Bästa praktiska tipsen inför resan till Iran


Att resa till Iran låter hemskt. Hur är det egentligen med alla ayatollor? Hur ska jag klä mig? Och finns det egentligen något att se och göra i Iran? Nej, då är det bättre att stanna hemma, eller åka någon annanstans!

Det är lätt att avfärda en resa till Iran. Om man av principiella skäl inte åker till diktaturer ska man förstås undvika länder som Iran, Maldiverna och Thailand. Om man har svårt att ta seden dit man kommer är det också bra att undvika Iran. Om du måste ha den där starkölen. Men om din devis snarare liknar den till Sankt Augustinius, ”när du är i Rom, gör som romarna”, då kan en resa till Iran bli en oförglömlig upplevelse. Och inte alls skum.

En kväll med bön från minareten och utsikt i ökenstaden Yazd. Foto: Johnny Friskilä

Vilken årstid passar bäst för Iran

Den bästa tiden att åka till Iran är antigen på våren eller hösten. Iran är ett stort land, med allt från snötäckta berg norr om Teheran till heta öknar vid Yazd och Kerman längre söderut. Det gäller att anpassa sina kläder utifrån när på året och vart du tänker åka. Sommaren kan dock gärna bli väl het, och vintern kanske en aning grå, förutom i bergen i norr som lockar med skidsemester!

Visum

För svenska medborgare behövs visum för Iran. De senaste åren har e-visum gjort det enklare och om du flyger till Iran är det möjligt att hämta ut ditt visum när du ankommer flygplatsen.

Visumregler kan dock ändras. Lita därför aldrig på en blogg eller tredjepart när det gäller aktuella inresebestämmelser till ett land. Iranska utrikesministeriet har senaste visainformationen och även Irans ambassad i Sverige kan ge korrekta svar. Var gärna ute i så god tid som möjligt.

Olivförsäljare längs vägen nära staden Rudbar i norra Iran. Foto: Johnny Friskilä

Resa till Iran – flyg eller tåg

Att flyga från Arlanda till Tehran kan kosta så lite som 2000 kronor tur retur, om du byter i Istanbul. Via Turkiet kan du även flyga till andra städer i Iran som Tabriz, Esfahan, Shiraz med flera, men biljetterna då är ofta dyrare. Med byte tar resan ungefär 10–12 timmar. Ibland kan det också finnas direktflyg från Sverige till Iran.

För den som inte har lika bråttom och gärna vill åka tåg till Iran är det också möjligt. Från Turkiet går tåg till Tabriz och Tehran. Från Azerbajdzjan går det inte att ta tåget till Iran. Dock går de azerbajdzjanska tågen helt ner till gränsstaden Astara och från där kan man ta sig till fots över gränsen till Iran. På hemsidan till iranska järnvägarna finns mer information. En annan sida med bra information om att resa med tåg i Iran är Iran Rail.

Stopp längs med vägen i norra Iran. Den stora postern visar martyrer från kriget mot Irak, 1980-88.
Foto: Johnny Friskilä

Resa runt i Iran – tåg, buss, flyg

Iran är ett stort land med väl utbyggd infrastruktur. Vägarna är ofta breda och långdistansbussarna moderna, billiga och bekväma. Järnvägen förbinder också de större städerna med varandra, men bussen är ofta snabbare.

Inrikesflyget är också vanligt i Iran. Det är dessutom relativt billigt. För den som vill vara miljömedveten är förstås andra alternativ bättre.

Tehran har sin tunnelbana som är mycket praktisk. Trafiken kan gå sakta i den iranska huvudstaden och då är tunnelbanan bättre. Taxi är relativt billigt, särskilt om du använder Snapp, som är Irans version av Uber. Då behöver du inte förhandla om priset, men nackdelen är att det är en fördel att kunna persiska eftersom chauffören gärna ringer upp dig när han kommer till mötesplatsen. Du behöver också ett iranskt sim-kort.

Språk och pengar

Iranier är generellt sett gästfria och hjälpsamma. Som vilsen turist med en karta i händerna tar det inte lång tid innan någon som kan engelska kommer bort till dig och frågar om du behöver hjälp.

För mig som inte pratar persiska, men som ändå varit tre gånger i Iran, har språket aldrig varit ett problem. Men alla skyltar är på persiska. I Iran är jag därför analfabet. Det är en speciell känsla, men jag har blivit van. Även siffrorna skrivs annorlunda. Tur att de är enkla att lära sig.

På grund av internationella sanktioner funkar inte varken Visa eller Mastercard i Iran. Alternativet som turist är att ha med sig kontanter. Euro eller dollar är enklast att växla, och växelkontoren ger i regel bättre kurs än bankerna. Iran är också ett land med en stor inflation. När jag var i Iran första gång, år 2011, var 100.000 iranska rial motsvarande 80 kronor. 10 år senare är 100.000 rial motsvarande 4 kronor.

För att göra det lite svårare räknar iranierna gärna priserna inte i rial utan i toman. En toman är en sorts superenhet som motsvarar 10 rial. Om prislappen säger 50.000 menar de alltså 50.000 toman. Vilket är 500.000 rial. Vilket är det som står på sedlarna.

Siffrorna är bra att kunna. För vilket nummer ringer man egentligen om man behöver ambulans? Foto: Johnny Friskilä

Bästa platser att besöka

Vad finns det att se och göra i Iran? Vad är höjdpunkterna på en Iranresa? Dessa frågor är omöjliga att svara på eftersom sevärdheter beror helt på intressen. En sak är vanliga sevärdheter, de som alla tittar på och därför troligen du också. Jag kan utgå från mig själv eller från de attraktioner som finns i alla gruppreseprogram. Dessa kan vara bra att studera för att veta vad som finns i ett land. Däremot är mitt råd att även googla på de intresseområden som just nu har, i kombination med landet du tänker åka till.

Om jag ändå får vara konkret, så är ingen resa till Iran komplett utan ett besök i staden Esfahan. Om jag bara hade fått besöka en stad i landet hade jag besökt denna. Huvudstad under 1600-talet, blått kakel och mosaiker i guld och turkos.

Andra städer värda att besöka är ökenstaden Yazd med sin karakteristiska arkitektur med ishus och vindtorn, Shiraz med sin berömda rosa moské och förstås Persepolis dryga timmen utanför stan.

Huvudstaden Tehran hamnar ofta längre ner på listan över måsten i Iran. Själv tycker jag det är synd. Allt behöver inte vara historia heller. Tv-tornet ger en formidabel utsikt och plötsligt förstår man varför en halvdag så lätt kan försvinna i trafikens trängsel. Tehran bjuder också på modernt folkliv och kaféer som vilken storstad som helst. Samtidigt är den moderna historien påtaglig. Den sista Shahens bostad är museum. De överdådiga kronjuvelerna står på utställning i nationalbankens valv. De majestätiska bergen med snö på topparna är dessutom inte långt bort.

Städer som Tabriz, Kerman och Mashhad hamnar gärna ännu längre ner på listan. Det är förstås synd. Samtidigt kan inte allt prioriteras lika högt. Efter ett tag börjar också moskéerna och basarerna påminna om varandra. Det unika finns gärna utanför städerna. Som Perspepolis utanför Shiraz, eller Lut-öknen vid Kerman, för den som vill på riktig ökensafari!

Regler, lagar, säkerhet, kläder och alkohol

Är Iran säkert är en fråga som många nog ställer sig. Det korta svaret på denna fråga är ja. Iran är i alla fall lika säkert som Sverige. Om man inte försöker krossa en stor gata i Tehran förstås. Då känns en krigszon säkrare. För säkerhet är också en känsla. När jag är lugn känner jag mig säker. Sen kan du ha otur. Precis som var som helst i världen.

Relaterat till säkerhet är dock alla regler som finns att följa och som jag som utlänning också måste följa när jag besöker Iran. Alkohol är till exempel förbjudet. I hotellbaren får du läsk, kaffe och te. Samt den iranska alkoholfria ölen som inte smakar så mycket öl.

Det finns också regler när det gäller klädsen. Kvinnor ska täcka sitt hår, och även ha en överdel som täcker rumpan. Att gå i byxor är med andra ord helt okej så länge din överdel är tillräckligt lång. För män gäller det att inte gå i shorts, utan det är vanliga byxor som gäller.

Möte med tre lokala fotografistudenter på marknaden i Shiraz. Foto: Johnny Friskilä

Hotell och boende

At boka hotell i Iran är inte det enklaste. Internationella sanktioner gör att de stora bookingsidorna på nätet i praktiken inte erbjuder hotell i Iran. Istället finns egna iranska sajter där man hitta boenden, till exempel Iran Booking eller Hostels in Iran. Ett alternativ om man vill lära känna och bo hemma hos folk är Couchsurfing. Ett tips är annars att enbart boka de första nätterna i förväg. Boende brukar lösa sig efter hand. Jag har tidigare skrivit mer utförligt om hotell i Iran.

Hur var det så med ayatollorna? Finns det någon anledning som turist att vara rädd? Iran är sedan 1979 en islamisk republik. Landets religiösa ledar står över landets president och parlament. Förbud mot alkohol och slöjtvång för kvinnor har iranierna levt med i över 40 år. Som turist i Iran måste du följa de regler finns. Kan du inte göra det avråder jag mot Iran som ditt nästa turistland. Men kan du det lovar jag att att du inte kommer ångra dig. Ayatollorna hänger stort sett porträtt på en kaklad vägg någonstans. Och dem behöver man inte vara rädda!

Denna text är en inlämningsuppgift till kursen Att skriva för webben och interaktiva medier på Södertörns Högskola.

Kategorier:IranEtiketter:, ,

2 kommentarer

  1. Jag drömmer om Iran! Dock verkar det ju krångligare att komma in i USA efter att man varit i Iran, har jag för mig?
    Sen känns detta med slöja som obehagligt för mig. Att andra har bestämt att jag måste ha ett specifikt plagg liksom. Christofer har sagt att han ska stötta mig genom att ha slöja han också om vi åker. 🙂

    • Jo, USA kräver visum istället för ESTA för alla som varit i Iran. Visumet kräver ett uppmöte på ambassaden men är sen giltigt i 10 år. Min ambassadintervju tog ungefär 30 sekunder, sen fick jag visum så jag blev nästan lite besviken över att det var så enkelt. Jo, slöja är ju statens norm och lag och förstås inte jättekul, varken för turister eller iranier. Å andra sidan, jag känner inte en enda besökare som i efterhand ångrat på en resa dit.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: