EN matresa TILL SÖDRA IRAN och afro-iraniernas land


Jag blir faktiskt nyfiken och när jag ser bilderna tänker jag: Varför åkte jag aldrig hit? Till öarna Hormuz och Qeshm och hamnstaden Bandar Abbas. Jag kan undra. Tre gånger har jag varit i Iran men aldrig vid Persiska vikens kust. Det känns som att jag missat något.

Den här månadens bok bjuder med andra ord på en resa till södra Iran. Mer specifikt berättar den också om afro-iranierna. Om deras historia och deras kök. Bokens titel är Afro-iranska köket, med undertiteln Dualism i det persiska köket. Bakom boken står Rozbeh Javid.

Nu ska jag kanske inte berätta för mycket. Men som både reseledare (till Iran) och blivande historielärare tycker jag det är sympatiskt med böcker som tar upp vissa historiska perspektiv. Jag pratar om den människohandel som fanns mellan Afrika, Arabiska halvön och dåtidens Persiska rike. Sen ligger det förstås i bokens titel att den är mer kokbok än historiebok. Men för den som vill fokusera på historien ger Rozbeh dig alla källhänvisningar.

Hur är det med recepten då? Ingen kokbok utan recept nämligen. Och jodå, här finns lite som jag skulle vilja laga. Recepten är dessutom anpassat de råvaror vi får tag på i Sverige. Till exempel Ghaliye Mahi, syrlig fiskgryta med tamarind och koriander. Jag tycker det låter underbart! Dessutom ett plus för det faktum att författaren väljer att behålla receptens persiska namn samtidigt som han har en förklarande titel på svenska!

Var det något med boken som jag tyckte kunnat vara annorlunda. Jodå, ett par saker som egentligen bottnar ut i ett. Som bloggare med korrektur- och redigeringsvana kan jag säga att boken hade behövt en sista korrläsning. En sista redigering.

Men när det är sagt: Boken gör mig hungrig. Både på mat, resor och berättelser. Jag hoppas jag snart kan åka tillbaka till Iran!

Ifall du är intresserad av boken Afro-iranska köket går den att få tag på på hemsidan Resan genom Iran eller på restaurang Shahrzad i Stockholm. Bilderna under är mina egna matbilder från resor i Iran år 2011, 2016 och 2017.

Kategorier:Böcker, IranEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: