Är Sri Lanka billigt?


Hur mycket kostar det att resa till Sri Lanka? Är det dyrt att åka på semester dit? Vad kostar en hotellnatt? En öl? Vilken budget ska jag ha? Frågorna är många innan man bestämmer sig för att åka iväg, fast så är det kanske oavsett destination.

I mars i år besökte jag Sri Lanka och här kommer en liten prisgenomgång och några kommentarer. Du får gärna ställa frågor i kommentarsfältet om det är något du undrar över.

Billig flygbiljett till Sri Lanka

Prisjägaren hos Flygresor.se säger 4025 kronor för billigaste flyg, tur retur, mellan Kastrup och Colombo, samt 4450 kronor för samma mellan Stockholm och Colombo. Priserna är för två veckor i november och för att få billiga biljetter måste en vara flexibel. Min biljett kostade 5400 kronor, men då var det Stockholm – Colombo och med retur tillbaka till Sverige från Male på Maldiverna. Biljetten mellan Colombo och Male tillkom och gick på en dryga tusenlappen.

Hotellpriser på Sri Lanka.

Hotell på Sri Lanka kostar ofta lite mer än andra ställen i Asien, och då särskild Sydostasien. Självklart finns alla prisklasser, från 40 kronor natten för en säng i ett flerbeddsrum och upp till flera tusen för den lyxigaste lyx.

Sri Lanka het tidigare Ceylon och var en brittisk koloni. Det finns med andra ord gott om hotell från kolonialtiden och dessa, mer eller mindre renoverade, är en upplevelse, lite som en tidsmaskin, tillbaka till en tid med å ena sidan glitter och glamour, å andra sidan apartheid och rasism.

Galle-Face-Hotel-Colombo

Historiska vingslag och andra klichéer åt sidan, Sri Lankas mångsidighet gör det oavsett möjligt att några dagar välja strandresort, andra dagar småsunkig kolonialism i Kandy eller Galle, och däremellan något hypermodern boutiquelägenhet på höglandet bland låga moln och teplantager. Galle Face Hotel ger kolonial lyx i huvudstaden Colombo!

Min vän Abdulah och jag, det var vi som gjorde en veckas rundsresa på Sri Lanka, valde en blandning mellan dessa och betalade från 500 till 1500 kronor natten. Den moderna lägenheten var det billigaste. Långt ute på landet, långt från allt förutom tebuskarna. Det klassiska kolonialhotellet Galle Face i Colombo det dyraste. Och vem vill inte bo på samma hotell som både kungligheter och Che Guevara?

Resa runt på Sri Lanka

Flygplatstransfer – 150 kronor. Eller mindre. Eller mycket mer.

Att hyra bil med chaufför som under ens vistelse och köra mellan hotell och sevärdheter är kanske det vanligaste sättet att se Sri Lanka, i alla fall om man reser två eller flera tillsammans. Som singelresenär är det kanske inte värt att betala de 500-700 kronor dagen som en bil med chaufför/guide kostar, utan då får kanske lokalbussar och tåg bli ett bättre alternativ.

Men är man två, och har man inget jättestrikt budget, så är detta ett alternativ att rekommendera. Att köra bil själv på lankesiska vägar skulle jag nog inte ha gjort, även om jag haft körkort, vilket jag inte har.

Det att ha en egen chaufför/guide med sig på färden, som tar dig just dit du vill kan också vara guld värt, bokstavligen, och det finns de som i efterhand rekommenderar sina guider till andra resenärer. Våra chaufförer som vi spenderade en vecka med kan jag dock inte rekommendera.

train-kandy-nuwara-eliya
Tågresa mellan Kandy och Nuwara Eliya. Foto: Johnny Friskilä

Jag ska köra dig runt till de ställen jag tror du vill till, inte nödvändigtvis dit du säger du vill. Jag ska ta dig med dit mina vänner arbetar och där de säljer något som du allra helst ska köpa. Jag kan köra bil, fast inte mitt lands historia. Jag kan lite engelska men inte så mycket att jag förstår dina frågor. Jag svarar bara ja, eller ”yes, Sir!” – Fast du har ju guidebok så du kan läsa.

Att åka tåg på Sri Lanka är dock en upplevelse. Och oavsett om man redan har bilen, lät den ta bagaget medan du själv åker tåg. En tretimmars tågresa för ungefär 10 kronor, från Kandy till Nuwara Eliya. Förbi landsbyar, teodlingar, över broar, svängar, inom städer, regnet som piskar mot rutan, solen som skiner igenom molnen, lokalbefolkning och turister tillsammans, gamla och unga, plastkassar och ryggsäckar.

Vad kostar en öl på Sri Lanka?

200 rupees, eller tio kronor säger statistiken att en öl borde kosta. Fast Sri Lanka är ett turistland och till stor del äter dess besökande på helt andra restauranger än lokalbefolkningen. Och på helt andra restauranger, ja där blir det även helt andra priser, så 600 rupees, eller 30 kronor, är nog mer det reella priset.

Mat på Sri Lanka

naan

Jag sparade ett kvitto från en bättre restaurangupplevelse i Nuwara Eliya. En huvudrätt – 40 kronor. Ris – 7 kronor. Naanbröd – 10 kronor. Läsk – 10 kronor. Stor vatten – 10 kronor. En hel måltid för två med huvudrätter, smårätter, efterrätter och dryck, fast utan alkohol – 2400 rupees = 120 kronor. Det är helt okej det.

Som turist som kanske åker mellan sevärdheterna och inte stannar längre tid på varje plats, var det kanske lite svårt att få en bild av det kulinariska Sri Lanka. Hur kryddstarkt var det egentligen? Hur västanpassad var vår mat? Antagligen rätt så mycket, för särskild starkt var det oftast inte.

Hotellen har gärna bufféer, sådana som i värsta fall ackompanjeras av levande musik. Typ lankesisk cowboyband spelar guantanamera på viol och säckpipa.

Till denna musikaliska fusion serveras gärna en lika fusionistisk buffé. Lokala smaker blandas med det som vi utlänningar förväntas gilla, till efterrätt: krämer, puddingar, fromager och geléer, gräddtårtor med frukt från burk, trots att den färska frukten finns i överflod. Och till huvudrätt, kanske lite grillad kyckling, sushi eller en stek med sås och potatis, tillsammans med de olika lokala och indiska grytor.

Shopping på Sri Lanka.

Finns här något att köpa? Visst, et par jeans till femtio spänn. Ett par sandaler till hundra. Kläder. Fast vem gör dem? Jag köpte sandalerna. Nöjd. Jeansen köpte jag inte. Jag hade gärna haft mer tid, gått mer i affärerna, särskild i Colombo och Kandy. Shoppingstråket. Men ibland har man inte tid. Då måste man utesluta.

Te är billigt, fast det är det i Sverige också. Kanske billigare, särskild om man jämför med de fina te-fabrikerna med sina fina souveniraffärer. Kaffe är dock billigt, lokalt kaffe, kanske smaksatt med ingefära. Egentligen hade kolonialbritterna planerat att Ceylon skulle bli kaffeproducent. Inget Ceylon-te, utan Ceylon-kaffe, fast med kaffet gick det inte så bra. Sjukdomar och sådant. Dock funkade te-odlingar bättre. Faktiskt perfekt, och låglönade arbetare frön södra Indien fraktades till höglandet för att göra jobbet som inga lankeser ville göra. Skörda te.

Utflykter och sevärdheter

Lankeserna vet att ta betalt. Det som för en lokal invånare kanske kostar 40 rupee kan lätt kostar 4000 för dig. Ett inträde i en nationalpark blir därför – 200 kronor + avgift + avgift + skatt, + 200 kronor till guiden + tips och en slant till guidens kompis. Eller nej, ingen slant till guidens kompis som man istället ber hålla käft eftersom han sitter och pratar med guiden hela tiden så att guiden bara gör det han kan göra, nämligen köra, och inte det han även ska göra, nämligen guida. Fast det kanske inte spelar någon roll – han hade inte guidat ändå.

Sigiriya
Sigiriya. Foto: Johnny Friskilä

Ungefär 200 kronor kostar det även att besöka landets andra, lite större attraktioner. Den historiska gamla huvudstaden Polonnaruwa. Sigiriya, lejonberget, vars museum är ett skämt, men vars gamla stadsruiner tack vare sin belägenhet och fresker hamnat på Unescos Världsarvslista. Många backpackers skippar attraktionerna. Vänder i dörren när de ska gå in utlänningsingången och betala hundra gånger det lokala beloppet.

I ett land som behöver inkomster kan jag gärna betala lite mer. Om den lokala betalar 2 kronor för sitt besök kan jag gärna betala 20. Kanske mer. 50. Men inte 200 – särskild inte när hela lokalen luktar målarfärg och man inte ens får fota muséets förklarande texter. – Du kan ju skriva av!

Visum till Sri Lanka

Visum köper du i förväg på nätet. Mata in dina detaljer hos de lankesiska immigrationsmyndigheterna. Betala 35 dollar. Sen är det klart.

Konklusion

Som backpacker kan Sri Lanka vara billigt. Hostel och billiga alternativ finns runt omkring på ön, både i huvudstaden, i inlandet, och kuststädernas stränder. Är du på budget får du absolut ett boende för under hundralappen per natt. Om du i alla fall budgeterar med det, kanske du får en positiv överraskning vid resans slut.

Om du gör som jag gjorde den här gången, inte backpacka, utan snarare uppleva historiska hotell, budgetera med 1000 kronor natten per rum.

Om du backpackar och reser med lokaltåg och buss behövs inte många pengar för att se hela ön. Dock, om man väljer bil med egen chaufför, tänk 500-700 kronor dagen för sällskapet.

Som allt annat, maten beror ju också på, några dagar äter man för 20 kronor, andra för 200, men 100 kronor dagen för mat och dryck borde räcka. Mer om du föredrar vin istället för öl.

Utflykterna, nationalparkerna, muséerna är det som ger besökaren den kanske största chocken. Två sevärdheter på en dag och du är 500 kronor fattigare. Och var det egentligen värd det, särskild om guiden inte förklarar något alls?

Kategorier:Sri LankaEtiketter:,

9 kommentarer

  1. Gott och väl. Men om man vill bo där säg 6 månader. Vilka är då möjligheterna. Lägenheter ? Var på ön utom stora städer?

  2. Var det en bra resa, skulle du rekommendera att åka dit?

  3. This is the perfect blog for anyone who wants to know about this topic. The article is nice and it’s pleasant to read.

    http://www.deluxevacations.se/

  4. Bra guide, tack för den! 🙂

  5. Fast vem gör de billiga jeansen? Samma stackare som gör de dyra jeansen i butiken, bara det att då tjänar butiken/märket mellanskillnaden. Hen som syr dem tjänar så gott som ingenting. Slaveri.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d