Rätt till ersättning – försenat flyg


Tidigare i vår satt jag där. På Arlanda, inne i planet som via en mellanlandning (Istanbul) skulle ta mig till andra sidan jorden (Kuala Lumpur). Destinationerna är inte så relevanta, men jag satt där och undrade. – Vad händer nu?

Flyget kunde nämligen inte lyfta, och stämningen kändes sådär. Är det nu man ska googla sina rättigheter? Mat efter så och så många minuter? Ersättning i kronor och ören (eller ja, kanske inte ören längre) efter så och så många timmar?

Jag var själv lite för trött för att ta reda på allting. Nu gällde det att komma sig ut ur planet. Fram till någon servicepersonal. Se till att inte hamna sist i någon kö av alla som vill skälla ut någon stackars anställd och samtidigt berätta sin livshistoria och anledning till att det är extra synd om dem just nu. Jag vill inte riskera stå här hela natten. Så vad hände? Vad gjorde jag?

Det ska jag berätta. Men först, inte vad jag gjorde, men vad jag kanske borde ha gjort. Om det är så att tid är pengar. Om man kanske inte orkar ta itu med alla papper och alla fram och tillbaka-mail själv, kontakt med flygbolag kan lätt bli ett heltidsjobb i sig, been there done that.

Det jag nog borde ha gjort var att ganska snart, när jag vet hur länge jag blivit försenat, helt enkelt överlämna ärendet till ett företag som hjälper resenärer med att få pengar tillbaka, ersättning om du så vill, för förseningen. Visst, det kostar, men som sagt, tid är pengar, och flygbolaget vet ofta hur man halar ut på tiden. Så att man till slut inte orkar.

Det finns nämligen en EU-förordning (nr 261/2004) för gällande flygpassagerares rättigheter. Vilka rättigheter en har som passagerare beror förstås på många olika faktorer. Därför kan det ibland vara lite svårt för mig som konsument och resenär att veta som gäller just i mitt fall. Varför då inte kontakta ett företag som kan?

Som sagt, det kostar, men bättre att få en del av kakan än ingen kaka alls? Ett företag som har koll på just vad som gäller är till exempel Flightright. De har skrivit utförligt om dina rättigheter och EU-regler. De är också ett företag som du kan kontakta just när ditt flyg blivit försenat eller inställd.

Så vad gjorde jag? Jag använde dyrbara minuter på att skicka in alla detaljer till flygbolaget direkt. Väntade. Och väntade. Och sen fick jag svar. Ett svar där de gav en annorlunda förklaring till det inställda flyget än det de sagt när jag satt i planet och väntade på att vi skulle ta av. Nu hade jag förstås inte rätt till någonting. Och jag kom ju iväg, efter mycket om och men, 24 timmar försenat, efter en natt på Arlanda där jag dessutom fick gräla till mig matkuponger som skulle räcka till något mer än den billigaste macka.

Om ett företag som Flightright hade lyckats få ett annat svar vet jag förstås inte. Fast nästa gång något liknande händer, ska jag i alla fall prova. En del av kakan är som sagt bättre än ingen kaka alls.

Kategorier:Krönikor, Reseplanering

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: