Följ med mig till Centralasien


De tadzjikiska bergstopparna är snötäckta. På den kazakiska stäppen blommar vallmon. I Uzbekistans basarer köper vi siden och vi beundrar de blåa kupoler som funnits här sedan Timur Lenks dagar.  Om ett par månader börjar det. Då åker jag för fjärde gång som färdledare med Världens Resor till Centralasien.

Jag börjar redan nu se fram emot det. Att flyga in över Ashgabat mitt i natten med alla upplysta monument över en storslagen framtid som aldrig kom. Att åka buss runt en av världens största sjöar, Issyk Kul i Kirgizistan, och skåda efter Leninstatyer – monument över en tidsepok som nog aldrig blev så storslagen som folket hade hoppats på.

Jeti Oguz, Kyrgyzstan 4

Vår buss har stannat i Jeti Oguz-dalen i Kirgizistan. Det är dags för picknick. 

Tycker du Centralasien låter spännande? I så fall kanske du vill följa med till Centralasien? Gruppresan jag kommer leda varar i tre veckor och tar oss genom fem länder, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kazakstan och Kirgizistan. Den heter helt enkelt Centralasien. Här är det nämligen inte bara Djingis Khan och Sidenvägen som gäller, utan det blir en välbalanserad resa med fokus så väl på historia som på hur det är att leva i Centralasien idag.

Alla länder är unika på sitt sätt. Från öken- och stäpplandskap till berg och frodiga dalar. Från nomadkultur till gamla stadssamhällen. Sen är det förstås maten – kirgiziska pastarätter som lagman (nudlar på olika vis) och manty (dumplings) till risrätten plov (pilaf) som serveras i hela regionen. Storstadsliv i Almaty och småbyar i Turkmenistan. Kan en resa egentligen bli mer varierad?

Ännu finns det platser kvar. Är du sugen? Kontakta Världens Resor och följ med mig till Centralasien.

blue-hour-madrassah-bukhara-uzbekistan

Bukhara by night. En av städerna längs Sidenvägen i Uzbekistan

Vill du se fler bilder från Centralasien? Har du frågor? Skriv gärna i kommentarsfältet och kolla gärna in mina andra inlägg från Centralasien, till exempel bilder från Uzbekistan 2016, eller Centralasienbilderna 2017

Kategorier:UncategorizedEtiketter:, , ,

2 kommentarer

  1. Hoppas du har bättre tur med inresevisumet till Turkmenistan denna gång! Lycka till! 😉

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d