdledarens bästa tips för Tbilisi och i andra texter skriver jag om både brutalistisk arkitektur och den sovjetiska människan. Min huvudmeny med alla Georgientexter hittar du här.

Kategorier:GeorgienEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d