Från Kuwait tillbaka till förorten


Måndag: Det är min andra dag i Kuwait. Jag käkar frukost på hotellet innan det är dags för mig, min omanska vän, hans fru, syster, och hennes tre barn att upptäcka stan. De har redan varit här några dagar, men nu är vi alla tillsammans, och med två taxibilar åker vi till nationalmuseum.

Finns det något bättre sätt att lära känna ett land än att besöka nationalmuseum? Det hoppas jag. Inträdet gratis och tur är det. Annars hade jag blivit besviken. Vaxdockor som utför vardagliga sysslor som att baka bröd och dricka te. Traditionella musikinstrument samt en lite krossade krukor. Vad är väl ett museum utan gammal keramik?

Från nationalmuseum till ett ställe som visar traditionella textiler och därifrån vidare till en shoppinggalleria. De gillar sina shoppinggallerior i Kuwait. Jag tycker de är rätt opersonliga. Beror det på att jag inte ska ha något?

Sen går det undan med gamla båtar vid hamnen, fiskmarknad och Kuwait Towers varifrån jag har utsikt över hela stan. Det har blivit mörkt och jag är trött.

Tourism Kuwait-5

Kuwait Towers en måndag kväll när det börjat bli mörkt

Tisdag: Frukost. Besök på Scientific Centre. Många lokala skolklasser där. Mest för barnen egentligen.

Färja till Failaka. En öde ö med ödehus. Mycket märkligt ställe.

Solnedgång i havet. Det är kyligt. Glad för att jag har en tröja. På kvällen äter vi alla indiskt tillsammans innan vi åker till souqen. Där går vi runt, tittar på kläder, kött, kryddor. Köper några kakor att ta med hem. Det är min tredje dag i Kuwait. Det innebär att den också är min sista.

Halv tolv på kvällen sätter jag mig i en taxi som tar mig tillbaka till flygplatsen. Hejdå till mina vänner.

Failaka island Kuwait-1

Failaka. Nej en särskild vacker ö vågar jag väl inte påstå att det är. Åtminstone inte nu. Men en gång har den varit och en gång kommer den säkert åter bli… vacker.

Onsdag: Nattflyg från Kuwait till Istanbul. Vidare till Stockholm och hemma vid lunchtid. Inte dåligt. Packa ur väskan, kolla posten, irritera mig över ett försäkringsbevis jag borde ha fått men som ännu inte kommit. Mitt försäkringsbolag är inte direkt snabba!

Annars gäller det bara att hålla sig vaken till ikväll. Jag lägger mig dock tidigt. Klockan 21.

Torsdag: Äntligen. Jag känner mig som en människa igen. Klockan 11 har jag tid på norska ambassaden. Ansökan om nytt extrapass. Jag behöver det nämligen. Jag reser ju så mycket, både privat men mestadels i mitt jobb. Mitt förra extrapass försvann. Polisanmälan gjordes.

Det går bra på ambassaden. Åker till Världens Resors kontor. Lämnar passfoton, lite uppgifter. I april ska jag vara färdledare på deras resa i Centralasien. Det blir fjärde året i rad. Jag ser fram emot det. Sen pratar vi som Kuwait innan det blir dags för mig att åka hem.

På kvällen äter jag lammlevergryta och dricker vin hos några vänner.

Uzbekistan_Bukhara_7

Denna bild är tagen på en tidigare resa med Världens Resor till Centralasien. Jag ser fram emot att besöka Uzbekistan igen, inte minst för deras mycket goda bröd!

Fredag: Börjar rensa i papper. Jag är trött på att hela tiden leta efter artiklar om Georgien, kopior på pass, anteckningar från Centralasien. Spenderar stort sett hela dagen på att skapa system.

Det är skönt att ha en dag hemma. Göra det man annars inte hinner. Känner att det är mycket jag inte hinner, som aldrig blir av. Säger alltid till mig själv att det ska bli slut med det. Men icke. Jag hinner inte ändå.

Köper en flygbiljett. Kommer snart säga vart till…

Lördag. Åker till Skärholmen för att köpa hepafilter och påsar till min dammsugare. Icke. Jag har tydligen en för konstig dammsugare. Irriterande. Försöker gå till Kungens Kurva för att fortsätta letandet där. Icke. Gångvägen stängt. Omväg 2 kilometer. Orka…

Handlar lite mat och återvänder hem. Fortsätter mina pappersarbeten, chattar med några vänner, kollar Melodifestivalen. Så var den dagen över.

Söndag: Stiger upp 09:30. Vart tog morgonen vägen? Slut för bröd så det får bli knäckebröd med lax till frukost. Och kaffe självklart. Inte fel det heller.

Fortsätter med mina papper. Har gjort en liten lista på allt som ska göras. Tiden bara försvinner. Jag som har varit borta hela januari har också julpynten kvar. Men det blir det slut på nu. Hämtar lådor från förrådet. Nu ska allting bort. Bättre sent än aldrig. Jag ska ju trots allt vara hemma några veckor nu.

Försöker skrubba ren spisen. Vanligt diskmedel funkar inte. Vad använder man? Ättika med bakpulver? Några förslag?

Äter lax med avokado till mina knäckebröd. Sen var veckan över. Hoppas även hostan kan ta slut snart. Haft den i ett par veckor nu. Om inte tre. Kanske därför jag känner mig trött. Nattinatti från Stockholmsförorten.

Kategorier:Sammanfattningar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: