Svenska

Trollholmsund i norra Norge.
Trollholmsund i norra Norge.

Mitt namn är Johnny Friskilä och kommer från Narvik i Norge där jag hade mitt första guidejobb som 16-årig. Sen blev det interrail i Öst- och Centraleuropa och hösten 1997, 18 år gammal, åkte jag ett år till Ryssland som utbytesstudent.

År 2002 var min bachelorgrad i Ryska, historia och statsvetenskap klar och jag bestämde mig för att flytta till Sverige och Stockholm. Här blev jag kvar. Sedan dess har det även blivit en del resor. Ungefär 100 länder och territorier har jag hunnit med. Idag frilansar jag bland annat som färdledare för reseföretaget Världens Resor.

Kanske söker jag något, kanske är jag bara nyfiken, eller så gillar jag utmaningar. Kanske försöker jag förstå världen – hur omöjligt det än låter.

Resebloggen Johnnybajdzjan har jag startat i egenskap av frilansande reseledare, hobbyfotograf och -skribent. Johnnybajdzjan är ingen resedagbok där du följer mig dag för dag. Så spännande frukostar äter jag inte. På resa gillar jag även göra annat än att sitta framför datorn. Istället är Johnnybajdzjan en icke-kronologisk blogg som jag önskar fylla med trevliga reseberättelser, smaker av mer svåråtkomliga länder och kulturer.

Bloggen skriver jag på svenska, trots att jag är norrman. Jag bor ju faktiskt här. Min Facebook-sida, Johnnybaijan, är dock på engelska, och det samma gäller mitt Instagram-konto: johnnybajdzjan