Rundresor i Uzbekistan


En rundresa i Uzbekistan. Smaka på orden. Samarkand. Bukhara. Det börjar bli några reseföretag i Sverige och Skandinavien som arrangerar rundresor, eller gruppresor som de också kallas, hit. Några resor är enbart inom landet. Andra kombinerar detta sidenvägsland med andra länder i Centralasien. Resorna kan vara olika i både pris och när det gäller destinationer, även om så gott som alla resor inkluderar Tashkent, Samarkand och Bukhara.

Uzbekistan_Bukhara_3

Jag köper siden hos Rosa i Bukhara.

Det är nämligen så att Uzbekistan ligger längs sidenvägen, i de centrala delarna av Asien, det som en gång tillhörde Sovjetunionen. Sedan 1991 är landet självständigt, men många historiska arv finns kvar, från Timur Lenk och Djingis Khan till Lenin och Stalin.

Att resa själv i Uzbekistan är tyvärr inte enkelt. Det är svårt att få visum och landets infrastruktur är inte anpassat varken backpackers eller andra som tycker om att resa på egen hand. I Uzbekistan är det därför rundresor som gäller. Det är kanske en del av det sovjetiska arvet. Det gäller att ha översikt over vem som befinner sig var. Utlänningar på egen hand vill man helst inte ha för många av.

Utan att diskutera för- och nackdelar med gruppresor som fenomen, det kan ju tyckas uppenbart att här går meningar i sär, vill jag heller informera om några av de resor som finns på den svenska och skandinaviska marknaden.

blue-hour-madrassah-bukhara-uzbekistan

Bukhara by night. Bilden tog jag som färdledare för Världens Resor våren 2016 i Centralasien.

Resor som enbart går till Uzbekistan:

Företaget Albatros har en resa som går enbart till Uzbekistan. Jag har själv i år varit färdledare på den norska utgåvan av resan som kallas Sidenvägens Uzbekistan. Resan tar dig till Tashkent, Bukhara och Samarkand och även lite till. Som namnet antyder är det en klassisk sidenvägsresa. Vi besöker sagostäderna som funnits i över tusen, ja faktiskt över två tusen år. Fast sagostäder… Vissa skulle kalla dem sovjetiska miljonstäder, och i det finns också en sanning.

Resan tar 9 dagar, varav 2 är resedagar. Resan är också kanske den billigaste på marknaden, kring 13 000 svenska kronor, fast sen tillkommer visum, dricks till lokalguider, samt lite annat smått.

Uzbekistan 2017 Black White-11

Vissa bilder kan göra sig bra i svart vitt. Här från en resa med Albatros, juni 2017

Temaresor har en resa som kallas Vägen till Samarkand. Resan är på 10 dagar, varav 2 resedagar, vilket ger en dag mer i Uzbekistan jämfört med Albatros. Rutten är också den klassiska, men hos Temaresor ingår även staden Khiva som en gång var huvudstad i khanatet, alltså ett kungadöme, med samma namn. Att inkludera Khiva på en rundresa i Uzbekistan innebär även en bussresa på 45 mil. Staden ligger nämligen ganska långt ifrån de andra städerna i landet, västerut och ner mot turkmeniska gränsen.

Priset här är också lite dyrare. Ungefär 19 000 kronor kostar Vägen till Samarkand, men då ingår även visumkostnader och fler måltider. Jag har själv inte varken jobbat för eller åkt med Temaresor.

Iventus är ett annat företag som erbjuder resor till Uzbekistan. Heller inte dem som arrangör har jag förstahandsinformation om, men resor till Uzbekistan arrangerar de.

En resa heter Sidenvägen – Samarkand, tar 9 dagar totalt och kostar i underkant av 17 000 kronor. Programmet tycker påminner om Albatros´program. En annan resa som Iventus arrangerar heter Samarkand med Khiva. Resan tar 10 dagar, priset är nästan 19 000 kronor och är snarlik Temaresors resa.

Siyob Market, Samarkand, Uzbekistan 5

Siyob-marknaden, Samarkand, Uzbekistan. Foto: Johnny Friskilä

Kon-Tiki Resor är också ett företag som arrangerar resor till Uzbekistan. Deras resa som helt enkelt heter Resa i Uzbekistan verkar spännande. Som färdledare hade jag gärna gjort denna resa och jag blev faktiskt en gång erbjuden just det. Dock är det lite så i färdledarbranschen att blir fort uppbokad, och jag var redan uppbokad då.

Det som skiljer resan från andra resor är att resan är längre, hela 13 dagar och att sidenvägsfokusen kanske tonats ner en aning. Förutom destinationer som Samarkand, Bukhara och Khiva ingår nämligen också besök vid Aralsjön, eller snarare, det som är kvar av Aralsjön. Staden Nukus ingår med Savitskymuseet, och tänk att här, mitt ute i ingenstans ligger ett museum med världens näst största samling rysk avantgarde-konst.

Utan att ha detaljkunskap om just denna resa, tycker jag som nu varit fem gånger i Uzbekistan att den ser spännande ut. Priser är ungefär 20 000 kronor, visumkostnader ingår då inte.

Rundresor till Uzbekistan med grannländer.

Tre år i rad har jag varit färdledare för Världens Resors vårresa till Centralasien. Resan heter även bara Centralasien. Våren 2018 kommer jag leda resan för fjärde gång. Att leda samma resa år efter år innebär en sak: Jag tycker den är bra!

Uzbekistandelen av resan kan jämföras med Temaresors program ovan, fast istället för att flyga till Khiva kommer vi över gränsen från Turkmenistan. Sen går färden längs sidenvägen: Khiva, Bukhara, Samarkand och Tashkent. Vi har stadsvandringar på förmiddagen och eftermiddagar försöker jag gärna ge ledig tid. Det finns även ledig heldag i Bukhara. En lång resa ger många intryck, och det kan vara skönt att få tid att smälta dem. I Bukhara kan man dessutom alltid ha en dag extra, för här finns allt från sidenaffärer till hamamer och trevliga restauranger. Denna resa, som går över tre veckor och inkluderar alla fem tidiga centralasiatiska sovjetrepubliker är dock inte billig. Priset för våren 2018 är 48 900. Å andra sidan, med tanke på att den är 2,5 gånger så lång som de resa Uzbekistanresorna, så blir det kanske inte så farligt ändå. Alla visumutgifter och även allt dricks ingår dessutom i priset.

Uzbekistan_Khiva_7

Gatubild i Khiva. Uzbekiska turister i eget land.

Även Iventus har också en resa där Uzbekistan är en del av programmet. En 17-dagarsresa kombinerar Uzbekistan, Turkmenistan och Iran, och resan är vad jag vet unik i sitt slag. Tashkent, Samarkand och Bukhara ingår, innan resan fortsätter in i Turkmenistan och sen vidare till Iran. Resan kostar en bit över 30 000 kronor, men en resa av detta format blir oavsett inte billig.

Företaget arrangerar också en resa i de fem centralasiatiska republikerna, inte helt olikt Världens Resor. Priset är 42 850 kronor, men visum för 2700 kronor tillkommer då. Resan inkluderar mer mat än vad som görs hos till exempel Världens Resor, men hur maten är vet jag inte.

Om ni vet om andra företag som arrangerar resor till Uzbekistan, säg gärna till, så inkluderar jag det. Var uppmärksam på att inhållet i en resa kan ändras över tid. Om en researrangör till exempel ena året inkluderar ett visst antal måltider, så kan det självklart ha ändrats till nästa år. Kolla därför alltid noga igenom hos den enstaka arrangör vad som ingår och vad som inte ingår. Det för att få en så rättvis jämförelse som möjligt.

Tycker du att texten var vettig, klicka gärna på gilla. Funderar du över något när det gäller resor till Uzbekistan är du också välkommen att kommentera här.

Vill du se mitt bildgalleri från Uzbekistan? Här finns ett inlägg från 2016: Uzbekistan – när bilderna får tala.

Allt gott!

Hälsar Johnny

 

 

Kategorier:UzbekistanEtiketter:, , , ,

6 kommentarer

  1. Vi deltok på Albatros sin tur til Usbekistan sommeren 2017. Det var en flott tur som kan anbefales. Også stor takk til deg som reiseleder!Hilsen Bjørg og Bjørn Greaker

  2. Det er riktignok ikke et skandinavisk reiseselskap, men jeg reiste til Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan med G Adventures og hadde gode erfaringer med det. Liten og fin gruppe, og tid på egenhånd mellom alt vi gjorde felles. Jeg la for øvrig inn litt tid i Almaty før gruppeturen startet, og etter at turen sluttet i Tasjkent dro jeg og min søster til Samarkand på egenhånd.

  3. Wow vilket spännande land!

  4. Victors farmor; dansk resebyrå har resor till Centralasien sen lång tid tillbaks. Är nyss hemkommen från en fantastisk resa till Iran med victors farmor: kan verkligen rekommenderas. Rimliga priser, bra förberedelser o höjdare till guider. Mvh Christina Kjellström som bor utanför ystad.

  5. Hej!
    Vi åkte med Östresor och vi åkte själva, alltså ingen gruppresa. Däremot hjälpte de oss att boka allt (förutom flyg dit och hem) och ordna visuminbjudan. Det var en färdig rundresa så alla transporter och guider ingick. Passade oss som inte gillar gruppresor och allt funkade toppen!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: