Referenser


Alla lokalguider på Centralasienresan var toppen, för inte att tala om vår egen reseledare som vi alla enhälligt bara GILLADE! Om de lokala guiderna var entusiastiska och trevliga, så var Johnny en kompletterande lugn personlighet som ställde upp i alla lägen, och hade en 100 %-ig närvaro trots att han jobbade dygnet runt. En klippa!

Tarja, resenär på Världens Resors Centrasienresa, våren 2015.

”Hoppas våra vägar korsas igen någon gång. Tack än en gång för den vän och guide du varit under resan”

Maria, resenär på Världens Resors Kaukasusresa, hösten 2015

”Så har  jag nu gjort min Kaukasus  resa med Världens Resor  och jag blev inte besviken. Vi hade förmånen att ha fått denna fantastiska guide med oss från Sverige. Vilken tillgång. Han var så otroligt kunnig och påläst och utöver det en väldigt trevlig person. Vi hade många glada och trevliga stunder tillsammans. STORT TACK Johnny hoppas jag får förmånen att träffa dig på en  annan resa.”
Eva, resenär på Världens Resors Kaukasusresa, hösten 2015

53 kommentarer

 1. Tack Johnny! Hoppas vi ses igen någonstans på resande fot. Tacksam för att du var vår guide i Pakistan. Alltid närvarande och engagerad. Att du är påläst och kunnig gjorde resan så mycket intressantare både historiskt och i nutid.
  Thomas, oktober 2022

 2. Vi har varit på en upplevelserik resa i Georgien med Johnny som färdledare. En guide som har en otrolig förmåga att framföra sitt budskap väldigt klart och framför allt vid rätt tidpunkt. Johnny finns alltid till hands men har en fingertopps känsla för vad som lagom. Väldigt kunnig och påläst samt bra samarbete med vår lokale guide. Tack för härliga dagar
  Gunnel Bertil

 3. Allra bästa betyg till Johnny som var vår guide på resan till Georgien nyligen, i oktober 2019. Kunnig, trevlig och omtänksam. Han valde ut intressanta områden i landets historia som han berättade om under bussresorna. Samarbetet med den lokala guiden Georgi var också utmärkt. Tack, Johnny för mycket gott reseledarskap!

 4. Johnny er helt klart blant de topp 5 beste turlederne jeg har møtt på mine turer i ca 70 land. Jeg hadde gleden av å være på tur med ham 16. – 25. oktober. Synes at alt gikk knirkefritt. Han ga klare beskjeder og folk møtte opp til rett tid. Kunnskapsrik, hyggelig og sosial er han også.

  Elin B. , Oslo

 5. Vi er veldig godt fornøyd med vår reise til Bulgaria og Romania 16.til 25.september med Johnny som reiseleder. Han viste stort engasjement og var meget kunnskapsrik så vi fikk med oss mye ny kunnskap. Samtidig veldig grei og hjelpsom og ordnet alt perfekt så reisen gikk problemfritt. Kunne gjerne tenke oss ut på tur igjen med deg som reiseleder. Vi vurderer både båttur St. Petersburg – Moskva og Georgia reise så kanskje treffes våre veier igjen.

 6. Tom Undrum, Perm – Moskva sept-okt 2019
  Første utenlandstur for meg med guide, og Albatros. Veldig godt å ha guide i Russland. Johnny er kunnskapsrik, god i russisk, russisk historie og flink til å formidle. Jeg har allerede bestillt ny tur.
  Takk for hyggelig tur.
  Mvh Tom

 7. Vi hade förmånen av att ha Johnny Friskilä som reseledare och guide i Azerbajdzjan i septem-ber 2019.

  Johnny Friskilä var mycket allmänbildad och väl påläst och han hade besökt Azerbajdzjan ett antal gånger. Han är social och utåtriktad som person och han delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Johnny talar flytande ryska vilket är en stor tillgång.

  Han tvekade aldrig att ta befälet, när det var påkallat för att uppnå bästa resultat i allas intresse. Han och den utmärkte lokalguiden Gurban kompletterade varandra och samarbetade mycket väl under Johnnys ledning.

  Johnny var också väldigt mån om gruppen och han var öppen för att göra ändringar i program-met för att vi skulle få tillfälle att uppleva något extra. Det var mycket Johnnys förtjänst att det blev en så lyckad resa.

  Vi skulle mycket gärna göra fler resor under Johnnys ledning.

  Urban & Gunilla
  Göteborg

 8. Jag stortrivdes i Azerbajdzjan med Johnny som färdledare!
  Rolig, kunnig, lugn och inte minst väldigt trevlig gör att jag hoppas få åka med honom igen! Högsta betyg: A.

 9. Vi hadde en fantastisk reise til Kirgisistan med Johnny som guide. Turen kunne ikke ha vært bedre, et fantastisk land, og gode reisemål på rundturen. Jonny var en perfekt guide, kunnskapsrik, organisert og tålmodig. Tror ikke det er mulig å stresse den mannen, han har full kontroll. Likte veldig godt at vi ble behandlet som det vi var; en gjeng voksne mennesker, og ikke en barnehage på tur! Korte greie beskjeder, en underforstått forventning om at alle tar ansvar, hvilket de også gjorde. Ingen kom for sent, ingen rotet seg bort, ingen følte seg oversett 😊 Veldig kjekt for oss nordmenn som liker å gå på tur at vi kunne tilpasse eget tempo, og ikke gå i flokk. Reiser gjerne på tur med Johnny igjen 😊

 10. Elvecruise fra Moskva til St.Petersburg har lenge stått på min ønskeliste. Den ble realisert 23.mai – 2. juni 2019 , og overgikk forventningene mine.
  Reiseleder Johnny Friskilà
  har en stor del av æren for det.

  Det første jeg registrerte var at han er tydelig. Klare beskjeder, og velsignet korte! Mange meldinger ble gitt via båtens radio. Der den italiensktalende guiden brukte fem minutter, brukte Johnny to!

  Han stilte krav til sin gruppe. Ikke noe slinger i valsen! Oppsatte tider må følges. Men metoden han brukte var ikke pekefinger, men humor.
  Eksempel : Bussen venter ikke. Men om dere ikke når den, er det ikke noe problem . Det er bare å ta drosje til neste havn! Resultat: vi stilte alltid i tide.

  Johnny er svært kunnskapsrik. Vi hadde stor glede av hans kurs- virksomhet om bord, for eksempel om det russiske alfabet og språk. Samtidig var det merkbart at han ikke fløt på rutinen. Grundige forberedelser , som også er et uttrykk for å ta sine reisende på alvor.

  Uten å kunne russisk og dermed vite noe om hans kommunikasjon med de lokale guider , rent språklig , kunne vi merke en god tone og smidighet i samarbeidet.

  Det er mange likhetspunkter mellom en lærer og en guide!
  Vår « klasse» bestod av enkeltindivider og små grupperinger. Det er ikke opplagt at dette blir til en helhetlig gruppe. Og det må vel være det optimale for en guide å greie å sveise gruppen sammen.
  En måte å gjøre dette på er å gjøre « det lille ekstra.» Før en av de siste fellesmåltidene ble vi invitert til Johnny overraskelse : russisk kaviar og russiske bobler.

  Vi var samstemte i vår vurdering av og og begeistring for Johnny.
  En av deltakerne sa det slik:
  Han viser oss respekt.

  Konklusjonen gir seg selv: Jeg gir Johnny Friskilä min aller beste anbefaling.

 11. På cruise fra St.Petersburg til Moskva var vi heldige som hadde Johnny som guide.
  Kunnskapsrik, hyggelig, bestemt når det trengtes, presise beskjeder og flink til å sammenfatte informasjon om de forskjellige stedene og severdighetene vi besøkte.
  Hans erfaring som guide var tydelig og gjorde mye for at turen ble så vellykket.

 12. Har vært på Elvecruice St Petersburg til Moskva med Albatros og Johnny som reiseleder.
  En fantastisk fin tur som ga et helt nytt inntrykk av Rusland og russere. Fantastisk hyggelige og hjelpsomme mennesker.
  Og med Johnny som reiseleder ble turen fantastisk. Altid tilstede, altid blid og altid hjelpsom.

  Bjørn Lorang Jensen, Norge

 13. Tack Johnny för ditt engagemang och lyhördhet som reseledare under vår resa i Malaysia 25/1- 15/2 -19 med Albatros Travel.
  Bra och tydlig information under resans gång. Väl påläst om historia och nutida förhållanden i Malaysia gjorde att vi fick fullt utbyte av resan. Bra samspel med lokala guider var mycket fint.
  Din fina humor satte också en fin prägel på resan.
  Hoppas få se dig igen på någon resa ute i världen.
  Kicki o Lennart
  Orust

 14. Malaysia Jan-feb 2019
  Tack Johnny för att du förgyllde våra tre veckor i Malaysia. Vi uppskattade verkligen din professionella reseledarroll. Ditt stora engagemang i allt från bagage, hotell, busstider och utfärder gjorde att vi fick ut maximalt av vår vistelse. Du får högsta betyg av oss. Vi hoppas att vi ses någonstans i världen igen!
  Mariann o Anders Aschan

 15. Inger o Peter Montenegro 2018
  Tack vare vår färdledare Jonny blev vår resa trygg och innehållsrik i detta land med vackra scenerier. Väl utportionerad information med underfundiga kommentarer. Strukturerad, flexibel och mycket påläst. Vi reser gärna med dig som färdledare igen.

  • Vi är också väldigt nöjda med resan till Montenegro – det har varit härliga och intressanta dagar. Vilken reseledare!! Så väl omhändertagna vi blivit och så mycket kunskap vi fått av Johnny. Kanske vi ses igen på en annan resa och då blir vi så glada 🙂

 16. Flott tur til Usbekistan sept.2018! Johnny var/er en allviter på historien og samtiden her i Sentral-Asia! Blir gjerne med på flere turer!Rønnaug Bogstad

 17. Tusen takk for at du var med på å gjøre turen til Kirgisistan til en flott opplevelse. Et nydelig land og med en kunnskapsrik og profesjonell guide gir alt som på skinner. Oчень приятно познакомиться.
  Askild

 18. Vi har hatt gleden av å ha Johnny som reiseleder 10 dager i Kirgisistan. Johnny er punktlig, hyggelig og veldig, veldig kunnskapsrik – og han formidler kunnskapen sin i passende doser på en engasjerende måte! Gjennom sin evne til å forstå gruppa og komme utfordringer i forkjøpet, gav han reisefølget verdifull trygghet.
  Vi gir ham våre beste anbefalinger!!

 19. Takk for en flott tur til Kirgisistan! Alt var som det skulle være og det var ingenting som gikk galt eller som ikke var som det skulle vært. Dette er sikkert noe av turlederens fortjeneste som man ikke ser så umiddelbart. Det vi vå umiddelbart var en profesjonell og hyggelig turleder som formidlet mye om reisemålet, brydde seg om gruppen sin og sørget for at alle hadde en flott opplevelse!

 20. Nettopp kommet hjem fra en fantastisk tur til Kirgisistan, med Johnny som reiseleder. Han er meget kunnskapsrik, profesjonell og i tillegg en veldig hyggelig fyr. Anbefaler ham på det varmeste og reiser gjerne med ham igjen.

 21. Nettopp kommet hjem fra en fantastisk tur til Kirgisistan, med Johnny som reiseleder. Han er meget kunnskapsrik, profesjonell og i tillegg en veldig hyggelig fyr. Anbefaler ham på det varmeste og reiser gjerne med ham igjen.

 22. Johnny er kunnskapsrik, rolig, ryddig og hjelpsom. Vi følte oss trygge i Georgia med han som reiseleder, og oppholdet er fullt av gode minner. Vi kan godt tenke oss en ny tur i sentralasia med Johnny som leder.
  Wenche og Ola Bjørnstad

 23. Takk for en meget hyggelig, innholdsrik og interessant tur i Georgia. Med Tblisi som fast base reiste vi til forskjellige mål og lærte så mye om så mangt! Takket være en meget kunnskapsrik reiseleder, Johnny, som også viste seg å være svært ryddig person med god oversikt over reisen, språket, kulturen, maten, vinen – og oss deltagere. Veldig bra! Reisen ga mersmak, det var første gang turen gikk til disse kanter av verden, men trolig ikke den siste!
  Tove Diesen, Oslo

 24. Du är en mycket duktig färdledare; kunnig, lugn, tydlig och en trevlig person. Kaukasusresan en av mina bättre långresor mycket tack vare dig Johnny.

 25. Jag kan bara hålla med tidigare skribenter, kunnig, lättsam, rolig, saklig!
  Fantastiskt att resa med dig Jonny!

 26. När man läser vad andra har skrivit, blir ens egna ord överflödiga! Johnny, du är bara så bra!

 27. Kjell-Åke Almroth
  Central Asien 2017-04
  Resan blev precis så bra som jag hade hoppats på, mycket beroende på Johnny.
  Hans kunskap, engagemang och en mycket trevlig person är ju något man minns och något som gör en resa med honom minnes värd. Att han dessutom talar mycket bra ryska gör det hela ännu bättre.
  Så ett stort tack för denna resa hoppas det blir flera.

 28. Kirgisistan Juli 2017.
  Støtter meg til mine medreisende over når jeg på det varmeste vil anbefale denne fabelaktige og hjelpsomme reiselederen. Først og fremst kunnskapsrik så det holder ”herfra til evigheten”
  Så den lune humoren i nesten alt som ble formidlet og respekten han oppnådde hvorhen vi ankom.
  Med hans ro og verdighet følte jeg meg trygg og ivaretatt under hele reisen.
  Håper våre veier krysses på et nytt eventyr, takk Johnny!

 29. Johnny var reiseleder på Kirgisistan-reisen min (Albatros – juli 2017). Jeg opplevde han som en veldig kunnskapsrik og dyktig guide som kunne mye om landets historie og kultur m.m. Sterk språkkompetanse var nok heller ingen ulempe. Han var en god reiseleder for gruppen – han tok godt vare på alle og var fleksibel og gjorde tilpasninger og små endringer underveis til gruppens beste. Satt pris på roen og tryggheten han viste utad – jeg tenker han er en trygg og løsningsorientert reiseleder som vet at det ikke hjelper å stresse. Flaks for meg – som lar meg lett irritere av folk som stresser unødvendig. Jeg anbefaler lett Johnny som reiseleder til andre som skal reise til sentralasiatiske land.

 30. Johnny var en kunnskapsrik og trivelig reiseleder på vår reise i Usbekistan. Han snakker flytende russisk, er engasjert og har humoristisk sans. En dyktig reiseleder som jeg håper jeg kan reise på en ny tur sammen med!

 31. Slutter meg til Anne-Bjørg Bærås sin kommentar, Johnny er en ener!

 32. Etter en meget vellykket reise til Kirgisistan – spennende sammensatt av kombinasjon natur, byliv og høysletteovernattinger, går toppkarakteren til reiselederen. Johnny var kunnskapsrik, entusiastisk, samlende og engasjert! Etter mange års reiseerfaringer vil jeg plassere Johnny blant de aller dyktigste reiselederne jeg har reist med.

 33. Min resa i Kirgizistan och Xinjiang med Johnny som reseledare var en hit. Johnny är en reseledare med stort hjärta och ödmjukhet. Vi blev omhändertagna på bästa sätt. Han kunde också sätta ner foten när det behövdes. Påläst och kunnig i Centralasiens historia. Johnny talar också ryska. En fördel för kontakten med folket, våra lokala guider och chaufförer. Mitt intresse för Centralasien har ökat avsevärt. Tack Johnny! Hoppas att få ha dig som reseledare på kommande äventyr. Jag reste med Johnny i Kirgizistan och Xinjiang i ”Sven Hedins fotspår” i maj 2017.

 34. Jag är mycket nöjd med min resa i Kirgizistan och Kina, ”Sven Hedins Centralasien”.
  Jonny är en fantastisk färdledare, trevlig, omtänksam, hjälpsam och mycket kunnig. Hans högläsning om Sven Hedins äventyr var mycket underhållande.
  Jag hoppas kunna göra någon ny spännande resa med Jonny som färdledare.

 35. Toppenbra reseledare! Väldigt engagerad och kunnig. Jag är så nöjd med resan till Centralasien.

 36. Johnny var bara det bästa man kan få när det gäller färdledare. Vi hade läst på en del innan resan till Kirgizistan och XinJiang. Men det stod sig slätt jämfört med Johnnys omfattande kunskaper. Hans jättebra förmåga till att organisera och ta hand om oss, superbra. Och flytande ryska och engelska samt ett fina sätt att ta hand om lokalguiderna. Vi vill resa med Johnny igen, hälsar Marina!!

 37. Johnnys engagemang och diplomatiska sätt att färdleda gruppen genom de fem olika länderna i Centralasien var professionellt. Jag reser gärna med Johnny igen.

 38. Johnny lotsade vårt gäng genom Centralasien med bravur. Hans lokalkännedom och referenser till andra delar av forna Sovjet gav ett extra djup till lokalguidernas berättelser. Hans flytande ryska kom väldigt ofta till hands i en del av världen där man ännu inte klarar sig så bra med bara engelska. Jag skulle gärna se Johnny som ciceron på fler resor.

 39. Med Centralasien som en vit fläck på kartan, innan avresan dit, kan jag bara instämma med ovanstående skribenters (spec 1-3-6) lovord både vad gäller resans arrangemang och Johnnys eminenta omhändertagande av gruppen i stort som smått. Utan hans erfarenheter från länderna och hans ryska hade vi slagit oss slätt i många situationer.

 40. Johnny Friskilä var vår reseledare, tillsammans med en inhemsk guide, för en rundresa i Iran oktober 2016 (samma resa som Tarja, ovan).
  Förutom det faktum att Johnny äger både omfattande och djupa kunskaper i många ämnen (språk, historia, kulturhistoria för att nämna endast n-å-g-r-a) besitter han en såväl medfödd och intuitiv som -säkert- erfarenhetsmässigt förvärvad förmåga att nalkas resedeltagarna med respekt, med stort tålamod, med en fin känsla för avstånd/närhet och med självklar auktoritet.
  Mina erfarenheter av reseledare i sådana här sammanhang är begränsade. Jag deltog i en reseledarledd rundresa för fyra år sedan. Både mot bakgrund av de erfarenheter jag då gjorde och utifrån de förväntningar jag hade ställt inför Iranresan kan jag svårligen tänka att någon hade kunnat fullgöra sitt uppdrag bättre än vad Johnny gjorde.
  Johhny är flytande i ryska, norska (hans modersmål), svenska, engelska. På avskedsmiddagen formulerade jag vårt tack till honom:

  Жил-был приятный человек Johnny.
  Он был как сам чёрт смышлёный.
  Vi beundrede ham vel,
  men mest, allikevel,
  for his fat bunch of Iranian mohnny.

 41. För andra gången reste jag med Världens resor, den här gången till Iran. När jag såg att Johnny Friskilä var resans färdledare var beslutet desto lättare att göra. Med mina tidigare goda erfarenheter från resan till Centralasien ökade förstås mina förväntningar. Ingen fara, han infriade dem med lätthet. Alltid närvarande, lugn, generös och kunnig, och samarbetade fint med resans lokala guide som var av toppenklass. Jag vågar säga som en van resenär, att detta färdledarpar är nog det bästa jag varit med om. Förutom alla unika erfarenheter från ett fantastiskt kulturland är jag fullproppad med kunskaper som jag alltid kommer att minnas och ha med mig när Iran kommer till tals.

 42. Kombinationen Jonny som färdledare och STORA TÅGRESAN gjorde resan än mer minnesvärd. Jonny behärskar den här delen av världen i såväl makro som mikro. Hans personliga erfarenheter och egna studier gör att han har svar på det mesta.
  Dessutom kryddat med humor och gott humör gör att gruppen funkar och mår bra även när omständigheterna inte är de bästa…

 43. Håller verkligen med er! Johnny var fantastisk och hans kunskaper var ovärderliga!
  Den stora tågresan blev ett minne för livet!
  Isabella och Roland

 44. Bra jobbat Jonny. Du fördjupade våra kunskaper avsevärt om de länder vi besökte. Du tillförde ytterligare kunskaper till de lokala guidernas informationer, vilket ledde till spännande samtal. Med ett gott smil, en räv bakom örat och förmåga att sätta ner foten vid rätt tillfälle tog du hand om gruppen på ett gott vis.
  PI och Elisabeth

 45. Johnny är en mycket professionell guide som vet hur man tar hand om oväntade situationer och med imponerande kunskaper i språk och historia. Han ledde gruppen och lokala guider på ett smidigt och trevligt sätt vilket gjorde resan till Ryssland, och Kazakstan till en intressant och oförglömlig upplevelse.

 46. Vi är mycket nöjda med vår resa i Centralasien med Johnny som färdledare. Han lotsade oss i genom alla fem länderna med stora kunskaper, trevligt sällskap och sympatiskt bemötande mot såväl lokalbefolkning som gentemot oss.

 47. Det är alltid roligt att bli positivt överraskad under en resa. Vår resa till fem länder i Centralasien var en sån upplevelse. Johnny är en mycket kunnig och duktig guide som fascinerande berättade om historia och nutid i dessa länder som åtminstone jag inte visste så mycket om innan resan. Jag reser gärna med Johnny fler gånger.

 48. 3 veckor i Centralasien, och att beskriva Johnny´s insatser känns överflödigt. Det räcker med ett ord: Toppklass!

 49. Efter att själv ha varit färdledare under ett antal år på 1970-talet och efter att ha gjort mängder av resor under de senaste 25 åren världen över och därmed stött på många färdledare, kan jag inte annat än ge högsta beröm till Johnnys färdledarskap under en resa i Azerbajdzjan, Georgien och Armenien i september 2015.
  Kombinationen vacker natur, intressant kultur, spännande mat och en färdledare med det intresse, de kunskaper och de erfarenheter som Johnny har gav garanti för en mycket lyckad resa.

  Erland Levi, Surahammar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: