resetankar, -drömmar och -planer för 2021


Kanske åker jag en vecka till Libanon. Lite baba ganush, hummus, några kryddiga köttbullar och färska pitabröd. Sådär lite lagom med ett lokalt svalkande vin och en solnedgång över Medelhavet samt en god bok. Jag vet att det känns fjärran just nu. Men det måste gå att drömma. Dessutom vet jag att ibland blir drömmar verklighet!

Vilka tankar och planer har jag egentligen kring resor år 2021. Vi var ju alla så glada när 2020 var över. Tankarna först. Sakta men säkert vaccineras vi. Kommer en digital variant av det goda gamla gula vaccinationskortet? Med kortet kommer vi till sommarn kunna resa runt. Om inte som förr, så i alla fall nästan. Fast munskyddet åker knappast av med det första. Det tror jag nämligen är vårt nya 100 ml.

Till sommaren tror jag chartern är tillbaka. Till länderna kring Medelhavet. De vi kan nå med direktflyg. Som alla mer eller mindre har samma regler. Som gärna vill få turismen tillbaka så snabbt det bara går. För destinationer längre bort, de som kräver mellanlandning, behöver vi några månader till. Det vill säga, för den resenär som bokar sitt eget reguljärflyg och själv botaniserar i reseförsäkringsalternativ går det att hitta förträffliga resmål redan nu. Men för den som gillar att ha det lite mer förutsägbart gäller det att vänta. Kanske till hösten.

Drömmarna då? Jag har ett mål om att åka till ett nytt land varje år. Det ska jag klara även 2021. Därför börjar min text med Libanon. Där har jag aldrig varit. Jag tänker att det är trevligt där, låt oss säga i juni. Nu måste jag ta hänsyn till mitt studium också. Lång semester har jag bara på sommaren! Bredvid Libanon ligger Syrien. Dit skulle jag också vilja åka. Praktiskt möjligt? Kanske.

En fråga som jag tror blir relevant att ställa sig i år är hur olika gränspassager kommer bli i skuggan av corona. Att resa till bara ett land blir kanske inte svårt. Men en resa som inkluderar flera? Här finns det risk för både byråkrati och korruption. Oavsett vaccinpass och pcr-tester. För sådana kommer säkert gå att förfalska!

Andra länder jag funderar kring är Saudi Arabien, ön Socotra som tillhör Yemen, Nepal och Kap Verde. Men många destinationer gör sig bättre vid vissa tider på året. Saudi i juli? Lite väl hett. Till påsk? Klimatmässigt perfekt, men det känns som en resa som skulle behöva planeras. Den tiden har jag inte just nu.

Afrika sägs vara bra under sommaren. Jag tänker på delarna av detta kontinent där djuren migrerar vid denna tid. Kenya, Tanzania, Botswana. En månad här vore kanske inte dumt. Jag har faktiskt kollat på olika alternativ. Men än så länge bara kollat. Det är för tidigt att planera.

Det är här det stannar av. Vid planerna. Jag känner mig helt enkelt inte redo. Först ska det gå bra med studierna. Sen ska jag få vaccin, dos ett och dos två. Klar innan eller kring midsommar? Mycket kan också hända tills dess. Under tiden får jag käka min baba ganush vid köksbordet. Och tänka. En dröm ska i alla fall bli verklighet. Frågan är bara vilken.

Kategorier:KrönikorEtiketter:, ,

5 kommentarer

 1. Detta är drömmarnas och de luddiga planernas tid. Det enda vi vet är att vi kommer rulla med husbilen. Helst i Europa. Om det kniper i Sverige.

 2. Drömma får man alltid göra.
  Beirut var jag så nära att boka innan pandemin, men så blev det oroligheter. Sen explosionen. Vet inte om de fått ordning än efter den?

 3. Härligt positivt inlägg :-). Tänker att jag bokar iallafall inga resor nu.. Har 10 konsert-biljetter i Sverige, Frankrike Italien, Polen, USA från maj-nov, de flesta uppskjutna, en har redan skjutits igen till juni-22 (PetShopBoys på Globen), o fler lär det bli..
  Vågar nog inte tro på Rammstein i New Jersey i september, men kanske OMD i London i mitten av november?
  Ser fram emot vaccin o vaccinpass, blev just uppflyttad 2 hack (65+) i turordningen..
  Men f..n julskyltning i New York borde förhoppningsvis funka.. men bokar inget än.. o evt. Damhandbolls-VM i Spanien i december oxå..
  Hursomhelst så går vi mot ljusare tider :-)!

  • Oj oj vad mycket planer/halvplaner du har. Imponerad! Vi får hoppas du får vaccinet snabbt samt att det inom kort kommer finnas något internationellt vaccinationskort som funkar för resor. Så jag skulle nog inte utesluta Rammstein helt. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: