Fiasko Berlin

Det är inte alltid det går som man planerat. I alla fall inte i Tyskland. Fast om frågan blir om det då är mig eller Tyskland som det är fel på, så kan jag åtminstonde konstatera följande: Jag måste bli bättre på att planera. I Tyskland!

Onsdag och Torsdag på resemässa. ITB – världens största. I Berlin alltså. Fredag ledig. För sightseeing, shopping, för en kaffe på en uteservering. Jag tänker köpa ett par nya skjortor eftersom jag blivit för… åt oss säga bred över axlarna för mina gamla. Jag tänker ett par nya vinterskor, samt att strosa runt på bokaffärer samt kanske lite udda loppis.

Sen får jag veta. Genom en slump torsdag eftermiddag. Imorgon är röd dag! Det är Frauentag. Kvinnodagen. Och för första gång har politikerna i just Berlin bestämt att kvinnodagen ska vara röd dag, helgdag, ledig dag. För första gång alltså. I år.

Jag känner att jag får lite haksläpp. Tänker tillbaka 10 år, när jag och min kompis Emil åkte på en liten weekendresa två dagar till Munchen. Inte tänkte väl vi på att den ena dagen var söndag och den andra första maj. Det borde vi ha tänkt. Och inte hade jag i min vildaste fantasi föreställt mig att varje lilla affär, förutom kioskarna vid stationen på Alexanderplatz skulle ha stängt.

Nåja. En promenad blev det ändå… Till exempel Under den Linden. Rätt så tomt under lindarna denna lediga dag i mars.

Jag går vidare. Det blåser. Är riktigt kallt. Så kallt som det bara blir en dag i mars när knappast en människa är ute på gatorna och vinden kanaliseras mellan grå betong.

Jag letar efter gammal väggkonst från DDR. Något mål måste man ju ha när den kommersiella kapitalismen stängs ner över tagen. Väggkonst är i alla fall öppen.

Vidare hittar jag både Lenin och Marx. En fredsduva och något som jag inte vet om är ett museum eller en affär. Kanske både och. Där finns gamla östleksaker, men stället har stängt och jag kan följaktigen inte gå in.

En grupp på kanske 10 polska kvinnor ropar slagord vid en staty. Annars ser jag inte mycket till kvinnodagen. Vid en cafe får alla kvinnliga gäster en tulpan i present när de beställer något.

Det börjar regna. Jag har mitt paraply. Fast det blåser också. Och mina skor, jag skulle ju köpa nya. Idag. Just för att gå i när vädret är som nu.

Jag hittar tillbaka till tunnelbanan. När jag är nästan framme hos min kompis där jag bor har det dock slutat regna. Solen tittar fram, men jag är redan blöt och om några timmar ska jag återvända till Stockholm oavsett.

Så kan det gå. Lite fiasko Berlin helt enkelt. Jag får göra bättre research nästa gång!

Taggad med: