Shopping i Georgien


Vad finns det att köpa i Georgien egentligen? Vilka georgiska souvenirer är värt att ta med hem och är det billigt? Finns det någon särskild shopping i Georgien, detta natursköna land i Kaukasus som annars består av berg och dalar, vandringsleder och vingårdar?

Svaret är självklart ja. Det beror förstås på vad du är ute efter. De stora köpcentren börjar komma. Fast man åker kanske inte till Georgien för att gå på HM. Sen är det förstås ibland lite svårt med marknaderna. Att köpa med sig en nyfångad öring eller en spädgris är ju inget man som turist gör direkt. Så vad finns då egentligen? Här får ni se shoppingen från mina tre veckor i Georgien, mars och april 2018, samt lite andra förslag och tips så att också du kan få en bra shoppingupplevelse i detta lilla kaukasiska land.

Shopping Georgia-9

Georgien kallas gärna för vinets vagga. Här har man producerat vin i 8000 år, och där an producerar vin producerar man gärna också brandy. Georgisk brandy finns i många affärer och det är många märken, kvaliteter och årgångar att välja på. Vissa av flaskorna är dessutom riktigt fina. Själv är jag ingen expert, men när jag besökte en gård på landet fick jag i present en halvliters petflaska med hemmagjord brandy. Hemmagjord brandy kan också hittas på olika marknader, till exempel Centralmarknaden i Tbilisi. Och varför inte stödja lite lokalproduktion? Någon fransk XO kommer det ju inte bli oavsett…

Shopping Georgia-10

I Georgien äter man mycket ost. Den mest kända av alla georgiska oster är kanske sulguni. Den kan man hitta på vilken som helst marknad, och om den har lite brunaktig färg, så är det för att den är rökt. Själv köpte jag en sulguni-ost på Centralmarknaden i Tbilisi. När man köper något från försäljarna är det också en perfekt anledning till att fråga om en bild. Att bara komma till en marknad för att fotografera kanske inte uppskattas av alla. Köp heller något, och fråga om foton sen. Det kostar sällan många kronorna och kan ett fint minne att ta med hem, både det du köper, och bilderna. Till höger för osten ligger dessutom en kryddmix som kallas “salt från Svaneti”. Perfekt till sallad!

Shopping Georgia-6

Det var det där med brandy. Eller georgisk cognac som man kallar det här. På loppmarknaden under den torrlagda bron i Tbilisi hittade jag en 6-årig brandy med namnen Egrisi. Den tappades upp på flaska år 1994 och kostade 30 lari, alltså en hundralapp. Jag funderade lite på om jag skulle köpa den, men sen, ja, självklart. Jag kommer nog inte dricka brandyn, utan den får tillhöra min kollektion av vintageflaskor sprit. Till vänster för brandyn står några gula, sovjetiska kryddburkar, eller egentligen teburkar av plåt. Under 10 kronor per styck på en marknad. Snygga, och kan dessutom användas.

Shopping Georgia-7

Nej, jag röker inte. Men när jag på en inomhusmarknad plötsligt kom in i ett stort rum där det bara såldes tobak, blev jag lite nyfiken. Jag började prata med försäljarna som kunde berätta om hur och var det produceras tobak i Georgien. Tydligen finns här mer än bara vinrankor i alla fall. För drygt tre kronor köpte jag ett paket georgiska cigaretter. Med kyrillisk skrift dessutom, det är väl det här man röker om man känner sig lite nostalgisk på gamla sovjetdagar? Nja, jag tänker inte röka dem, men det samtal jag hade med försäljaren var definitivt värt tre kronor och när man då även får ett paket cigaretter på köpet…

Shopping Georgia-8

De gamla plåtburkarna är billiga, och ibland rätt så snygga. De är dessutom praktiska att ha hemma så jag köpte några stycken. Ovanför ligger en bunt rötter. De används som färg för påskägg. Man kokar dem länke så att vattnet blir helt rött. Sen kokar man äggen i vattnet så att även de blir röda och fina. Glad påsk! Typ!

Shopping Georgia-4

Att köpa böcker i Georgien är kanske inte höjdare om man inte förstår georgiska som ju är ett eget språk med dessutom eget alfabet. Om det däremot är bilder eller kartor i böckerna blir saken en annan. Även om jag inte förstår allt som står, så tyckte jag den här historiska atlasen för 20 kronor var ett fynd. Ett annat fynd var det lokalproducerade garnet från regionen Tusheti som på marknaden i Tbilisi kostade nästan ingenting. Jag kanske borde ha köpt mer och försökt sälja här i Sverige?

Shopping Georgia-5

Att ta med växter på rot är något man inte får göra om man kommer till Sverige från ett utanför EU-land. Dock kan man ju köpa en växt och sen ta hem den som stickling. Det är ju bara att klippa bort jord och rötter. Jag har rätt så många kaktusar hemma, men en bladkaktus med just denna orangea färg hade jag inte. 5 lari, alltså mindre än 20 kronor kostade den. Dessutom behöver nog försäljarna på marknaderna de pengar de kan få.

Shopping Georgia-1

En stor bunt lagerblad för tre kronor. Uppe till höger en liter hemmagjort rött vin på petflaska. Om jag bara ska dricka det själv behöver det ju inte vara någon fin flaska direkt. Det räcker gott och väl med georgisk bordsvin för mig. Dessutom tycker jag det är roligt att just köpa det som kommer från de små försäljarna som har kunskapen om hur man gör vin, men som inte har någon storkapital bakom sig. Under 20 kronor för en liter. Alter Socks- det är namnet på den georgiska varianten av Happy Socks. Roliga motiv, bra kvalité och omkring 25 kronor för ett par strumpor. Visst, man kan få mycket lagerblad för de pengarna, men dessa strumpor är ju en perfekt present tycker jag.

Shopping Georgia-2

Mer garn, en bildbok från Tbilisi som kanske ger lite fotoinspiration till en dag när man själv går runt i staden och vill fotografera dörrar eller fönster eller balkonger. För tre kronor köpte jag också ett snöre med torkade chili. Den blå burken är också en gammal plåtburk som en gång i tiden innehöll rysk kaviar. Det får man däremot inte tag på nu, om man inte betalar tusentals kronor.

Shopping Georgia-3

Här är alltså min shopping: lagerblad, strumpor, cigaretter, plåtburkar, vin, en kaktus, chili, brandy och en bok. Plus en hel del annat. 

Om du vill läsa mer om marknader i Georgien, jag har skrivit en text som handlar om Centralmarknaden i Tbilisi. The Culture trip har skrivit om unika georgiska souvenirer. Det var här jag fick veta om strumporna med georgiska motiv.

Ska du till Georgien? I så fall, trevlig shopping!

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , , ,

4 kommentarer

  1. Jag blev nyfiken på ditt hem redan förra gången du berättade vad du handlat med dig hem :). Ser fram emot någon Bloggresa i framtiden med dig som guide. Oj vad full väskan hem hade varit 😀

  2. Så många intressanta grejer du hittar! Får mer och mer lust att lära känna Georgien. Hur varmt är där nu förresten?

    • Nu har jag i och för sig för några dagar sedan lämnat Georgien, men vi hade mellan 10 och 20 grader, och kring 20 är väl lämpligt just nu när våren på riktigt börjar komma. Tycker absolut du ska testa Georgien, det är ett härligt land att resa i. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d