Travelstart svenska resegruppen – omdöme


Ofta har jag köpt flygbiljetter genom reseföretaget Travelstart / Svenska Resegruppen. Men… Ett företag är ju inte bättre än när det är som sämst. Det vill säga, det är först när det blir problem att de visar hur bra de är. Så vad händer om det blir inställda plan, när man ska få pengar tillbaka eller behöver omboka? Är Travelstart seriöst?

Travelstart ingår i Svenska Resegruppen AB. Det ägs i sin tur av Etraveli Group AB. Dessa kallar sig Nordens ledande e-handelsbolag inom resor online. Jag har under flera år varit nöjd kund. Så nöjd att när min hemresa från Asien ställdes in tidigare i år på grund av vi vet vad, köpte jag ny returbiljett genom Travelstart. 

En liten kronologi får berätta:

18 oktober 2019: Jag köper flygbiljett tur retur Stockholm – Yangon, Ho Chi Minh – Stockholm. Air China, mellanlandning i Peking.

2 januari 2020: Jag åker glad och nöjd till Asien.

3 februari: Jag får mail från Air China om att min flight Ho Chi Minh – Peking är inställd och att detta kan påverkar mina planer. Ordet kan är ju ganska roligt här… Därefter kontaktar jag Air China, men det är inte så lätt att få svar.

20 februari: Svar från Air China. De ber mig kontakta min resebyrå.

Samma dag: Jag kontaktar Travelstart via mail, men får ett automatiskt svar tillbaka med ”Vad trevligt att du vill komma i kontakt med oss. Vi vill gärna hjälpa dig men din fråga registrerades tyvärr inte hos oss. Observera att detta är ett autogenererat mail.”

21 februari: Jag skriver igen till Travelstart, via deras online-formulär den här gången och får svar: ”Tack för att du har skrivit till oss på Travelstart – vi har nu tagit emot din fråga. Observera att detta är ett autogenererat mejl.”

24 februari: Mail från Travelstart som bekräftar att mitt flyg är inställd, att de inte kan boka om mig och att jag kan få pengarna tillbaka inom 1-2 veckor. Jag accepterar det och köper ny returbiljett, också det genom Travelstart.

8 mars: Mail från Travelstart som informerar om att jag har använt min utgående biljett, alltså turbiljetten, och att jag kommer få pengar tillbaka enbart för returbiljetten. Jaha, jo, men det visste jag ju.

25 mars: Mail från Travelstart om att min resa har ställts in. Eeeeh. Jo tack, det vet jag. Och jag har köpt ny biljett och är faktiskt redan hemma i Sverige. Travelstart säger också att de nu väntar på pengar tillbaka från Air China så att de i sin tur kan betala mig.

30 april: Mail från Travelstart om att handläggningen tar längre tid än vanligt och att det hela beror på flygbolaget.

2 maj: Jag kontaktar Air China och frågar om läget.

5 maj: Jag får svar från Air China som säger att de har betalat tillbaka pengarna till Travelstart.

12 maj: Mail från Travelstart om att allt är klart och att jag kommer få tillbaka 1231 kronor. Dessa pengar kommer in på mitt konto samma dag.

Problemet är bara att min biljett kostade 6149 kronor. Jag har använt turbiljetten och ska ha tillbaka för returbiljetten. Bara flygskatten för returbiljetten är ju på mer än det jag fått tillbaka.

26 maj: Jag skriver till Travelstart och frågar hur de har räknat. Svar: ”Vad trevligt att du vill komma i kontakt med oss. Vi vill gärna hjälpa dig men din fråga registrerades tyvärr inte hos oss. Observera att detta är ett autogenererat mail.”

Jag skriver igen, via deras kontaktformulär.

3 juni: Jag skriver till Travelstart ännu en gång och ber om svar innan 4 dagar, annars kontaktar jag andra instanser.

13 juni: Jag får ett automail från Travelstart där de undrar om jag fortfarande behöver hjälp.

1 september: Jag har nu 100% gett upp Travelstart och gör ett ärende hos Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Att få tillbaka 1231 kronor på en biljett kostade 6149 kronor är nämligen inte okej, enligt mig. Om inte exakt halva beloppet, så åtminstone ungefär hade jag förväntat mig. Särskild inte när halva flygskatten går på över 2000 kronor.

Nu blir det spännande att se vad ARN säger. Jag är medveten om att det kan ta tid. Men men. Bättre att det tar tid där än att hålla med Goddag yxskaft-svar från Travelstart. Så mitt omdöme då? Ja det är ju synd, eftersom jag varit nöjd i många år och egentligen aldrig haft några problem. Nu kom problemet, och ja, jag kommer nog inte använda Travelstart igen.

Illustrationsbilden tog jag på Borneo, ett av resmålen som jag besökte på denna Asienresa. Vädret visar lite vad jag känner för Travelstart just nu

 

 

 

 

 

 

Kategorier:Reseplanering

3 kommentarer

  1. Man garvar ju åt skiten och bara grejen att svara att din fråga inte registrerades, när de ändå skickar ut ett mejl om det?! Va?

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: