Handla i Georgien – 2019


Från 10 till 23,3. Kilo. Jag pratar förstås om min resväska, och jag vet lite på förhand i vilka länder det är bra med ett rejält utrymme i den incheckade bagagen. Georgien är ett sådant land.

Men vad finns där att handla i Georgien egentligen? Souvenirer, kläder, mat, dryck, kryddor, keramik? Vad blir det för shopping när man väl är där? Vad har man med sig hem?

Jag kan förstås bara prata för mig själv. Men jag ser ändå ett mönster när jag tittar tillbaka på min shopping i Georgien våren 2018. Nu, hösten 2019, har jag varit där igen. Och jodå, det var inget problem att fylla resväskan den här gången heller…

Shopping_Georgia-5467

Det mörkröda på bilden är som ett tjockt ihopvikt papper, fast papper är det inte. Tklapi heter det, och består av fruktmassa som har knådats rejält med olika kryddor, sen kavlats och torkats och de säljs på de flesta marknader som godis med en söt-sur-salt och rätt så fräsch smak. Tklapi kan göras av vindruvor, plommon, kiwi, granatäpple, ja stort sett alla frukter och är tillsammans med churchkhela (valnötter eller hasselnötter på ett snöre som doppats i tjock druvjuice och torkats) kanske den roligaste georgiska godis-souvenir att ta med hem och bjuda vänner på.

Under tklapin ligger ett bröd, och har jag extra plats i resväskan fyller jag gärna upp med georgiskt bröd. Den gröna frukten heter feijoa, kallas även vild guava, kommer ursprungligen från Syd-Amerika, men växer bra även i Georgien.

Shopping_Georgia-5471

Jag nämnde churchkhela, och så här kan de se ut. Den nästan svarta doppat i vindruvsjuice från saperavi-vindruvan, och den nästan vita från vindruvan Isabella. De ligger ovanpå två skärbrädor i valnötträ som jag köpte för under 20 kronor styck på en souvenirmarknad i staden Borjomi. Till vänster en t-shirt från den turkiska kedjan Koton. Herrkläder är annars inget man är särskilt duktiga på i Georgien tyvärr.

Shopping_Georgia-5476

Ofta köper jag vin från Georgien och packar försiktigt i resväskan. Den här gången blev det dock några antikvariska flaskor armenisk brandy från den tiden både Georgien och Armenien var sovjetrepubliker. Sådana flaskor kan fortfarande finnas på loppisar, även om priset har gått upp de senare åren. Ungefär 500 kronor får man numera ge för en flaska. Till vänster ett ungerskt tokaji-vin för den sovjetiska exportmarknaden anno 1976. Det kostade drygt 300 kronor.

Sen blev det lite annat smått. På huvudbilden nede till vänster syns en gryta med polka dot-mönster från marknaden Samgori. Oanvänd sovjetisk modell från 1960-talet, och tanken är nog att den ska bli present eller att jag ska sälja den. På samma marknad köpte jag även kastanjer som jag har rostat här hemma. På klädskedjan Koton hittade jag även en brun herrskjorta med rutmönster och ett par jeans för tillsammans 300 kronor.

I staden Telavi köpte jag en blå nyckelring med måttband för 10 kronor, någon jag faktiskt letat efter här i Sverige. På en loppis hittade jag även ett sätt med tre plåtburkar för att förvara te i, och efter att ha varit i kontakt med författaren av en bok om sovjetiska mosaiker i Georgien hittade jag boken i en bokhandel. Georgierna börjar bli mer medvetna om sitt sovjetiska arv, antigen de gillar det eller inte, och boken som handlar om sovjetiska monumentala mosaiker i det offentliga rum (det som jag skrev min magisteruppsats om för många år sedan på Stockholms universitet) är skriven både på georgiska och engelska. Den kostade 70 georgiska lari, vilket är drygt 200 kronor. Dyrt för att vara Georgien, men ok för mig, när man nu är intresserad.

Jag hade egentligen inte planerat åka till Georgien i år. Men så blev andra reseledare sjukskrivna och jag fick åka ändå. Och med tanke på shoppingen, så var nog det rätt så bra!

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: