Är Iran billigt eller dyrt?


Iran är ett land som på senare tid blivit allt mer populärt för oss resenärer. Men är det billigt att resa i Iran? Eller är det snarare dyrt? Vad är priserna egentligen?

Hur mycket kostar egentligen en middag, en öl (ja den alkoholfria varianten förstås), transporter och några nätter på hotell? Hur mycket betalar du för att uppleva landets magnifika historia i Persepolis eller åka upp i världens sjätte högsta torn, Miladtornet och se hela miljonhuvudstaden? Svaren på allt detta och lite till kommer här:

Flyg till Iran:

Iran är ett stort land och det går internationella flyg inte bara till huvudstaden Teheran utan också till Shiraz och Esfahan som kanske är det största turistmagneterna i landet. Flera andra städer har också internationella flygplatser.

Billigaste biljetten som jag vid slumpvald dag hittade till Teheran kostade 1804 svenska kronor. Till Shiraz hittade jag biljetter för dryga 3000 kronor och till Esfahan för 3300 kronor. Dessa flyg inkluderar byten.

Iran Air flyger annars direkt från Arlanda till Teheran, men priset blir nog då lite mer.

img_9134

Min Iran-grupp från Världens Resor på väg till flygplatsen i Esfahan. En resa är över.

Boende i Iran:

Boende i Iran kan lätt bli den stora kostnaden. Eller inte. Om jag tar det billigaste först, Couchsurfing är mycket populärt i Iran och där umgås man ju med sina värdar och det är gratis förutom de eventuella presenter man har med sig och ger bort.

Första gång jag besökte Iran var 2011. Då fanns inte många hostels. Det finns det däremot nu, i olika städer. Räkna med en budget på minst 100 kronor natten. Jag skulle budgetera med 150 kronor bara för att vara på den säkra sidan.

Sen finns förstås hotell i alla prisklasser, från kanske 300 kronor natten för ett dubbelrum med frukost till tusenlappen eller lappar för fyr- eller femstjärnig lyx.

Hotel Khajuu Lobby Esfahan-1

På detta lyxhotell i Esfahan kostade ett dubbelrum 3.500.000 rial, motsvarande kanske 800 kr.

En bra sajt för hotell och boende i Iran är PersiaPort. Internationella söktjänster för hotell har gärna ett mycket begränsat utbud av hoteller ju i Iran. Detta på grund av internationella sanktioner.

Att hyra en lägenhet eller rum genom privata kontakter är också en möjlighet. Däremot är till exempel Airbnb inte tillgängligt i Iran, också på grund av Internationella sanktioner.

Jag har tidigare också skrivit om hotell i Iran.

Transporter i Iran:

I Iran finns både tåg och långdistansbussar, natt och dag. Landet är stort och de stora städerna relativt många. En resa i Iran blir därför ofta att bege sig från ena staden till andra staden och vidare till tredje också vidare. Självklart med utflykter ut från städerna, men ändå, från storstad till storstad.

De olika bussbolagen är många, och avgångarna ofta likaså. En bussresa på låt oss säga åtta timmar kostar kanske svenska hundralappen. Då är det såkallade VIP-bussar som ofta är de enda som västerlänningar får köpa biljetter till. Standarden på bussarna är oftast mycket bra, och vägstandarden i Iran är hög. Persiaports blogg har skrivit ett bra inlägg på engelska om det att åka buss i Iran.

Inom städerna är det enkelt att få tag på taxi, men hur mycket en taxi kostar är en förhandlingsfråga. Däremot finns också iranska varianter av Uber. De heter Snapp och Capsy, och 10 kilometer kan ibland kosta så oförskämt lite som 10 kronor. Det gäller dock att kunna persiska för att använda dessa appar.

Öl i Iran

Iranian beer-1You wish! Sen revolutionen 1979 finns det inte mycket öl att uppdriva i Iran, det vill säga riktig öl. I landet råder nämligen alkoholförbud.

Affärerna säljer dock importerad alkoholfri öl. En sådan halvliter kan kosta 20 kronor, men det är mer för att det är import än för att det är öl. Iranskt alkoholfritt öl finns nämligen också. Det kostar kanske 5 kronor eller lite mer, beroende på växlingskurs. En flaska vatten kostar runt 3 kronor.

Sen är det klart, som överallt annars i världen finns en svart marknad för det mesta. Här kan en riktig öl kosta närmare hundralappen. Men då ska man också hitta svarta marknaden, eller skaffa sig sin dealer. Frågan blir om man verkligen är så desperat? Antagligen inte.

Mat i Iran

Det iranska köket. Grytor och grillad kött. Eller varför inte grillad öring? Nu ska inte det här bli ett stort inlägg om mat, utan snarare vara ett inlägg om pris.

Mat i Iran är inte jättebilligt fast billigare än Sverige förstås. Mina restaurangräkningar gick ofta på runt 300.000 rial, det vill säga kring 70 kronor. Då har jag tagit huvudrätt med något tillbehör och en dryck. Om det är lunch eller middag spelar ofta ingen roll.

En hamburgare kanske kostar 30 kronor och en portionspizza 40 kronor. Pizzorna är stort sett eländiga kopior av amerikansk pan pizza. Hamburgarna underbara!

Iranian pizza-1

Typisk pizza i Iran. Gärna med ketchup!

Shopping i Iran

Vad man gillar att köpa med sig hem beror ju på så mycket. Själv kan jag i min shopping knappast representera andra än mig själv, men visst, basarerna ger många möjligheter till roliga, konstiga och nödvändiga inköp.

Själv har jag köpt ett par nya armyboots i äkta läder för 90 kronor, herrskjortor för 80 kronor, snygga jeans för 120 kronor, shampoo för 3 kronor, en vattenpipa för 50 kronor, olika godis- och konfektlådor för mellan 5 och 50 kronor, små smycken till vänner för mellan 4 och 40 kronor och saffran till 25 kronor per gram.

Nu ska det självklart tilläggas att jag inte direkt brukar köpa äkta mattor, miniatyrmålningar på kamelben, guld, ädelstenar och antika smycken. Sådant finns det mycket av i Iran, men billigt är det inte. En persisk matta kostar antagligen mindre på auktion här i Sverige än den gör i Iran.

Museum och sevärdheter

img_8718

Den rosa moskén i Shiraz. Inträde 150.000 rial (motsvarande 37 kronor okt 2017)

När jag besökte Iran första gång 2011 kostade inträdet till Persepolis 5 kronor. När jag var där senast, oktober 2017 kostade det 50. Iran har för tillfället en dubbel prissättning på sina muséer, en för iranier och en för turister. Om en iranier betalar 10 kronor för att besöka en sevärdhet betalar kanske utlänningen 70.

Inträdet till Persepolis kostade oktober 2017 200.000 rial, alltså ca. 50 kronor. Golestanpalatset i Tehran kostade 300.000 rial (75 kronor), den rosa moskén i Shiraz 150.000 (37 kronor) osv. Några lite dyrare (Golestan), andra lite billigare (rosa moské).

Reser man runt i Iran är det självklart att man besöker några av dessa sevärdheter, så visst, man får ha en budget för det man vill se.

Visum

När jag åkte till Iran i oktober 2017 kostade visa on arrival 75€, alltså ungefär 750 kronor. På iranska ambassaden i Stockholm kostar ett turistvisum 520 kronor för svenska (och norska) medborgare, vilket var det jag betalade när jag åkte till Iran 2016.

Konklusion

För många är Iran ett nytt land i resesammanhang. Dock med grannar som Afghanistan och Pakistan skulle man kanske tro att det är ett fattigt land och därför även billigt. Den myten har jag förhoppningsvis avlivat här. Iran är varken fattigt (även om skillnaderna inom landet är stora), eller jättebilligt.

En lunch i Iran kan ibland kosta lika mycket som en lunch i Sverige. Dock oftast mindre.Ett museibesök kan ligga på mellan 40 och 70 kronor, en utgift man får vara medveten om. Sen är det förstås billigare än hemma i Sverige, men här hemma går man ju heller inte på museum varje dag.

Transport är som vi sett generellt billigt i Iran, men när det gäller boende kan pengarna försvinna rätt snabbt, särskild i huvudstaden Teheran. Billigare än i Sverige är det oavsett.

Tyckte du texten gav svar på några av dina frågor? Klicka gärna på “gilla”.

Har du frågor om Iran? Välkommen att kommentera på min blogg i så fall!

Kategorier:IranEtiketter:, , , ,

9 kommentarer

 1. Tack Johnny, mycket spännande läsning!

 2. Hej, kommer du vara i Iran för Norouz nu i Mars? Skulle vilja joina din tour i så fall 🙂

 3. Da jeg var i Iran i fjor ble jeg positivt overrasket over hvor billig det var. “Billig” er jo et relativt begrep. Sammenlignet med mange fattige land er så klart ikke Iran særlig billig, men som du sier er jo ikke Iran et fattig land. Vi var to personer og brukte ca 20 000 kr totalt på to uker, inkludert fly, og da prøvde vi egentlig ikke å spare på noe. Forresten har den armenske takeaway-restauranten Armen+ i Teheran veldig god pizza. Der får man til og med bacon! 🙂

  • Hehe, ikke sant. Oj oj, da får jeg gå til Armen+ neste gang. Hvor ligger de? Og ja, billig er jo veldig relativt, så jeg skriver hva ulike ting koster og så får en selv kanskje tolke det som billig eller dyrt.

   Når jeg jobber med både norske og svenske turister ser jeg også en forskjell. Svenskene er generellt mer opptatt av pris. Nordmenn tenker generellt mer at “vi er på ferie så det får koste det det koster”.

   Så er det jo også bra at det ikke er så billig. Det betyr jo gjerne at folk i landet har penger å rutte med, at det fins en middelklasse.

   • Den ligger i nærheten av Shahid Mofateh metrostasjon, noen kvartaler østover på Motahari St, et kvartal før du kommer til S Sohrevardi 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: