Om mig/kontakt


Mitt fulla namn är Johnny Normark Friskilä. En snöig dag i maj, år 1979, föddes jag i Narvik i norra Norge. Där växte jag upp och 16 år gammal hade jag mitt första sommarjobb, som lokalguide. Min utbildning bestod av en timmes rundtur i en buss i stan och en tre-minuters instruktion i hur hantera en mikrofon. När jag ett par dagar senare hade mitt första uppdrag saknades just mikrofon.

Sedan dess har jag jobbat inom både service- och mediebranschen men turismen och mer specifikt guide- och reseledarjobbet, har varit konstanten som jag alltid kommit tillbaka till.

Innan jag flyttade till Sverige år 2002 hade jag bott ett år i Ryssland, samt studerat historia och statsvetenskap. Vid Stockholms universitet skrev jag magisteruppsats i rysk kulturhistoria. Förutom norska och svenska pratar jag engelska, ryska och tyska.

Trollholmsund i norra Norge.

Karriär som reseledare

De senare åren har jag i huvudsak frilansat som reseledare för företag som Världens Resor, Albatros och Untamed Borders. Det har blivit länder så skilda som Bulgarien, Xinjiang-regionen i Kina, Iran och Malaysia. Fokus har dock legat på forna Sovjetunionen med reseledaruppdrag i Kaukasus och Centralasien, tågresor och flodkryssningar i Ryssland, samt ledare för mindre, internationella grupper i ryska delrepubliker som Tjetjenien och Dagestan. Tillsammans med reseföretag har jag även varit med och producerat resor.

Min historie- och reseblogg Johnnybajdzjan driver jag privat. Uppdrag som reseledare fick jag heller inte från intet. De kom till mig mot bakgrund av bland annat mycket stor reseerfarenhet från delar av världen som kanske är obekanta för många skandinaver. För tiden vidareutbildar jag mig till högstadie- och gymnasielärare i historia. Jag beräknar vara klar januari 2022.

Annars har jag ett stort intresse för både matlagning och växter. Jag skriver och fotograferar, och har även försökt mig på att måla och skapa musik. Sistnämnda gick sådär.

Kontakt:

Om du vill komma i kontakt med mig är du välkommen att skriva. Du når mig på följande sätt:

E-post: johnny@johnnybajdzjan.com

Facebook: www.facebook.com/johnnybaijan

Instagram: @Johnnybajdjzan

Twitter: @johnnyfriskila

Tack för att du läser!

8 kommentarer

 1. Hej Johnny – väldigt trevlig reseblogg du har här!!
  Man blir direkt sugen på att ut och resa.
  Tack för att du delar!

  Thommy

 2. Johnny!
  Første gang på gruppereise. Vi var litt skeptiske på forhånd, vi som var vant til å ordne og oppleve alt selv. Men med fantastisk flinke guider ga dette mersmak! Kunnskapsrike og omgjengelige. Og du ledet gruppen med fast, men smidig hånd. Vi reiser gjerne med deg som guide til Usbekistan!

 3. Takket være deg, Johnny, ble turen til Georgia 13.-19.2019 svært lærerik, interessant og hyggelig! Jeg gir deg aller beste karakter og har også gitt tilbakemelding om dette til Albatros reiser!
  Hilsen Kjersti

 4. Takk en hyggelig tur på russiske vannveier. Mye å se, men også mye å høre: Dine forelesninger var alltid like interessante. Dette har vi også fortalt Albatros. Hilsen Sigrunn og Truls fra Fredrikstad

 5. Tack Johnny för att du gjorde vår resa i Montenegro till en spännande och givande upplevelse.
  Elisabeth o Åke G

 6. En bra och lärorik resa, Gästfria Georgien och Johnny en mycket bra färdledare. Tack vare dig Johnny och den kunnige och trevlige lokalguiden Levan och den duktige chauffören blev det en resa som jag aldrig kommer att glömma.
  Agneta

 7. Coolt!!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: