Shopping på Cypern och i Wien


Jag kom nyss hem från Wien. Och även Cypern. Två jobbresor i rad, och där den ena bjöd på besök på olivoljefabrik, kunde den andra locka med julmarknader. Min resväska blev som alltid en del kilo tyngre på hemvägen än när jag åkte ut. Så vad köpte jag egentligen?

Om jag tar Cypern först resulterade förstås introduktionen i hur man gör olivolja just i en flaska olivolja. Jag gillar ju generellt fabriksbesök, att få inblick i produktionsmetoder, och då förstås möjligheten att stödja lokalt näringsliv. Så länge det faktiskt är lokalt näringsliv och man inte bara är återförsäljare för kylskåpsmagneter producerade i Kina.

På ett kafé och tillika kafferosteri i norra Nicosia köpte jag turkiskt kaffe. 1 kilo i 8 förpackningar a 125 gram. Perfekta presenter! i Jag tog även med mig en flaska lokalproducerad gin. Vin finns ju också, men några kilon var jag tvungen att spara till Österrike. Tanken var också att köpa halloumi med mig hem. Dock var jag tveksam till att jag kom ha kyl på mitt hotellrum i Wien, så jag lät bli alla sorters kylvaror. Och tur var väl det. Hotellrummet hade ingen kyl.

Väl i Österrike blev det julmarknadsbesök. Och mer än ett dessutom. Dock tyckte jag inte ostar med tryffel för 1000 kronor per kilo eller med chili för 300 per kilo var något att ta med hem. Särskilt när jag inte har hotellkyl att förvara dem i. Skärbrädor och köksgrejer av olivträ är heller inget jag förknippar med julmarknader. Alla dessa hantverkare som gör smycken av olika slag, nej, det är sådant som jag personligen inte tycker lockar. Julpynt fans där förstås en hel del av, men inget som jag tänkte att det där måste jag ha.

Det enda jag tog med från en julmarknad (den vid Schönbrunn) var muggen som man fick när man köpte glögg. Den kunde förstås lämnas tillbaka mot några euro i pant. Å andra sidan, faktiskt en passande souvenir.

Förutom det var det mataffärerna måndag morgon precis innan hemresa till Sverige som lockade. Där fanns både ostfondue, rökt kött, choklad, nötter, vin, glühwein och kotteschnapps. Sistnämnda heter zirbenschnapps på tysk-österrikiska och är något jag haft tidigare men druckit upp. Nu har jag äntligen fått det igen.

Årets sista utlands- tillika med jobbresor är alltså förbi. Nu ska jag stanna nästan en hel månad hemma. Jag ser fram emot det. Sen börjar nya äventyr i Sydostasien. När den tid kommer ser jag nog fram emot det också!

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:, , ,

4 kommentarer

  1. Åh vad mycket gott, det ser ut att kunna bli en trevlig helg 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d