Är Brasilien billigt?


Hur mycket kostar det att resa till Brasilien? Är det ett dyrt land att åka på semester till? Eller resa runt i? Hur är prisläget? Vad kostar egentligen en hotellnatt? En öl? Vilken budget bör man ha?

Frågorna är många innan man bestämmer sig för att åka iväg, fast så är det kanske alltid.

I mars förra året (2017) besökte jag Brasilien för första gång. Nu (januari 2018) spenderar jag en hel månad här. Därför följer en liten prisgenomgång och några kommentarer. Du får gärna ställa frågor i kommentarsfältet om det är något du undrar över.

Flygbiljetter till Brasilien

Att ta sig till och från Brasilien är kanske den dyraste enkelutgiften du kommer ha. Första gång jag åkte betalade jag 7500 kronor för en biljett från Stockholm till Sao Paulo och med retur tillbaka till Sverige från Buenos Aires. Det var ekonomiklass, men ingen särskild kampanjpris. Vid mitt andra besök blev det en tur retur-biljett med Finnair/American Airlines och priset för en månad borta blev 6500 kronor. För alla billigaste biljetter kan det vara bra att kolla Prisjägaren hos söksajten Flygresor. Där hittar jag just när jag skriver det här tur retur-biljetter Sverige Brasilien för så lite som 5300 kronor. Fast lite och lite, direkt billigt att flyga till Brasilien är det ju inte.

Hotellpriser i Brasilien

Någonstans ska man ju också bo. En kompis till mig hyr en mycket bra lägenhet i Sao Paulo för lite under 10.000 kronor för en månad, och på sajter som Airbnb går det också att hitta billigare lägenheter.

Själv har jag bott i lägenheter, men mestadels mellanklasshotell när jag rest runt i landet. Dessa hotell bjuder nästan alltid på frukost, har fungerande wifi och ett centralt läge. Däremot är det sällan jag kör lyxvarianten. För 500 kronor natten hittar man ofta ett helt okej dubbeltrum. Det kan gärna bli ännu billigare.

Självklart är det dyrare i Rio under nyår, eller om man vill bo direkt vid stranden Copacabana. Då kan det bli hur dyrt som helst! Det är lite om överallt annars, men om jag säger att prisnivån är hälften av vad du hittar i Sverige, så är jag nog inte helt fel ute.

Reser du själv och vill dela med andra får du räkna med 100 kronor natten för en säng i flersängsrum. Sen finns ju alltid Couchsurfing för den som tycker om det!

Minas Gerais Best Photos-20

I Ouro Preto bodde jag på ett gammalt kolonialhotell där ett dubbelrum kostade 800 kronor natten. Men visst finns det även billigare alternativ

Resa runt i Brasilien

Brasilien är ett stort land. Ja gigantiskt, och det är svårt att se hela landet på en resa. Landet är dessutom differentierat – Sao Paulo och Salvador känns inte bara som olika städer. De kunna lika gärna legat i olika länder. Det gör de däremot inte, och vill du få en viss överblick över detta stora land, ja då kan det vara bra att resa runt lite.

Ett alternativ är att resa med buss. Långdistansbussar finns nästan överallt, men jättebilligt är det inte. Faktiskt kan buss kosta nästan lika mycket som flyg ibland. På kortare bussträckor, som när jag åkte sex timmars nattbuss mellan Salvador och Lencois i nationalparken Chapada Diamantina, kostade nattbussen 80 reals, eller i överkant av 200 kronor. Sen ska man ju tillbaka också.

Det kanske bästa alternativet, om än inte när man tänker på växthusgaser, blir därför att flyga. Det är enkelt att skapa sin egen rundresa i Brasilien genom att köpa envägsbiljetter med flyg. Sao Paulo – Rio kan kosta 400 kronor. Salvador – Sao Paulo 800 kronor. Brasilia – Belo Horizonte 600 kronor. En rundresa kan behöver därför inte kosta hela världen. Dock finns det inte direkt några billigflyg på samma sätt som i Europa eller Sydostasien.

Porto de Galinhas-3

Ett annat sätt att resa runt i Brasilien är förstås att hyra bil. 300 kronor dygnet är ingen orimlig summa och man kan hitta med rätt mycket på en dag eller två, som till exempel åka från Recife till stränderna vid Porto de Galinhas.

Vad kostar en öl i Brasilien?

8-10 reals eller drygt 20 kronor är det jag oftast betalar för en öl ute på stan. På dyrare ställen lite mer, på billigare hak lite mindre. I mataffär kostar ölen kanske 3 reals för en burk, beroende på märke. De finns många olika ölsorter, de flesta är en helt okej pilsnervariant. Dock finns det också många lokala producenter med öl i småupplagor som självklart kostar mer.

Vin dricks också, men är inte lika vanligt eftersom brasilianskt vin inte är någon storsäljare. Det produceras en del i södra Brasilien vars klimat påminner om Uruguay och Argentina, men kvalitén är ofta sådär. Från 10 reals, alltså 25 kronor för billigaste flaskan i mataffär och uppåt. Importerad dryck är relativt dyrt i Brasilien, medan lokalproducerad cachaca knappast kostar något alls.

För den som dricker alkoholfritt kostar en färskpressad juice ofta från 5 reals på ett mycket enkelt matställe och uppåt. Dessa kan rekommenderas!

Olinda best photography-22

Ett annat alkoholfritt alternativ är en svalkande kokosnöt som kan kosta från 5 kronor och uppåt till kanske max 15.

Mat i Brasilien

Ju längre jag stannar i landet och ju mer jag sett av Brasilien, ju mer förtjust blir jag i maten här. Det brasilianska köket är dock inte känd som det varken mest exotiska eller mest lockande i världen. Å ena sidan är köket rätt så regionalt med afrikanskinspirerad mat i Salvador och mer åt det syd-europeiska hållet i Sao Paulo och Rio. Å andra sidan hittar man de samma bönorna med ris och kött överallt i landet.

Ät så mycket du vill-bufféer är populära, och beroende på matens kvalitet och restaurangens standard, kan en sådan kosta från 15 reals (det billigaste jag sett) till 80 reals som ju är över 200 kronor.

Själv föredrar jag de bufféer där man väger maten, det vill säga man betalar per kilo. Priserna varierar beroende på vad som erbjuds. På ett enkelt ställe har jag fyllt min tallrik för 10 reals, alltså 25 kronor. Mat behöver alltså inte vara dyrt i Brasilien.

Om man istället föredrar a la carte-meny så erbjuds det också. Restauranger finns i alla prisklasser, och gärna de övre!

Mercado Central Belo Horizonte-3

På marknaden i Belo Horizonte köpte jag chili. En av varje (jag vill nämligen spara fröna så att jag kan plantera när jag kommer hem). Det blev 5 reals, eller ungefär 13 kronor. Om mat i Brasilien kommer jag skriva mer sen.

Shopping

Jag är ingen stor shoppingfantast. Eller, jo, det beror väl på vart jag åker. En lokalproducerat stråhatt för 25 kronor? En orkidé för 100. Ett par byxor i rå-bomull för 150 kronor, några fröpaket för 8 kronor styck.

Det finns tillräckligt med affärer som säljer skor och kläder med tropiska blommotiv, men billigt? Nej, det vill jag inte påstå att Brasilien är. Många välbemedlade brasilianer åker dessutom till USA där de gör sin shopping.

Typiska souvenirer finns dock i alla prisklasser. Små flaskor med sand, polerade stenar, saronger, sandaler av skinn också vidare också vidare.

Själv tyckte jag den bästa shoppingen fanns i städer som Ouro Preto med sina mineralförekomster, samt Salvador med sitt genuina hantverk. Även centralmarknaden i Belo Horizonte imponerade med lokala delikatesser till ett helt okej pris.

Souvenirs Brazil-3

I Ouro Preto fanns många vackra stenar och mineraler på marknaden. Dessa två blev mina souvenirer som jag tar med hem. Jag betalade ungefär 50 kronor per styck. 

Utflykter och sevärdheter

Många museer i Brasilien är gratis, åtminstone särskilda dagar i veckan. Inträden kan annars variera, beroende på stället är offentligt, privatägd också vidare. Många kyrkor i Ouro Preto och Salvador som båda har sin andel turister, tar inträde, gärna 5 reals, alltså drygt 10 kronor. Det är med andra ord ingen förmögenhet man gör sig av med i inträdesavgifter.

För en heldagsutflykt i nationalparken Chapada Diamantina får en betala i överkant av 500 kronor per person per utflykt. Då är man gärna i grupp med flera turister och guiden pratar oftast bara portugisiska. I Ouro Preto gjorde jag en stadsutflykt, och för 300 kronor per person fick jag en guide som pratade bra engelska och det var det absolut värt.

img_1809

På utflykt i Chapada Diamantina. En dagsutflykt som bland annat tog oss till ett vattenfall kostade drygt 500 kronor. Då ingick även lunchbuffé.

Konklusion

Är så Brasilien billigt? Ja svaret är ju självklart relativt. Vad som är billigt för mig är kanske inte billigt för dig, men mitt svar är nej. Brasilien är inte jättebilligt. Dock måste jag säga att jag tycker det är bra.

Det innebär ju faktiskt att folk här i landet tjänar pengar på det de gör. Att min guide faktiskt får en lön hen kan leva på. Att den som tillagar och serverar min måltid även själv inte behöver vara hungrig om kvällen.

 

 

 

 

Kategorier:BrasilienEtiketter:, , ,

4 kommentarer

  1. Bra att du säger att de som faktiskt ger dej upplevelser också ska leva på den samma… vi bor på samma skal men på olika breddgrader och dessa breddgrader kommer inte alltid verka till någons “fördel”.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: