Söndagskrönikan: Bjälken i ens eget öga


Jag blev smått upprörd här om dagen. Det är sällan jag blir det egentligen. Tycker min tröskel är rätt hög innan jag känner mig kränkt, förolämpad eller exploderar. Nu hände det sista.

En människa, resebloggare faktiskt, totalt ovetande om vart mina knappar finns, hade tryckt på den rätta. Min himmel och jord kommer i rörelse, ner mot avgrunden. Jag som redan hade tillräckligt att tänka på.

Vad handlar så det här om? Jo, en amerikansk resebloggare är i Pakistan. Hon vill bekämpa fördomar. Göra världen mer tolerant, eller som hon själv säger, ”Om vi låter negativa stereotyper komma i vägen för möten med nya människor och platser, missar vi en hel värld av möjligheter”. Det här låter väl bra? Alla håller med? Jodå, jag också.

Men… Så kommer exemplen på de negativa stereotyperna hon vill motbevisa. Att folk är utbildade, ociviliserade. Att de är våldsamma, ja rent av terrorister. Att de är homosexuella. Pedofila sådana!

Ungefär här känner jag att jag rätt så snabbt går från noll till hundra. Att jag antagligen får varva ner lite först. Sen agera. Skriva till människan ifråga. Hon kan helt enkelt ha missuppfattat. Använt några ord och så blev det helt enkelt lite fel. Fel i en text kan rättas upp. Typ: ”Förlåt, jag förstår att jag här blev lite konstigt, jag fixar.”

 

Problemen är alltså 1) att två så totalt skilda saker som homosexualitet och pedofili blandas, och 2) att hon beskriver hbtq-personer som negativa stereotyper. (Om någon vill lära lite om begreppen så är följande Huffington Post-artikel utmärkt: Homosexuality and Pedophila: The False Link)

Oavsett, efter nervarvningen skrev jag till människan och frågade om hur hon tror en pakistansk hbtq-person känner om hen läser denna text där hen beskrivs som en negativ stereotyp och dessutom nästan-pedofil?

Svaret fick jag ganska kort efteråt. Kontentan av konversationen Hon: ”Jag blandar inte ihop, jag pratar om homosexuella pedofiler.” Jag: ”Homosexuella är homosexuella, pedofiler är pedofiler och här får du en länk som förklarar skillnaden.” Hon: ”Jag pratar om homosexuella pedofiler” Ridå.

Flera andra har reagerat på bloggarens text. Nu har den ändrats lite, i rubriken åtminstone. Kvar står det dock att läsa om bögar (alltså mig) som en negativ stereotyp och om homosexuella pedofiler, en definition som ju inte finns.

Själv överlever jag nog min lilla upprördhet. Men HBTQ-personer i många länder har det tillräckligt svårt. Det hade nog självmordsstatistiken visat, om den funnits.  Sen kommer en kollega till mig. En resebloggare som vil bekämpa fördomar, men som snarare gör motsatsen.

Två skärmdumpar från resebloggaren ifråga, tagna 11 november 2017:

LostwithPurpose 1

Skärmdump 20171111 https://www.lostwithpurpose.com/pashtuns/

LostwithPurpose 2

Skärmdump 20171111 https://www.lostwithpurpose.com/pashtuns/

 

Har du tankar kring det jag skriver? Kommentera gärna.

Fast viktigast av allt, en person som sprider fördomar behöver nödvändigtvis inte mena något illa. Personen ifråga kanske helt enkelt inte förstår att det är det hen gör. Det enda sättet att lära på är därför om den som säger något olämpligt får veta det. Kommentera därför gärna på https://www.lostwithpurpose.com/pashtuns/ så kanske vi når fram med vårt budskap.

 

Kategorier:Krönikor

6 kommentarer

  1. Så himla tänkvärt! Nu när jag läste var det ändrat. Ja, blanda två olika grejer och kalla det negativ steroetyp när det negativa är pedofili, blir ju jubelfel. Nu borttaget var det väl kanske inte så anmärkningsvärt men samtidigt ganska hårt skrivet. Raljera för mycket i samma text blir ju lätt så. Bra att du sa till!

    • Tack tack. Jo, hon hade ändrat, det var min vän och medresenär Tarja som genom sina kommentarer lyckades få henne att inse. Och jo, jag tycker man ska säga till, det är ju så mycket roligare med inkluderande texter, om man nu inte verkligen skriver satir. Tack för att du läste!

      • Ja, men verkligen viktig poäng, jag hade troligen aldrig sett det om du inte reagerat. Och det är så himla enkelt att bara göra sådär, fått nått ordinärt att helt plötsligt vara konstigt genom att sätta det i ett negativt sammanhang och så är man som läsare helt blind för det, eftersom den andra delen i meningen är negativ. Tycker det är tänkvärt överhuvudtaget!

  2. Vilken vidrig och korkad människa! Gör mig så arg att hon har en platform att dela sina tankar på.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: