Söndagskrönikan: Är billigt bra?

Beach in Sri Lanka

Ordet ger mig flest besök på min blogg. Kan ni gissa vilket det är? Det är kanske inte så svårt för jag har det i rubriken.

Billigt…

Mina mest lästa inlägg är de som handlar om pris. Hur billigt är egentligen Sri Lanka?Hur är prisläget på Maldiverna?

img_2312

Vi  har gärna en budget. Vi har sparat pengar i månader, eller år vill vi leva livet lite. Få så mycket för pengarna som möjligt, och visst är väl det bra? Femstjärniga hotell för femhundralappen, ölen för en tjuga eller en tia, eller som jag betalade en gång: tre kronor för en halvliter. Det var på en uteservering i staden Khujand i norra Tadzjikistan. Där fanns i och för sig inga femstjärniga hotell.

Är billigt bra?

Å ena sidan, visst, för mig som resenär kan det ju kännas fantastiskt att betala en trea för en öl. Den var dessutom kall och serverades med ett leende som blev ännu större när jag dricksade mer än våra sedvanliga 10%. Att dricksa ”vanligt” blir svårt med så låga priser. Växel finns det ont om då det antagligen kostar mer att producera mynten än vad mynten är värt.

Å andra sidan däremot, vem tjänar pengar på min trekronors-öl? Exemplet illustrerar livet i norra Tadzjikistan. Säkert många andra länder också. Dessa tre kronor ska fördelas på dem som har odlat råvarorna till ölen, bryggeriet som gjort ölen, transporten till restaurangen, restaurangens ägare, servitören och den som diskar mitt glas och städar mitt bord. Har jag glömt någon?

Det är uppenbart. Det kan inte bli många ören till var och en av dessa. Ändå lönar det sig att servera mig en öl för tre kronor. Att det är billigt blir gärna synonymt med fattigt. Att människor jobbar för så lite. Är billigt då bra? Knappast…

Iranian pizza-1
Iransk snabbmat. Pizza för drygt 40 kronor.

Ett annat exempel. Jag kunde tycka maten var lite dyr i Iran. 50 kronor för en lunch. Det borde det väl ändå inte kosta i Iran? Fast vänta nu lite. Vem tjänar pengar på en tjugokronors-lunch? Förutom jag?

Nej, det är bra att lunchen i Iran kostar 50 kronor. Det innebär att folk tjänar. Att det förhoppningsvis blir kronor och inte ören till de olika i producent-transport-kock-servitör- och diskkedjan.

Krönikans ”moral”?

Jag har förhoppningsvis lärt mig något på mina resor. Billigt kan vara bra för mig, men innebär det fattigdom för andra? Fattigdom aldrig kan vara bra. Löner måste vara till att leva på. För alla.

Till nästa år åker jag tillbaka till Tadzjikistan. Jag kommer sitta på samma uteservering som förut. Beställa grillad kött och ta en öl. Jag hoppas att den är kall. Och att den inte kostar tre men åtminstone fyra kronor.

6P2A3363 kopia
Grillspätt till 15 kronor, öl till tre. Middag på uteservering i Khujand, Tadzjikistan.

 

 

 

Taggad med: