Vad finns att göra och se i Burma/Myanmar?


Två resehandböcker ligger framför mig. Den ena heter Burma. Den andra Myanmar. Detta trots att det är samma land, fast så är det kanske, kärt barn har många namn.

Idag är det söndag. Andra i advent. Planen är att städa till jul. Att julpynta. Men även sätta mig ner och faktiskt bestämma lite. För det är inte så många veckor kvar nu. Varken till jul eller till den 2 januari när jag igen lämnar Sverige, för Myanmar.

Varje år har jag ett mål om att besöka minst ett nytt land. 2020 börjar jag tidigt. Med just Myanmar som landet kallas nu, eller Burma som ju är det gamla internationella och koloniala namn på landet som fram till på mitten av 1900-talet var en brittisk koloni.

12 dagar ska jag spendera i landet. Sen har jag nämligen reseledarjobb i Malaysia att ta itu med. Det är det som gör att jag ska till Myanmar överhuvudtaget. Som en längre mellanlandning. Utan att det kostar mig eller redeföretaget jag jobbar för något extra.

Jag bläddrar i böckerna. Läser om huvudstaden Yangoon. Det ska tydligen vara ett nationaldagsfirande där när jag landar. Sen om Mandalay, den gamla historiska huvudstaden med alla sina tempel och pagoder som tydligen är ett riktigt highlight. Jag blir dock inte jättesugen. Inlesjön däremot som ligger inte så långt från Mandalay ser inbjudande ut. Mellan Mandalay och Pagan tar folk gärna båt. Pagan är landets gigantiska tempelområde. Tusentals pagoder så långt ögat kan se. Vykortsbilder och luftballonger. Fast kanske väl mycket folk så här i början på januari?

Kanske jag heller ska satsa på de sydöstra delarna av landet? Det lite mindre turistiska Malwamyine och den balanserande guldstenen vid berget Kyaikiyo?

Eller vad med landets västra delar. Ruinstaden Mrauk U och stränderna vid Ngapali? Eller är Ngapali för dyrt och lyxigt numera? Jag vill trots allt inte ha varken tjänare eller roomservice. Utan på något sätt bara vara. I en enkel bungalow, lite off, och utan lokalguide med nya pagodor varje dag.

Har du varit i Burma/Myanmar? Vad gillade du? Vad tyckte du mindre om? Jag är tacksam för den hjälp jag kan få. Så att mina 12 dagar i landet blir ett minne för livet. Och vem vet, om jag läser duktigt på, kanske resan sen leder till reseledarjobb!

Kategorier:ReseplaneringEtiketter:,

2 kommentarer

  1. Ja var där 2014. Rutten finns på bloggen. Mycket trevlig resa till ett i alla fall då annorlunda land. Borde kanske ha vandrat mellan byar också, tänker jag så här efteråt..

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: