Heldag på världens största resemässa


Alla resenärers julafton. Typ. Eller ja. Så länge man vet vad man går till. Ett ohämmad kaos av reklam, försäljare, kartor och seminarier. Mat, drinkar, föreläsningar, fotografer och bloggare. Och sen jag då. Delvis bloggare, delvis reseledare och faktisk, delvis reseproducent, eller travel creator som jag lite småsnobbigt kallar det. På en mässa som det här får man inte vara blyg!

Jag börjar dagen med att snabbt bläddra genom gratistidningarna som mässan ger ut. Ett paradox det där, att det alltid nästan bara är fattigare länder som satsar på lyxturismen…

Sen dagens portion folkmusik, från Slovakien den här gången.

Malaysisk urbefolkning som gör träsniderier, och nu blir jag nästan förbannad. Det är dessa stereotyper som packas på minioriteter. Att sitta med sönderrivna vadmelssäckar till kläder och skär i en trädbit. Att det är så långt de har kommit, det är där deras förmåga ligger. Nej, jag blir inte bara nästan förbannad, jag blir förbannad.

Vad vore ITB utan mat från alla utställningsländer? Vinbladsdolmar från Turkiet, någon?

I Tyskland har Lidl eget resebolag. Skulle det funka i Sverige? Med Lidl-resor till Mallorca?

Sen har jag förstås möten. Tillsammans med en pakistansk partner om den resa som jag planerat tillsammans med Världens Resor och som vi arrangerar nästa vår.

Möte med en kvinna från Iran med tanke på resetrender och utbud på den iranska marknaden.

Samtal med representanter från både Ryssland och Bangladesh. Sen får vi se om det leder till något annat än utbyte av visitkort.

Representanter från Taiwan har en björn som maskot. Till skillnad från mig kom de knappast till Berlin med bara handbagage.

För dem som är intresserad av Hbtq-frågor finns en egen paviljong. Inte så mycket action dock, de gånger jag gick förbi.

Mera mat. Dominikanska Republiken bjuder på köttbullar.

Klockan 18 är det dags att gå hem. Eller ja, man måste inte, men garderoben stänger då. Och allt annat. Egentligen.

Nu har det blivit fredag. Kvinnodagen eller Frauentag här i Berlin. Jag tänkte ta en ledig dag innan jag kommer hem till Sverige i kväll. Shoppas. Sightseeing. Hur det går återkommer jag till.

Kategorier:Berlin, Blogg/Dagbok, TysklandEtiketter:, ,

5 kommentarer

  1. Nu blir jag ju lite sugen på den där mässan! Tror att ICA ger bonus på resor. Vet inte om de arrangerar, men det kanske de gör? Lidl-resa känns annars inte helt självklart (eller lockande?) 😉

  2. Här för mig att ICA-kuriren har anordnat resor en gång i tiden..

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d