Fem resmål att upptäcka på cykel


Toby på cykel i Nyaungshwe, Burma/Myanmar, på väg till vinprovningen

Att uppleva och upptäcka en plats på cykel är något för sig. På en ny destination blir cykeln ditt transportmedel för att se vad området erbjuder. På en plats du varit förut blir cykeln ett sätt att kunna se med nya ögon. Du kommer längre ut, längre bort och kan enkelt stanna där du förra gången kanske åkte förbi med buss.

I samarbete med företaget Bikester tipsar jag i detta inlägg om fem resmål att upptäcka på cykel. Som mina semestertips är de alla resmål som jag själv varit på. De är platser som jag antigen upplevt på cykel, eller som jag i efterklokskapens namn önskar att jag upplevt på cykel. Just för att kunna stanna där bussen bara åker förbi.

Cykla i Albanien

Det första av fem resmål att uppleva på cykel är Albanien. På smala landsvägar passerar min kompis Håkan och jag majsåkrar. En flock med getter tar upp hela vägen medan en mercedes från 90-talet försöker tränga sig igenom och sära det bräkande gänget. Själv sitter jag i buss, men jag önskar jag satt på cykel. Då kunde vi ha stannat vid det där minnesmärket över det jag tror är fallna i andra världskriget. Nu åker vi bara förbi och jag tar en bild, som minne, genom bussens smått smutsiga fönster.

Det var i augusti 2021 att jag besökte Albanien. Under en vecka åkte jag från Tirana ner till kusten vid Vlore. Därifrån vidare in i landet till den gamla UNESCO-staden Berat. Här skulle jag gärna haft en cykel. Hyrt den för ett par dagar. Utanför staden finns nämligen vingårdar. På Google Maps ser jag ett gammalt flygfält med övergivna plan från den tid när Albanien var ett slutet land med sin egen version av kommunism. På cykel vore jag fri att åka dit, “på lykke og fromme” som det heter på norska och danska. Hur säger man på svenska?

Cykla i Burma/Myanmar

I Nyaungshwe, en liten stad vid insjön Inle lånar min kompis Toby och jag hotellets två cyklar. Det är januari 2020 och vi spenderar 10 dagar i det land i Sydostasien som ömsom kallas Burma, ömsom Myanmar. Den här eftermiddagen tänkte vi upptäcka landsbygden omkring staden, där dessutom en av landets mycket få vingårdar, Red Mountain Estate, ligger.

Bananpalmer, solrosor och vinstockar cyklar vi förbi. Sen får vi belöna oss själva med både Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Borde jag köpa med en flaska hem? Kanske. Men humpiga landsvägar och en skramlig cykelkorg gör att jag avstår. Jag tänker att jag borde haft en bra väska. En som är anpassat för cykel men som jag också kan använda när jag promenerar eller kanske hyr moped. Jag borde kanske ha kollat in Bikesters väskor innan, fast det är mycket jag borde…

Cykla i Holland

På olika rankingar omtalas Holland gärna som ett av världens bästa resmål att upptäcka på cykel. Det måste bero på avsaknaden av uppförsbackar, men kanske också att landet till ytan är ganska litet och kompakt. Det går helt enkelt att se ganska mycket av Holland som därför blir ett perfekt resmål att upptäcka på cykel.

Jag vet inte riktigt hur många gånger jag besökt landet. Fem kanske? Jag har nämligen vänner där. Och vännerna, de har förstås cykel, som jag kan låna. Annars är det mycket lätt att hyra cykel, i till exempel Rotterdam. Det som kanske inte är lika lätt att hyra är hjälm och väska så här gäller det att vara förberett.

Gatubild en januaridag i Rotterdam

Cykla i Norge

Mitt hemland Norge. Det är ett tag sedan jag bodde där, men jag minns fortfarande dessa cyklister med Nordkap som mål. Där de stampade och trampade uppför längs E6:an, till bilisternas stora irritation. Även Europavägar kan nämligen vara svängiga och smala, åtminstone i Norge. Bra konditionsträning var det i alla fall!

Själv skulle jag aldrig cykla till Nordkap, det skulle bara resultera i skavsår och hjärtinfarkt, och jag är inte sugen på något av delarna. Däremot, att låna en cykel för att göra dagsutflykter, särskilt i norra delen av landet, är ingen dum idé. Kanske hittar jag en myr med hjortron, eller en gårdsloppis. Norge är liksom gjort för bilsemester. Kollektivtransporten är ofta sådär. Då blir cykeln en bra kompromiss, åtminstone för de korta sträckningarna.

Trollholmsund i Porsanger kommun. Har du inte bil är det cykel som gäller!

Cykla i Tadzjikistan

Sedan jag besökte detta centralasiatiska land för första gång år 2015, har jag varit där sex gånger. Två av dessa var som reseledare längs Pamir Highway och Wakhan-korridoren, den dalgång där floden Panj flyter och som utgör gränsen mellan denna tidigare sovjetrepublik och grannlandet Afghanistan.

Det här är ingen cykelsemester för nybörjare, utan snarare bikepacking på mycket avancerad nivå. Inte ens bilarna åker snabbare än 30 kilometer i timmen på dessa smala, steniga vägar som någongång på 80-talet kanske hade asfalt. På de olika härbergen har jag dock mött dem, dessa hardcore-cyklister som vet vilka kläder och vilken packning som behövs och som har några tusen höjdmeter framför sig.

Då är huvudstaden Dushanbe mer min grej. Inte som resmål i sig, utan som stad att cykla i. Har jag gjort det? Nej. Skulle jag vilja göra? Absolut! Det får dock bli en annan gång. Och då ska jag vara förberett. Det sista av fem resmål jag skulle vilja uppleva på cykel. Förhoppningsvis med både hjälm och cykelväska!

Detta inlägg är ett samarbete med Bikester, ett företag som säljer cyklar och cykelutrustning. Det innebär att jag får pengar för att publicera detta inlägg på min blogg. Texten i sin helhet är förstås uteslutande min egen, så även bilderna mina.

Kategorier:UncategorizedEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: