Hur åka billigt till Maldiverna?


IMG_0248Hur mycket kostar det att resa till Maldiverna? Hur kan du ha råd att resa till sådana exotiska och lyxiga ställen? Jag har fått frågorna och nu tänker jag svara på hur man åker billigt till Maldiverna. Här kommer några praktiska råd.

Vill du sola på din egna privata strand med personlig butler som serverar paraplydrinkar hela dagarna? I så fall får du betala. Vill du bo i designerbulgalow som står på pålar uti det kristallklara, turkosblå vattnet? Då får du också belaga dig på att pröjsa pengar. Mycket pengar. Vilken tur att Maldiverna är mer än så!

Först biljetten

Reguljärflyg från Stockholm till Maldiverna kan man få för dryga 4000 kronor om man är flexibel med resedatum. Både Turkish Airlines och Qatar Airways flyger till Male, via respektive Istanbul och Doha. Jag använder nästan alltid Flygresor som sökmotor.

DSCF1297

Ankomst Maldiverna. Foto: Johnny Friskilä

 

Min variant, som också många andra väljer att göra, är att kombinera Maldiverna med Sri Lanka. Efter en veckas rundresa på Sri Lanka, (där jag för övrigt gärna hade stannat längre), flög jag från Sri Lankas huvudstad Colombo till Male, huvudstaden på Maldiverna. Efter fem dagar på Maldiverna flög jag hem. Flygresan med Qatar Airways Stockholm-Doha-Colombo-Male-Doha-Stockholm gick på 6000 kronor.

Sen hotell

Utbudet är stort och priskategorierna är många. På olika bookningsidor kan en hotellnatt kosta från 200 kronor och upp till 30 000. Trettio tusen för en natt är inte lite pengar. Kolla alltså antal nollor innan du klickar på köp.

När du sen har hittat ditt drömboende, det kanske ser ut som ett resorthotell bredvid palmer, fiskar och koraller, minimalistisk design och allt det där, då gäller det att läsa det som står med liten text. Maldiverna är som vi vet en ö-nation. Mellan de lokalbefolkade öarna kan man åka lokalfärja som inte kostar många kronor. Problemet är dock att resorthotellen ligger på öar utan lokalbefolkning och transport dit går med chartrad speedboat eller eget litet sjöflygplan. Med andra ord, biljetten från Male flygplats till ditt relativt prisvärda drömboende kan snabbt kosta lika många tusen som biljetten från Sverige till Maldiverna. Då blir resan plötsligt mycket dyrare.

Är säkrare kort om man åker självständigt till Maldiverna är därför att välja hotell antigen på ön Maafushi som jag gjorde, eller Villingili nära huvudstaden Male eller Hulhumale som är själva flygplatsön. Då blir inte lokaltransporten samma ekonomiska utmaning, och man får se lite av lokalbefolkningens vardag, något man annars inte får på resorterna.

6P2A1210

Hotel Stingray Inn, Maafushi. Foto: Johnny Friskilä

Det hotell jag valde kostade ungefär svenska tusenlappen per natt. Det var för två personer, halvpension. Air-condition ingick, samt fri tillgång till snorkelutrustning och solbäddar på Maafushis offentliga bikinistrand som låg kanske 200 meter bort. Sen var det inget lyxhotell direkt.

Beroende på när ditt plan landar kan det vara smart att tillbringa första natten antigen i huvudstaden Male eller på flygplatsön Hulhumale. Mitt plan landade på eftermiddagen, vilket resulterade i första natten i Male för sen färjan till Maafushi klockan 15:00 nästa dag. Det gav mig även tid att se huvudstaden både by night och by day.

Shopping

6P2A1100

Abdullah säljer torkad och rökt tonfiskfilé till 70 kr kilot. Foto: Johnny Friskilä

Om du gillar shopping är kanske inte Maldiverna något för dig. Jag gillar inte shopping särskild mycket så det kvittade. Det blev lite torkad tonfisk från fiskmarknaden i Male samt lokalproducerad kokosolja som ska vara bra för hyn när man solar.

Utflykter

6P2A1308

Jag snorklar blant fiskarna.

Gillar du snorkling finns det olika utflykter att välja på, båtar som för 200 kronor och uppåt arrangerar utflykter och tar dig till olika korallrev för att uppleva havets mångfald. Jag tog en sådan utflykt, där jag för 25 dollar en halvdag fick snorkla, simma och uppleva det som jag skulle kalla en paradisstrand, en sandbank mitt ute i havet där ingen bor och knappast något växer, med vit korallsand och turkost hav, för det så vi vill ha det, eller hur?

Sen var det maten

IMG_0252

T-bonesteak utan t-bone. Potatismosen var så hård och kompakt att den inte gick att äta. Köttet var dock mört.

 

Restaurangerna har sina menyer, noggrant anpassade oss utlänningar. Där ska finnas något både för kinesen, ryssen, fransmannen och alla oss andra. Det blir kanske inte så autentiskt då. Den såkallade traditionella Maldivian rice curry with chicken smakade ungefär som höns i currysås gör här i Sverige. Fast jag kanske bara hade otur. Mina kycklingvårrullar saknade kyckling och på min t-bone steak fattades bara det där t-bonet.

En huvudrätt kostar från 50 kronor och uppåt. Inte jättedyrt, men inte särskild spännande. Grillad färsk fisk är nog det säkraste kortet.

Alkohol

Alkohol är ett kapitel i sig, för det är förbjudet på Maldiverna. Det vill säga, turister kan få vad de vill på resorterna och vissa utvalda restauranger. Jag såg reklam för det. Men går du på en restaurang i huvudstaden Male, eller i Maafushi så får du leta mycket länge efter en öl. Jag hittade ingen, men så letade jag inte särskild noga heller.

Resortlivet

Även om du inte bor på resort är det möjligt att uppleva dem. Det arrangeras transporter till vissa resorter där du betalar 20-30 dollar för själva transporten, och sen 70 dollar och uppåt för en endagsvistelse med tillgång till pool, handdukar, mat, och ibland även alkoholhaltiga drinkar. Vill du för en dag uppleva resortlivslyx kan du alltså göra det för dryga tusenlappen. För mig var det inget alternativ som lockade. Jag gör heller andra saker för mina tusenlappar.

Så hur mycket pengar behövs då?

6P2A1109

Pengarna på Maldiverna heter rufiyah. 1 dollar är ca 15 rufiyah.

Jag kombinerade som sagt Maldiverna med Sri Lanka och min flygbiljett gick på 6000 kronor. Boendet på Maldiverna kostade 1000 kronor för två per natt, det vill säga 500 kronor per person och då är halvpension inkluderat. Kostnaderna blir alltså:

Flyg: Sverige-Maldiverna: 4000-5000 kronor

Hotell Maldiverna: 500 kronor per person per natt

Utflykter/snorkling: En gång 250 kronor

Lokaltransporter: 300 kronor

Småutgifter, snacks, shopping: 300 kronor

Om man vill göra Maldiverna men har en liten budget kan alltså två personer lätt hitta flyg från Sverige och en vecka på enklare hotell samt mat för 10 000 kronor totalt. Dyrare än så behöver det inte vara. För mig kostade 5 nätter på Maldiverna ca 3300 kronor, inkluderad lokala transporter, mat, boende och nästan ingen shopping.

Bara Maldiverna?

12988089_10153539214136868_1099108907_n

Foto: Johnny Friskilä

Skulle jag villa åka på budgetresa bara till Maldiverna utan att kombinera med Sri Lanka? Svar nej, fast det är förstås bara mitt svar, ut ifrån mina preferenser.

Det är långt att åka till Maldiverna och i längden tyckte jag dagarna blev lite enformiga. På ön Maafushi finns inte så mycket att göra förutom att ligga på stranden eller snorkla. Det vill säga, det finns absolut inget att göra förutom det, samt lite vattensport. En resa till Maldiverna för under femsiffrigt belopp ger dig ingen lyxupplevelse. Vill du ha femstjärnigt får du betala. Mycket. Dock kan du se fiskar och korallrev du kanske aldrig förut sett. Bilderna av kritvita stränder med palmer ljuger heller inte, men de kanske inte berättar hela sanningen om den ryska barnfamiljen som befinner sig utanför bildens ram. Heller ej om det pågående hotellbygget rakt bakom fotografen.

Konklusion

Visst går det att åka billigt till Maldiverna. För att få en enligt mig fullvärdig semester är jag dock glad för att jag kombinerade med Sri Lanka. Sri Lanka ger dig bra och prisvärd shopping, autentisk mat med smaker och kryddor, färsk fisk och tropiska frukter av alla slag. Här finns naturupplevelser, stränder och tillräckligt med både historia och kultur. Att transportera sig är dessutom både enkelt och prisvärt.

En budgetvariant av Maldiverna ger dig turkosblått hav, palmer och vita stränder, ibland med korallsand. Du är dock inte ensam på stranden. Du kan få färsk fisk för en överkomlig peng. Annars är maten ingen höjdare, men som sagt, jag kanske hade otur. Ta gärna med en bok, eller två. Det gjorde jag, och det är jag glad för. Hade jag enbart åkt en vecka eller två till Maldiverna hade jag nog blivit trött. Men efter en rundresa på Sri Lanka, kändes miniveckan på Maldiverna som det rätta valet.

Kategorier:MaldivernaEtiketter:, , , ,

7 kommentarer

  1. Tack för ett jättebra inlägg =) Håller själv på att kolla på resa dit. Har googlat runt en hel del, det är så himla mycket att tänka på ju. Vill tipsa om en annan bra sida som jag har hittat: https://www.resatillmaldiverna.se/ , där finns också mkt bra info.

  2. For et nyttig innlegg! Dette skal jeg ha i tankene hvis jeg en gang bestemmer meg for å reise til Maldivene (helst i kombinasjon med Sri Lanka).

  3. Valdigt bra guide, ska hålla den i bakhuvudet! 🙂

  4. Man kan resa billigt via Indien också. Det går billiga flyg från Kochi. Det är trist att Hulhumale (som är en konstgjord ö) är så tråkig. Man får liksom åka till andra öar. Vi bodde på Ukhulas i 3 veckor.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d