Söndagskrönikan: Är billigt bra?


Ordet ger mig flest besök på min blogg. Kan ni gissa vilket det är? Det är kanske inte så svårt för jag har det i rubriken.

Billigt…

Mina mest lästa inlägg är de som handlar om pris. Hur billigt är egentligen Sri Lanka?Hur är prisläget på Maldiverna?

img_2312

Vi  har gärna en budget. Vi har sparat pengar i månader, eller år vill vi leva livet lite. Få så mycket för pengarna som möjligt, och visst är väl det bra? Femstjärniga hotell för femhundralappen, ölen för en tjuga eller en tia, eller som jag betalade en gång: tre kronor för en halvliter. Det var på en uteservering i staden Khujand i norra Tadzjikistan. Där fanns i och för sig inga femstjärniga hotell.

Är billigt bra?

Å ena sidan, visst, för mig som resenär kan det ju kännas fantastiskt att betala en trea för en öl. Den var dessutom kall och serverades med ett leende som blev ännu större när jag dricksade mer än våra sedvanliga 10%. Att dricksa “vanligt” blir svårt med så låga priser. Växel finns det ont om då det antagligen kostar mer att producera mynten än vad mynten är värt.

Å andra sidan däremot, vem tjänar pengar på min trekronors-öl? Exemplet illustrerar livet i norra Tadzjikistan. Säkert många andra länder också. Dessa tre kronor ska fördelas på dem som har odlat råvarorna till ölen, bryggeriet som gjort ölen, transporten till restaurangen, restaurangens ägare, servitören och den som diskar mitt glas och städar mitt bord. Har jag glömt någon?

Det är uppenbart. Det kan inte bli många ören till var och en av dessa. Ändå lönar det sig att servera mig en öl för tre kronor. Att det är billigt blir gärna synonymt med fattigt. Att människor jobbar för så lite. Är billigt då bra? Knappast…

Iranian pizza-1

Iransk snabbmat. Pizza för drygt 40 kronor.

Ett annat exempel. Jag kunde tycka maten var lite dyr i Iran. 50 kronor för en lunch. Det borde det väl ändå inte kosta i Iran? Fast vänta nu lite. Vem tjänar pengar på en tjugokronors-lunch? Förutom jag?

Nej, det är bra att lunchen i Iran kostar 50 kronor. Det innebär att folk tjänar. Att det förhoppningsvis blir kronor och inte ören till de olika i producent-transport-kock-servitör- och diskkedjan.

Krönikans “moral”?

Jag har förhoppningsvis lärt mig något på mina resor. Billigt kan vara bra för mig, men innebär det fattigdom för andra? Fattigdom aldrig kan vara bra. Löner måste vara till att leva på. För alla.

Till nästa år åker jag tillbaka till Tadzjikistan. Jag kommer sitta på samma uteservering som förut. Beställa grillad kött och ta en öl. Jag hoppas att den är kall. Och att den inte kostar tre men åtminstone fyra kronor.

6P2A3363 kopia

Grillspätt till 15 kronor, öl till tre. Middag på uteservering i Khujand, Tadzjikistan.

 

 

 

Kategorier:KrönikorEtiketter:

8 kommentarer

 1. Bra inlägg! Det är ju en avvägning tänker jag … Jag kan ju gilla billigt av rent egoistiska skäl. Sedan får det ju inte vara så billigt att den som säljer varan/tjänsten inte tjänar något på det! Vi har diskuterat detta med att pruta några gånger på bloggen. Om det är ett galet överpris som inleds med, så javisst kan man pruta. Men att pruta bara för prutandes skull, om det första priset är ok – nej det tycker jag inte att man ska göra! Både jag som kund och försäljaren ska kunna vara nöjda är vi går därifrån. Vi har många gånger låtit bli att pruta, och pratat med medresenärer om att göra det samma, för att det helt enkelt känns omoraliskt att sänka ett redan lågt pris. Sedan gör ju å andra sidan låga priser att man handlar mer. På vår Europa-runt resa åt vi nästan aldrig på restaurang, förutom i Albanien. Där åt vi på restaurang varje dag eftersom det var billigt. Dåligt? Kanske, samtidigt gjorde det ju att vi kunde gynna restaurangerna varje dag i flera veckor.

  • Tack tack! Jo, att pruta för prutandet skuld är ju sällan någon idé. Om priset är ett som jag är redo att betala så prutar jag inte.
   Annars tycker jag absolut inte det var dåligt att ni sällan åt på restaurang på Europaresan, förutom i Albanien. Troligtvis var det albanerna som mest behövde era kronor och ni spenderade dem där. Jag hade säkert gjort samma sak och det är det som är lite av min poäng. Man har ju ändå en begränsad budget och då känns det rätt att spendera dem hos dem som faktiskt behöver dem.

 2. Bra inlägg. Minns själv när jag för första gången förstod denna koppling, det var på 90-talet någon gång…
  Jag vill gärna att hederligt arbetande vanligt folk ska tjäna pengar på mig när jag reser.

  • Jo, det blir liksom självklart, tycker jag, att man som turist/resenär också försöker boosta den lokala ekonomin lite. Det är ju trots allt många som behöver mina pengar mer än vad jag gör.

 3. Så brastlös och så tänkvärt. Jag tänker själv ofta tillbaka på mina utlandsresor i Asien då jag levde med lokalbefolkningen. De berättade historier om turisterna som fick mig att skämmas för baksidan välstånd. En del ser sig som duktiga prutare andra förstår att inkomsten av dagens skörd som säljs på marknaden ska föda en familj där hemma som sliter på fälten…

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d