Höjdpunkter och bottennapp – maj


Plocka ramslök, plocka nässlor, födelsedag, Eurovision och 400 sorters pelargoner i Tungelsta. Samt en kryssning med Viking Line från Kapellskär till Mariehamn fram och tillbaka, vilket är det närmaste jag kommit en resa i maj. Inte helt fel alltså, denna maj!

Det var min väninna Anastasia som skrivit om georgisk mat som tipsade om ramlöken. I Riddersholms naturreservat finns den, nära Kapellskär dår också Ålandsfärjan går. Det fick bli en lördagsutflykt tillsammans med Katarina och Erik, och Katarina, ja hon har skrivit om vår smått dimmiga färd ute på Ålands hav. Vid Kapellskär finns egentligen bara hamnen. Men naturreservatet ligger bredvid, och där växer förutom ramslök även orkideer och vätteros, samt andra trevliga, och vem vet, kanske sällsynta växter.

Vätteros i Riddersholms naturreservat.

Vi kombinerade helt enkelt. Ramslöksplockande och lite vandring på förmiddagen. Kryssning med mat och tax free på eftermiddagen och tillbaka i Stockholm var vi först mot kvällen. Tur att vi åkte bil så ramslöken kunde stå där medan vi kryssade. Att bära runt på fyra kilo lök under båtresans gång behövde jag alltså inte.

En annan dag i maj plockade jag nässlor i området här jag bor. Tillsammans med min vän Anton gjorde jag piroger, fyllda med just nässlor. Och ramslök. Tillsammans med tre sorters ost, och det blev underbart gott om jag får säga det själv.

Piroger med nässlor, ramslök och tre sorters ost. Sen ska de in i ugnen…

För första gång på kanske 15 år hade jag ingen födelsedagsfest. Å ena sidan vemodigt och lite tråkigt. Å andra sidan inget jobb med all mat som jag annars måste göra. På själva dagen, den 12 maj, åt jag istället en riktigt fin entrecote tillsammans med min kompis Jari.

Veckan efter var Eurovisionveckan, med tv-kväll både tisdag, torsdag och lördag. Allt tillsammans med vänner og god mat. Inte så många vänner dock. Det funkar ju inte riktigt nu. Men trevligt ändå, och det är det viktigaste.

Maj avslutades i pelargonens tecken. Tillsammans med mina vänner Krille och Mathias och den enas mamma åkte vi till Tungelsta där handelsträdgårderna nästan ligger på varandra. Jag fick en favorit i Sune Trygg som på hemsidan säger de har 400 sorters pelargoner. Inte för att jag är så förtjust i pelargoner direkt. men jag lyckades ändå åka hem med 1% av utbudet. Utställningskaktusarna på Lida handelsträdgård var heller inte fel att titta på. Jag har aldrig riktigt lyckats med bladkaktusar.

Bladkaktus på Lida handelsträdgård

Annars börjar värmen komma. På eftermiddagarna kan jag sitta på balkongen. Knölar av caladium och andra växter som jag köpte i våras börjar smått titta fram. Tomaterna har redan börjat blomma.

Så ja, maj månad hade många höjdpunkter. Och när det gäller bottennapp, nja, så kan jag faktiskt inte komma ihåg så många.

Kategorier:Sammanfattningar, UncategorizedEtiketter:

5 kommentarer

  1. Hmm…men i naturreservat får man väl aldrig plocka? Jag var nyss på Kinnekulle och där hotade de med polisanmälan på skyltar…

  2. Dina piroger låter ju fantastiskt goda!
    Det är nått väldigt speciellt när man själv har plockat och tillagat sin mat 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d