Khachapuri – recept


Det finns lika många recept på khachapuri /chatjapuri som det finns husmödrar, kockar och bagare i Georgien. Eller hela Kaukasus för den saks skuld. Ostbrödet från Europas sydostligaste hörn har de senaste åren blivit omåttligt populärt.

Jag förstår det. Exotiskt, annorlunda, spännande. Dessutom gör det sig bra på bild. Särskilt i form av den regionala varianten adjaruli, alltså den berömda ostbåten toppad med ägg som är den lokala varianten i den del av Georgien som heter Adjarien.

Om du har varit i Georgien har du utan tvekan ätit khachapuri. Om du inte är laktos- eller glutenallergiker förstås. Något annat är liksom inget alternativ.

När jag besökte Georgien första gång år 2008 kunde en khachapuri vara det enda ätbara man fick tag på om man besökte en lite by långt ute i ingenstans och behövde något att äta snabbt. Idag är matscenen i Georgien en annan, även på mindre orter. Utbudet är större, men khachapurin, den finns kvar, och det är inte konstigt.

Mitt recept på khachapuri har tillkommit genom år av prövande och felande. Jag har läst otaliga recept på nät och i kokböcker. Men sedan några år tillbaka är det detta recept jag kör. Och det blir bra!

Ingredienser till deg:

 • 4,5 dl vetemjöl
 • ca 1 dl ljummet vatten
 • 3 matskedar yoghurt, gärna 10% fett
 • 10 gram färsk jäst eller motsvarande torrjäst
 • salt
 • socker (1/2 tesked för att hjälpa jästen igång)
 • neutral matolja

Ingredienser till ostfyllning:

 • 150 gram mozzarella
 • 75 gram fetaost
 • 75 gram hård vit ost, t ex cheddar
 • 50 gram smör
 • 1 ägg

Rör ut jästen i hälften av vattnet. Tillsätt socker, salt, olja, yoghurt och mjöl. Knåda till en smidig deg och ha i så mycket som behövs av det resterande vattnet. Medan degen jäster river/finhackar du ostarna och blandar dem med smöret och det råa ägget så att det blir en smet.

När degen har jäst till mer en dubbel storlek, kavla eller tryck ut den till önskad form, gärna som en båt. Försök att göra botten så tunn som möjligt och kanterna så höga som möjligt. Detta för att ostmassan inte ska rinna ut när khachapurin står i ugnen.

Fyll khachapurin med ostpassa och grädda på 225 grader i 10-15 minuter. Kanterna ska ha gyllen färg och ostmassan ska smälta.

Ta khachapurin ut ur ungnen och knäck över ett rått ägg, ev bara ägggulan. Ställ den tillbaka i ungnen några minuter, gärna bara på eftervärme. Gulan behöver inte stelna.

Servera din khachapuri som egen rätt, eller som tillbehör till andra georgiska och kaukasiska rätter. Smaklig måltid!

Chatjapuri, khinkali och saperavi. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:Georgien, Mat/ReceptEtiketter:, ,

6 kommentarer

 1. Gjorde dubbelsats av deg. Fick 5 medelstora ca 25cm långa, ~15cm bred men gjorde endaat 3st då ostmängden var 1 sats.
  Penslade bröden med ägg efter ca 12min för att få bättre färg. Hade dem 16min + 4 min i eftervärme med ägg gula. Osten blev lite brun och aningen fastare men gillar utseende bättre. Nästa gång skall jag pröva grädda bröden i ugnen utan osten i 5min. Problemet denna gång var att brödet kräver längre tid än osten. Men bra recept!

  • Tack för det! Trevligt att fler får upp ögonen för georgisk mat! Jo, du kan ju ev testa kavla lite tunnare kanske? Om du gräddar bröden i ugnen några minuter först finns en risk att det börjar jäsa så mycket att det inte blir någon fördjupning för osten alls. Men det går ju att testa. Lycka till!

 2. Åh, jag som älskar ost känner ju att jag verkligen måste testa detta! Tusen tack för tipset 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d