Hotell i Iran


At boka hotell i Iran är inte det enklaste. Internationella sanktioner gör att de stora bokningsidorna på nätet inte har särskild stort utbud. Att hitta ett bra hotell i städer som Tehran, Esfahan, Shiraz och Yazd blir därför svårare än om det vore nästan var som helst i världen.

Vad måste vi som resenärer då göra? Vi är ju nu så vana vid att planera vårt boende innan vi åker iväg. Är det kanske dags att gå tillbaka till som vi gjorde förut? Jag minns min första resa till Asien. Indonesien 2002. Inte hade väl jag något boende som väntade på mig när jag landade på flygplatsen i Denpasar på Bali, men det gick ju rätt bra ändå.

Esfahan Hotel Ali Qapu-1Tillbaka till Iran. Jag vill inte säga att det bästa helt enkelt är att åka iväg utan några planer. För vissa kanske ja, men inte för alla. Att ha ett boende, åtminstone de första två nätterna ger ett stressmoment mindre. Det känns tryggt, och den känslan ska aldrig underskattas.

Första gång jag åkte till Iran, april 2011, hade jag innan fått en mailadress av några vänner. Mailen var till ett billigt och centralt beläget hotell i Tehran som även fixade transfer från flygplatsen. Jag mailade, de svarade, problem löst. Sen var det bara att ta allt som det kommer. Vänners vänner, nya bekanta, couchsurfing, ett hotell man går förbi på gatan som ser trevligt ut, ett reseföretag man plötsligt kommer i kontakt med. Inte behöver man bo på gatan inte.

Nu är det sex år senare. Jag söker ett bestämt datum på booking.com. Ett hotell i Tehran och två i närheten. Alla i fleratusenkronors-klassen. Jag söker på lägenheter på Airbnb. Inget. På hotels.com hittar jag inte ett enda hotell i hela Iran. Momondo ger mig några fler hotell att välja på i Tehran. Billigaste 990 kronor natten. Dock inga hotell i Shiraz på mitt valda datum och bara tre hotell i Esfahan, varav det billigaste kostade 1084 kronor natten.

Med andra ord, det säger sig själv, även om man med lite tur kan hitta boende, så är det dyrt och utbudet dåligt. Dock finns det internet i Iran, och med internet kommer också egna lösningar. Lever man under sanktioner tvingas man vara kreativ.

Dad Hotel Yazd-1

Innegården på hotell Dad i Yazd, Iran. Foto: Johnny Friskilä

En iransk nätsida för hotell är Iran Booking. Där finns listor på hotell i hela landet. Bra bilder och listor över faciliteter. Priser direkt på hemsidan och man kan kontakta hotellen genom formulär på sidan. En annan sida för hotell i Iran är Aito Tours Iran. Här finns även mer än bara hotell, men en interaktiv karta över Iran där man kan klicka på de olika städerna gör det lätt att hitta boende där man själv önskar. Priserna står i euro och de är mer realistiska än hos de internationella sökmotorerna. Ett dubbelrum i Esfahan för 600 kronor. För budgetboenden finns även Hostels in Iran. Ett säng i Tehran för hundralappen, någon?

Garmeh Ateshooni Traditional House Animals-1

Ateshooni Traditional House i Garmeh, Iran. Foto: Johnny Friskilä

Hoppas länkarna ovanför kan vara till hjälp. Sen är det ju förstås fortfarande möjligt att googla sig fram till sitt perfekta hotell och kontakta det direkt. Eller ta kontakt med folk på couchsurfing eller andra nätcommunities, inte nödvändigtvis för att bo hos dem, men även för att få tips, råd och idéer. Eller som jag nämner inledningsvis, planera den första natten, men sen helt enkelt se vilket håll vinden blåser och vart man hamnar.

 

Har du erfarenheter med att hitta boende i Iran? Kanske med de sidor som jag nämner här? Kom gärna med synpunkter och kommentarer. De blir till stor hjälp för alla som planerar sin Iranvistelse. Tack!

Kategorier:IranEtiketter:, , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Har varit i Iran åtta gånger, mestadels bott hemma hos folk men hittat hotell genom tripadvisor tex i Tehran. Är man några stycken kan man hitta lägenheter på orientstay.com. Bodde tio dagar i Mashhad för 120 kr natten, relativt låg standard dock men dusch på rummet, AC och kök. I Mashhad finns fullt med apartmenthotels som inte syns på nätet och man kan bo riktigt billigt men enkelt där. Jag och min familj bara åkte dit och hittade ett när vi kom fram. Finns även femstjärniga hotel som Ghasr Talaee.

  2. Gruppresor i alla ära, men vi ville resa själv. Vi testade först att själv kontakta hotell på mail men kände att det tog för mycket tid då endast ett fåtal svarade och det kunde dröja dagar innan de svarade.

    Via en persisk kollega kom vi i kontakt med en svensk tjej som tillsammans med sin kusin driver en resebyrå i Iran. Vi valde att låta dem hjälpa oss med hotell- och transportbokningar. Det kostade lite extra men vi tyckte det var värt det då vi sparade in vår egen tid. Kontaktuppgifter till resebyrån finns i inlägget: http://www.ladiesabroad.se/2016/04/resa-sjalvstandigt-iran.html

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d