Hur Instagram tar död på ekoturism och hållbart resande!


Jag scrollar. En matskribent demonstrerar hur hon gör guacamole på ärtor. Jag ser ett sponsrat inlägg som jag inte riktigt fattar att någon vill sponsra. Sen kommer den förödande hashtagen som jag följer. #Conscioustravel!

Som reseledare och resebloggare försöker jag hålla mig uppdaterad om hållbart resande, ekoturism, schysst resande och deras synonymer. Mina tankar kring temat är följande: Minimer antal flygresor. Åk kollektivt. Köp lokala tjänster. Ät på familjeägda restauranger. Bo på familjeägda hotell och om du bor i lägenhet, gör dina matinköp på lokala marknader eller i mindre affärer. Sensmoralen är att låta pengarna du spenderar gå till den närmiljö du befinner dig i.

Rostade linser och jordnötter hos en gatuförsäljare i Lahore. Dessa säljer han i strutar som han gör av gårdagens tidningar. Mer miljövänligt snacks är svårt att hitta. Produktionskedjan är dessutom kort. Men aj aj, inte pruta här. Den enda som missgynnas av det är försäljaren vars förtjänst blir mindre. Jag vill ju att mina turistpengar kommer lokalinvånarna till godo. Foto: Johnny Friskilä

Men på Instagram är det annorlunda. Under hashtagen #conscioustravel är det första som kommer upp en film om glamping i Peru. Sen visar en bild en västerländsk kvinna på Bali. Med solhatt på huvudet strosar hon runt i en färggrann klänning bland Balis många tempel. Bilden ackompanjeras av en text om att hitta sitt eget inre.

Hashtaggen #ecotourism är lite samma sak. Här tävlar dronfoton av ett vintrigt Schwarzwald mot lyxlogdar på den kenyanska savannen. Bland de mest populära bilderna taggade med #responsibletravel konkurrerar Antarktiskryssningar med lyxresorten Jumeirah Vittaveli på Maldiverna. En bungalow på en privat ö är din för 20,000 kronor per natt. Wifi och frukost ingår!

Det är alltså så Instagram tar död på hållbart resande och ekoturism. När företag och influensers förvandlar ord till tomhylsor. Till patroner utan krut, content utan innebörd. För på vilket sätt är kryssningar till världens sydligaste kontinent ”responsible travel”? Jag förstår förtjusningen i att ta selfies med pingviner. Men jag har svårt att se kopplingen till ansvarstagande turism. Vi vill sätta positiva märkeslappar på det vi gör. Klappa oss på axeln. Att posera med pingviner är tydligen lika med ansvar så länge vi inte klär oss i pingvinskinnsmössa!

Kanske är det så att vi egentligen inte vill ändra beteende. Inte om vi måste göra avkall. Därför ursäktar och rättfärdigar vi oss själva. Lyx går helt enkelt före hållbarhet. Men hållbarhet låter bättre. Vi väljer att kalla äpplen för päron och lyx för hållbart. Snart kanske vi måste göra avkall. När havet stiger. Fast står inte Maldivernas lyxresorter oftast på pålar ändå? Vi ljuger för oss själva tills vi tror våra lögner.

Nu vet jag inte när min nästa resa kommer bli. Ej heller hur eller vart. Men jag ska sluta följa vissa hashtags. Jag kommer aldrig inbilla andra att ekoturism är att posera med pingviner, eller att drömmen om den egna paradisön är hållbar. Riktigt så grön är jag inte. Men jag kommer fortsätta påverka. För min sensmoral ligger kvar. De pengar jag spenderar ska gå till den närmiljö jag befinner mig i. Det är i alla fall bättre än motsatsen.

Denna text är både debattinlägg och inlämningsuppgift till kursen Att skriva för webben och interaktiva medier på Södertörns Högskola. Illustrationsbilden visar min kompis Jari på en strand i Cozumel. Bilden har jag tagit. Det är kanske inte den mest hållbara resa vi gjort. Därför har jag heller inte taggat den som sådan.

Kategorier:KrönikorEtiketter:, , , ,

13 kommentarer

 1. Hållbarhet har allt mer blivit ett säljargument. Det är ju bra i sig. Men det leder tyvärr i allt för hög grad till det som brukar kallas greenwashing. Vissa saker är lätta att genomskåda (vackra möbler av drivved kompenserar inte en lång flygresa) annat är svårare (natur- och djurturism kan antingen gynna eller missgynna biologisk mångfald beroende på var och hur).

  Sedan är ju Instagram ett kapitel för sig med all den falskhet som finns där parallellt med många väldigt ärliga uppsåt. Inte helt lättnavigerat.

  • Jo det har ju blivit ett säljargument. Och därför är det så tråkigt när argumentets innebörd försvinner. Och ja, det är väl greenwashing som du säger. Tråkigt är det i alla fall. Inte konstigt att vi på lärarutbildningen, när det gäller ämneskunskaper, fokuserar mer på källkritik än på ämnet i sig.

 2. Viktigt inlägg! Pengar styr mer än ansvar även på Insta. Tyvärr. Eko och hållbart är trendigt, att använda trendiga hashtaggar ger fler följare och till slut mer pengar i sponsrade inlägg. Det är min amatörmässiga teori.

  • Tycker inte din teori är så amatörmässig utan helt logisk och rimlig. Och i förlängningen vattnar man ur de begrepp och värdeord som till slut inte betyder något. Ecotravel kommer kanske snart innebära att klappa tigrar i bur. Jag hoppas jag har fel.

 3. Oj är det så illa på Instagram?? Det känns ju väldigt trist. Det borde ju finnas influencers som påverkar i en bra riktning, men kanske för få … Bra skrivet och viktigt!

  • Ja tittar man på de engelska hashtags som har med hållbart resande så är det inte mycket av det jag skulle kalla hållbart. Åtminstone inte av de mest populära inläggen. Sen har jag förstås inte gjort någon vetenskaplig analys utav det. Vi får väl försöka alla att påverka. Vi har ju trots allt våra plattformar, vi!

 4. Bra försöker alltid bo och handla lokalt och av någon anledning:) blir det alltid bäst och mysigast då

 5. Det er så trist. Verden vil bedras!

  Veldig bra og tankevekkende innlegg.

 6. Tack för intressant inlägg och påvisande av ett av många “fel” med Instagram och urvattnadet av viktiga hashtags.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d