Vykort från Berlin – vad gör jag på ITB?


För fjärde året i rad är jag i Berlin denna andra helgen i mars. ITB Berlin – världens största resemässa pågår nämligen i år mellan 8 och 12 mars. Men vad gör jag egentligen här? Är resemässan bara en ursäkt för att åka till Berlin?

Om ITB är en ursäkt för att åka till Tysklands huvudstad, så är det i alla fall en bra ursäkt. Berlin behöver dock inte ursäktas. Hit kan jag dra oavsett. Däremot, om jag kan göra två saker samtidigt, så varför inte?

ITB Berlin 2017-6

Ett flygbolag med mycket pengar att spendera på sin stand.

Till exempel:

ITB Berlin 2017-1Jag leder resor till Azerbajdzjan. För att utveckla resorna är det bra med nya tankar och idéer. Är man inte nöjd med det man har kan det vara bra att byta ut det. Därför har jag pratat med en turistorganisation och två lokala reseföretag från landet. Jag har bett om offerter och nu går jag och väntar på dem.

Jag leder även resor till Iran. I Iran har jag varit supernöjd med lokala guideförmågor. Dock ökar efterfrågan på resor till Iran vilket gör att attraktioner och hotell blir dyrare. Mycket dyrare. Dyrare resor ger mindre kundunderlag. Hur skapar man egentligen en ultimat reseupplevelse som även plånboken kan acceptera? Jag har pratat med flera reseföretag från Iran.

ITB Berlin 2017-7

Gissa vilket lands stand som presenterar sådan natur!

Som bloggare, skribent och fotograf har jag också haft att göra. Jag har deltagit på ett par pressfrukostar och möten. Lyssnat på kloka människor som pratar om trender och framtidsvisioner. Själv är jag dock mer skeptisk. Eller så var det mitt blodsocker som var lågt då två tjejer från något som het ”Young Press” frågade om de fick intervjua mig om årets resetrender. För skiljer trenderna sig egentlige från förra årets? Eller förrförra? Vad tycker du?

Sen har jag fått runt och prata med folk som representerar företag och myndigheter från de länder jag själv har ett intresse av. Om några dagar flyger jag till Sao Paulo. Vidare ska jag till Iguacu – de mäktiga vattenfallen på gränsen mellan Brasilien och Argentina. Jag pratar självklart med någon därifrån. Finns det möjligheter för samarbete?

ITB Berlin 2017-5

Två annars inte så goda vänner tillsammans.

Det samma gäller Buenos Aires i Argentina och Asuncion i Paraguay. Kan deras turistmyndigheter hjälpa mig till sådana upplevelser som det är värt att skriva om? Självklart kan jag hitta mycket på egen hand.? Men, kan de hjälpa mig till de upplevelser som på grund av pengar eller min egen tidsplanering vore svårt att få till annars, så gärna för mig.

ITB Berlin 2017-3Ett marketingföretag som jobbade för den grekiska ön Karpathos kontakta mig för ett möte. De vill att jag ska komma till dem några dagar, gärna maj eller september. September kan jag inte. Inte maj heller. Möjligtvis början på juni. Vi får se hur det går. Jag har egentligen aldrig funderat på att åka till Karpathos. Dock var jag på Santorini i början på juni förra året och Mykonos året innan. Det kanske blir en tradition.

Vad mer har jag gjort? Ätit polska äpplen och indisk kyckling. Många länder delar ut små gåvor till de som kommer förbi deras stand. Indien ordnar en stor middag för alla som vill.

Jag har fotograferat halvnakna muskelmän. Naken kropp säljer tydligen i marknadsföringen, fast vad var produkten nu igen? Jag har nog missat det. Kvinnor i nationaldräkt är också populärt. Även folkdans. Att se på stereotyperna på en sådan internationell mässa vore en socialantropologisk magisteruppsats värdig. Det ska jag dock inte försöka mig på här. Idag har jag dessutom en ledig dag. Berlin är mer än ITB. Nu är det dags för Tysklands huvudstad.

ITB Berlin 2017-2

Vad gjorde de nu reklam för igen?

Kategorier:Berlin, TysklandEtiketter:,

4 kommentarer

  1. Jeg glæder mig til at se, hvad du har fundet af spændende nye muligheder. Jeg er ret meget fan af mange de lande du rejser rundt i og er rejseleder i.
    Fortsat god messe på ITB – næste år vil jeg også deltage. Det ser helt vildt ud.
    De bedste hilsner
    Bettuna

  2. Det verkar ju vara riktigt underhållande på den där mässan. Vi har ju hängt på båtmässan i Stockholm och det har varit ganska underhållande också, även om de (ännu) inte kommit på att marknadsföra båtarna med halvnakna muskelmän … 😉

    • Ni kanske borde åka en sväng till Berlin till nästa år? Mässan är rätt så kul. Lite svårt att få översikt över allt som händer dock. Och man vet ju sällan i förväg om de olika eventen är bra eller dårliga. När det gäller festerna finns det knappast någon översikt över huvud tagit. Men visst är skoj ändå!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d