Är Brasilien säkert?


Hur är det egentligen med säkerheten i Brasilien? Blir man som turist rånad och nerslagen, eller är Brasilien ett rätt så lugnt land att åka på semester till? Som resebloggare som vid två tillfällen besökt landet har jag fått flera frågor kring detta. Bör man vara orolig inför sin Brasilienresa och kanske helt enkelt stanna hemma eller välja ett annat resmål? Eller är Brasilien lugnt?

img_2008

Söndag förmiddag och gatorna i Recife är helt tomma. Det var väl ett av de ögonblicken när jag kände att promenaden var smått olustig. Tänk om någon plötsligt tycker upp. Särskild när jag hade fickorna fulla av pengar efter ett bankomat-uttag. Dock hände absolut inget skumt. Det var bara känslan som var olustig. Och nej, söndag förmiddag i Recife är nog inget jag gör om.

Rån och stöld och det som värre är. För att ta det värsta först, visst, Brasilien har sin andel kriminalitet och kanske väl så det. Sveriges ambassad i Brasilien skriver att kriminaliteten är hög och att risken för rån och överfall är relativt stor. Det stämmer säkert. Mycket möjligt att risken för rån är större i Rio eller Sao Paulo än vad den är i Stockholm eller Göteborg. Själv har jag aldrig blivit rånad på gatan i Sverige, ej heller i Brasilien. Jag har dock i Sverige, ej i Brasilien, blivit nerslagen, men så har jag ju även spenderat mycket mer tid i Sverige än vad jag har i Brasilien.

Min poäng med ovanstående resonemang är att man kan ha tur och man kan ha otur. Visst, statistiken kanske visar Brasilien som ett land med hög kriminalitet, fast hur mycket av denna kriminalitet riktas egentligen mot oss turister och resenärer? Utan att ha sett några siffror skulle jag gissa att den andelen inte är särskild stor.

Sen gäller det ju i Brasilien som överallt annars att vara på sin vakt. Ha pengar och bankkort fördelade lite här och var. Själv försöker jag alltid ha en del småsedlar i fickan och de större pengarna i dolda utrymmen.

olinda best photography-26

Från Recife till Olinda och gatufest. Mycket folk och visst kan det här som överallt annars förekomma ficktjuvar. Själv har jag min mobil och mina pengar i samma ficka på shortsen. Där har jag även min ena hand så att ingen ska komma åt värdesakerna.

Väder. Brasilien har sin andel regn, men inte direkt orkaner eller cykloner, tsunamin eller jordbävningar. Nu brukade väl inte Thailand heller så många tsunamin innan den stora tsunamin kom för några år tillbaka och gjorde ordet till vokabulär i svenskan. Man får helt enkelt aldrig säga aldrig, men farliga väderfenomen är man relativt säker mot i Brasilien.

Recife Shark zone-1

Även om vädret i Brasilien kanske inte är så mycket att vara orolig för, kan det vara bra att ha koll på hajarna. Skylten i Recife visar att även om stranden är hur vacker som helst, så kanske man inte borde bada just här.

Trafik. Det som däremot aldrig är säkert i Brasilien är trafiken. Bilisterna kör ofta lite som de vill. Samtidigt är ju inte det något enbart brasilianskt fenomen. Det är oavsett bättre att inte hamna under en bil, och ja, jag har sett resultatet av bilolyckor i Brasilien. Det är inte vackert.

Något annat som är värt att tänka på när det gäller trafik, är framkomligheten. Politiskt sett är nämligen Brasilien inte världens mest stabila land. Strejker förekommer ofta, som till exempel första dag på min första resa till landet. Inga bussar från flygplatsen in till stan. De var i strejk och då är det upp till en själv att lösa problemet.

Just nu när jag skriver det här (eftermiddagen 24 januari 2018) har tidigare president Lula förlorat i domstol där han blivit anklagat i en korruptionskandal. Fönstret i lägenheten jag befinner mig i är öppet, och långt där borta i bakgrunden hör jag fyrverkerier. Huvudgatan här i Sao Paulo är nu platsen för både demonstranter och motdemonstranter. Jag kanske inte bör bege mig just dit just nu. Men här i lägenheten på sjunde våningen är allting säkert med både vatten, mat och internet. Inte behöver jag oroa mig för jordbävningar heller.

Vidigal View Rio de Janeiro-1

Favelan Vidigal i Rio de Janeiro. Det är oftast inte de rikaste människor som bor här, men invånarna här är människor de också och de flesta människor är ärliga. Kanske inte det stället man bör gå runt och flasha med sina dyra designerkläder direkt (som om jag annars brukar göra det), men mest för att det inte ska sticka för mycket i ögonen på dem som städer ditt hotell och om kvällen åker hem hit.

Konklusion. Nej, Brasilien är inte säkert, men vilket land är egentligen det? Är Drottninggatan säker? Nej, det är den inte. Är närmsta övergångsställe säkert? Tänk som jag svarade ja på frågan, sen gick du ut på gatan, och sen stannade inte bilen?

Däremot känner jag mig precis lika säker på gatan i Sao Paulo, Rio, Brasilia eller Salvador som jag gör på gatan i Stockholm, Malmö eller Kiruna. Som turist är man inte särskilt utsatt. Det finns många fler rika brasilianer med guldkedjor runt halsen än vad det finns turister.

Sen är ju säkerhet också en känsla. Känner jag mig säker på denna gata eller i denna stad? Är svaret på frågan nej? Då är det ju inte så lustigt att promenera runt, oavsett vad rånstatistiken visar.

Helicopter tour Rio de Janeiro-21

Rio de Janeiros stränder. Ipanema och Copacabana och många fler. Hit kommer alla, rika som fattiga. Solen och sanden gör inte skillnad på folk, åtminstone inte här. När vi var två stycken gick vi aldrig och badade samtidigt. Tråkigt kanske, men med kamera, pengar och mobil är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Den största risken tror jag dock var sand i kameraobjektivet. Trevlig resa!

 

 

 

 

 

Kategorier:Brasilien

2 kommentarer

  1. När vi var där hade en svensk turist just blivit skjuten i Natal och vi blev varnade att inte gå omkring på egen hand. Ett finskt par på vårt hotell blev knivrånade på stranden, de hade gått iväg lite till den mer folktomma delen. Jag fick agera tolk då varken finnarna eller polisen talade engelska.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d