Argentinska knivar och svenskt blod – När Sverige nästan förlorade sin nationalskald?


Buenos Aires idag. Den som förväntar sig sjömansromantik à la Evert Taube lär bli besviken. Det är länge sedan lycksökande européer anlände hamnkvarteren här. Visst ligger etablissemangen på rad i La Boca. Men där svenskt blod en gång flöt i gatorna ligger nu lyxiga vinbarer. Taubes billiga Mendoza har förlorat sitt epitet.

Att efterforska ett balladmord

Men hur var det med det svenska blodet och romantiken? I Evert Taubes Balladen om Ernst Georg Johansson blir huvudpersonen, Johansson, knivskuren till döds. Ett svartsjukedrama slutade med ett hugg i hjärtat. Men den som, enligt balladen, egentligen skulle tas av daga var Taube själv!

På plats i Buenos Aires stämmer jag därför träff på en bokhandel med en av Argentinas största litteraturvetare, Martin Manzania. Jag vill veta mer om Taube och Johansson. Inne på El Ateneo Grand Splendid sätter vi oss ner. Den hundraåriga lokalen har inhyst både teateroch biograf, men nu alltså böcker och även kaffe.

Inne på bokhandeln ”El Ateneo Grand Splendid”. Foto: Johnny Friskilä

– Evert Taube spenderade åren mellan 1910 och 1915 i Argentina men vad gjorde han egentligen här?
– Argentina var då framtidslandet. I Europa fanns inga jobb. Evert Taube, eller Fritiof Andersson som han kallade sig, kom hit som 20-åring. På jakt efter lyckan och äventyret.
– Det finns en dramatisk händelse från Argentina som det berättas om i en av Taubes mest kända ballader, den om Ernst Georg Johansson. Känner du till den?
– Jo visst. Det är en av hans mest kända sjömansvisor där svensken Johansson mördas. Ska vi analysera handlingen?
– Inte hela. Men jag undrar om det var så att Sverige nästan förlorade den man som senare blev en av våra riktiga nationalskalder?
– Nja, det är några saker vi får komma ihåg. Taube, alias Fritiof Anderson befann sig i Argentina mellan 1910 och 1915. Balladen skrev han 20 år senare. Sen är balladen just en ballad. Inget reportage eller biografi.

Gamla foton till salu på en loppmarkad i Buenos Aires. Kanskje från den tid när Evert Taube var här? Foto: Johnny Friskilä

Frågor bildas i mitt huvud. Vi beställer var sin kaffe med mjölk och alfajores, de berömda argentinska småkakorna med kolafyllning. Åt vilket håll ska jag leda samtalet vidare?

Sanning och osanning i Taubes Argentinatexter

Litteraturvetaren Martin Manzania som forskar kring hur Argentina porträtteras i utländsk litteratur. Foto: Johnny Friskilä

– Hur är det med sanningshalten i Evert Taubes texter om Argentina?
– Taube talar sanning. Och ljuger. Men han skriver fiktion. Taube är fri och får ljuga. Han skapar sitt universum med hjältar, jungfrur och knivdragare.
– Men Johansson dog på riktigt?
– Johansson blev knivhuggen. Men enligt balladen var det Andersson, alltså Taube som haft ihop det med kammarjungfrun och skulle dö. Gonzales blir svartsjuk och drar dolk. Andersson får en rispa medan Johansson får kniven i hjärtat. Gonzales flyr. Men inte ens i argentinsk machokultur finns det upprättelse i att döda fel person.
– Så det du egentligen säger är att…
– … Taube troligtvis inte var där. Han kanske mötte en Johansson. Han mötte många. De berättade sina historier. Taube skapade sina.

Från utropstecken till frågetecken

Jag på fin gammal restaurang i Buenos Aires. Kanske Evert Taube också satt här? Foto: Martin Appel

Tiden går snabbt i kunnigt sällskap. Jag tackar Martin för samtalet och promenerar mot hamnkvarteret. Jag tänker på hur viktigt det är att kunna skilja fakta från fiktion. Eller att inse hur fakta och fiktion ibland inte går att skilja.

På en uteservering tar jag fram min dator. Jag skriver, redigerar, byter utropstecken mot frågetecken i rubriken. Sverige var kanske inte alls nära att förlora sin skald. I alla fall inte då. Inte enligt Martin.

En kypare kommer med en vinlista. Det behövs inte. Jag har redan bestämt mig.

– Ett glas Malbec, tack. Den bästa ni har. Från Mendoza!

Denna text är en inlämningsuppgift till kursen Att skriva för webben och interaktiva medier på Södertörns Högskola. Intervjun med Martin Manzania är fiktiv. Bilderna är från min vistelse i Buenos Aires, april 2017. Om du är intresserad kan du läsa mer om Argentina på resebloggen Johnnybajdzjan. För mer om Evert Taube rekommenderar jag Litteraturbanken.

Kategorier:ArgentinaEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: