10 bilder och berättelser från Buenos Aires


En vanlig dag i Buenos Aires. Plötsligt fylls gatorna av folk med argentinska flaggor fast något nationaldagsfirande är det inte. Ja det är faktiskt inget firande alls utan snarare protest. I april 2017 spenderade jag ungefär en vecka i den argentinska huvudstaden, och en av dagarna hamnade jag mitt i en gigantisk demonstration. Man tänker kanske ofta att demonstrera gör man när man är emot något. Så var fallet även här, fast lite åt andra hållet. För att tala klarspråk: Det här var en demonstration till stöd för regeringen, och mot oppositionen.

Jag fick i alla fall under min vecka i Buenos Aires och månad i Sydamerika klart för mig, att demonstrera är något man gärna gör. Här sitter man inte hemma och muttrar. Här går man ut på gatorna. Här demonstrerar man!

Best photos Buenos Aires-1

El Ateneo Grand Splendid heter den, bokhandeln i Buenos Aires som definitivt är mycket mer än bara en bokhandel. År 1919 invigdes just här en teater. 10 år senare gjordes den om till biograf, men på början av 2000-talet blev det bokhandel av alltihop. Bokhandeln räknas dessutom som en av världens vackraste och det är kanske inte så konstigt. Annars är det något särskild med bokhandlare i Sydamerika. De är liksom något mer än en affär med böcker. De blir en mötesplats, för gamla, för unga, ja för alla. Men man borde kanske vara lite intresserad i böcker i alla fall.

Best photos Buenos Aires-2

La Recoleta. Låter det bekant? Om du har läst något om Buenos Aires, eller kanske sett musikalen Evita, så är det här hon ligger, Eva Peron, förstadamen av alla förstadamer, Evita som hon kallades och som gick bort så alltför tidigt i cancer år 1952, bara 33 år gammal. Nu är inte just det här fotot från Evitas grav. Här finns hundratals, ja tusentals gravar. Kända och okända, och de som kanske en gång var kända, men som nu knappast någon kommer ihåg. Gravar som samlar damm…

Best photos Buenos Aires-4

La Boca. Det ska liksom vara en av de coolaste stadsdelarna. Typ lite Södermalm, lite Camden Town, lite alternativt sådär. Precis lagom för att egentligen vara rätt så mainstream. Killarna marscherar och spelar. Turisterna filmar och tittar på. På restaurangerna omkring dansas det tango. Affärerna säljer second hand och hemslöjd i modern tappning.

Best photos Buenos Aires-5

Mygg. Jag tror det var på en toalett att jag tog denna bild. Dessa hemska varelser som jag minns irriterade mig i Buenos Aires. Jag var där i mars. Då börjar det bli höst i Argentina. Riktigt när på året myggen trivs bäst på södra halvklotet vågar jag inte säga.  De verkade dock trivas rätt så bra i Buenos Aires.

Best photos Buenos Aires-6

Det turistiga Buenos Aires. Eller? Lite utanför de värsta turistgatorna i stadsdelen La Boca hittade jag en pizzeria som såg, om än inte inbjudande så åtminstone autentisk på det sätt att de inte gjort till sig för turisternas skuld. Fast vad fel man kan ta? Skulle någon Buenos Aires-bo verkligen äta en sådan pizza? Förhoppningsvis inte. Folket här har ju trots allt italienska anor, många utav dem. Jag åt aldrig upp pizzan. Den smakade torr deg. Jag brukar inte säga att mat är äcklig, men den här gången var den det.

Best photos Buenos Aires-7

Orkar man inte själv stå i kö så låter en sin väska göra jobbet. Jag väntar på båten till Colonia. Colonia är en stad i Uruguay och för Buenos Aires-bor är det en trevlig dagsutflykt att ta färjan någon timme eller så till andra sidan av Rio de la Plata. Själv valde jag att stanna några dagar i Uruguay. Oavsett om man åker över dagen, eller gör en lite längre vistelse, så är det absolut värt pengarna. Märk att båten som går helt till Montevideo är mycket dyrare än den till Colonia.

Best photos Buenos Aires-8

Pendeltåg. I Buenos Aires är pendeltågen ett av många transportmedel. Ibland järnvägen också bli som en gräns. På ena sidan sporen närmast kåkstad. På andra sidan nya fina lägenhetskomplex med alla faciliteter. I Buenos Aires är det skillnad på folk och folk. I och för sig, det är det i Stockholm också, men inte på samma sätt som här.

Best photos Buenos Aires-9

Grå betong. Eller grafitti. Jag tycker om gatukonst. Däremot är det inte alltid jag förstår konsten. Fast det är en annan sak. Vem det här ska föreställa vet jag inte. En neonlysande nunna med en cocktail? Är det persilja i munnen? Och ser hon något med de glasögonen?

Best photos Buenos Aires-10

En annan stadsdel i Buenos Aires heter San Telmo. Kullerstensgator, historiska byggnader. På helgerna är det loppis. Mycket folk och många försäljare som antigen själva gjort sina hantverksprylar, eller så är det gamla grejer de säljer. Foton från något dödsbo? Jag vet inte vart de kommer ifrån. Men jag funderar lite. Vem är alla dessa människor i svart och vitt. Ur vilken kontext har de tagits. Ett porträtt på ett papper. Människan finns där. Anonym, utan namn, fast med en prislapp på 10 pesos.

Kategorier:ArgentinaEtiketter:, , ,

2 kommentarer

  1. Kul sammanträffande o att läsa om dina upplevelser i BA! Ska själv dit i höst och ska oxo stanna en vecka i stan och dessutom funderat på att ta en tur över till Colonia. Går det verkligen att göra det som en dagstur …om man inte gör det “organiserat”?

    • Hehe, ja om du ska dit till hösten blir det kanske svårt att även följa med mig till Iran. 🙂 Visst, det går utmärkt att åka dagstur till Colonia. Jättemånga Buenos Aires-bor gör just det. Tar någon timme att åka över och sen någon timme tillbaka. Hamnterminalerna är enkla och smidiga. Kolla den här hemsidan så hittar du biljetter för dagsturer: https://www.buquebus.com/daytour

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d