Odessa, Tirana eller Beirut?


Tågstationen i Odessa, Ukraina

Vilken stad vore den perfekta destination en vecka i augusti? Beirut är säker för varm, men nu ska jag inte klaga. För första gång i år ser jag nämligen en möjlighet att resa bort. Problemet att tomaterna på balkongen kräver vatten varje dag är nämligen löst. Jag är dessutom fullvaccinerad nu.

Så här är det: Helgen 13-15 augusti är jag i Malmö. Jag kollar därför just nu på enkelbiljetter från Sturup eller Kastrup. Och sen en enkelbiljett till Stockholm någon vecka, max tio dagar senare.

Från Kastrup till Odessa

Bilden i detta inlägg är från tågstationen i Odessa. En dag spenderade jag i staden. Det var oktober 2009. Jag är därför sugen på att åka tillbaka. Här finns stränder och jag kan leta efter och dokumentera sovjetiska mosaiker. Jag både bor och äter billigt, och ja, det här är ingen resa där jag tänker spendera jättemycket pengar.

Från Odessa kan jag sen ta tåget till Kiev eller till Lviv. Antigen flyger jag hem från Kiev, eller så åker jag till Lviv, som sägs vara en mycket vacker stad från tiden i det österrikiska Habsburgska riket. Därifrån kan jag fortsätta till Krakow eller Warszawa och sen flyga hem. Krakow har jag aldrig varit i.

Albanien för tredje gång

Två gånger tidigare har jag varit i Albanien, 1994 och 2019. Båda gångerna bara över dagen. Huvudstaden Tirana har jag aldrig sett. Jag har länge velat åka till Tirana. Några dagar där, för sen att åka mot den närliggande kusten för lite sol och bad. Från Sturup finns direktflyg. Har dock hört mycket om inställda avgångar med Wizzair. Bolaget har också fått en del annan kritik. Men jag är sugen på att uppleva mer av landet.

Beirut?

Jag har liksom en egen målsättning om att besöka ett nytt land per år. Om jag ska lyckas med denna även i år är det nu det gäller. Alternativet skulle i så fall bli Beirut. Jag har aldrig varit i Libanon.

Dock är det lite som skaver. Landet har stora ekonomiska och politiska problem. Nåja, kriget är i alla fall slut. Men där har varit/är bensinbrist, och vad gör jag en vecka i ett land om det är omöjligt att resa runt? Jag har annars alltid tänkt att jag kunde vänta med Libanon tills jag även kan besöka Syrien. För tillfället är det svårt.

Fördelen med att åka till Libanon just nu är förstås att landet behöver pengar. Att resa hit kommer bli en dyrare resa än de andra alternativen. Samtidigt ger jag gärna ett extra tillskott till landets ekonomi genom att bo på hotell och äta på restauranger. Annars blir det lätt en ond cirkel när ekonomi och politik gör att turisterna inte kommer. Då lider ekonomin ännu mer. Det vill säga de som lider är guiderna, chaufförerna och de som äger, driver och jobbar inom hotell och restaurang.

Slutsats

Det är svårt att välja. En lösning eller metod som jag använt flera gånger är helt enkelt att köpa en biljett. Utan att tänka så mycket. Alla platser är sevärda på något sätt. Alternativt åker jag helt enkelt tillbaka till Stockholm. Jag trivs ju bra hemma också!

Om du var mig, vart hade du åkt? Du kanske hade valt ett helt annat ställe?

Kategorier:Uncategorized

7 kommentarer

  1. Vi vet ju nu vart det bär av … Jag minns väldigt väl när vi var i Odessa. För oss var det ett stopp på vägen till Krimhalvön (dit vi åkte på sol- och badsemester med Peters yngste sin och hans kusin). En natt bodde vi på hotell i Odessa och på morgonen, i frukostrestaurangen, kom en gammal kompis fram. ”Men hej Helena!” Lite oväntat sådär, minst sagt 😉

  2. Spännande att se vad du väljer. 🙂

  3. Gillade verkligen Beirut men hade valt en annan årstid när det är mer ”blommanade”. Odessa eller Tirana. Svårt. Just nu Tirana pga vill gärna till Albaninen och speciellt kusten (hoppas på ledig vecka i aug) så jag kan åka dit. Men Odessa verkar spännande. Lviv står på min lista.

  4. Odessa alla gånger. Har hört mycket positivt om Lviv, dessutom lagom avstånd mellan Lviv och Krakow med tåg, typ 4 timmar. Krakow är trevligt men lite tillrättalagt. Rekommenderar verkligen Pod Wovel (eller något liknande namn) för härlig östeuropeiska mat och umpa-musik.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: