Hitta billiga resor i sommar


Semester. Vi pratar om resor. Vart är det billigt att åka? Vart får man mycket för pengarna? Vilka är prisvärda länder? Frågorna är många just nu, men det kretsar nästan alla kring ett faktum: Att det är nu vi har semester och att plånboken ändå har en viss storlek.

I måndags blev jag kontaktad av Ekonomi- och finansnyheterna, EFN. I onsdags satt jag och Katarina Daniels från Ticket och pratade om pengar och resor. Resultatet hittar du i programmet Efter Stängning. Men hur är det egentligen med resorna nu i sommar? Om pengarna är frågan, hur kommer vi billigt undan?

Innan skollovet. För det första, har du möjlighet att resa innan skollovet, så gör det. I början på juni finns flygstolar för 300-lappen och veckoresor med hotell för mindre än 1500 kronor per pers om man är två. Sen, när barnen får ledigt kommer priserna både tre- och fyrdubblas.

Om jag måste ta ledigt under skollovet? Ja, då finns det ändå hopp, även om man får acceptera att det inte blir lika billigt som i början på juni. Testa Flygresors Prisjägaren. Här kan man hitta billigaste biljett till olika destinationer, också under enstaka månader. Det går alltså att hitta flyg till Neapel i slutet på juli för drygt 500-lappen, Mallorca för 800, Tel Aviv för 1200. Eller varför inte Gdansk för 150 kronor i början på juli? Även Polen har sin sol-riviera så länge man har lite tur med vädret.

Jag reser själv, då blir det dyrare? Visst, åker man charter så gäller priserna för två personer som delar. Däremot, för en flygstol behöver man inte vara två. I Efter Stängning-inslaget pratar jag om det att köpa flygstol och sen hitta sitt boende separat. En lägenhet en vecka i Albanien kan kosta så lite som en tusenlapp. I Montenegro kanske 1500 och i Kroatien bara lite mer. Visst blir boendeutgifterna lägre om man är två som delar, men 1000 spänn för en lägenhet med kök och balkong en vecka är väl inte så illa även om det bara är en som betalar?

Eget kök. För några innebär semester det att inte behöva laga sin egen mat. För mig tvärt om. Jag går gärna på lokala marknader och affärer, och vad är då bättre än att kunna köpa råvaror från lokala producenter och tillaga själv? Särskild på annars typiska charterdestinationer där kanske inte alla restauranger är lika bra. Att kunna laga sin egen mat är åtminstone för mig en av de största faktorer till att jag kan resa billigt. Till exempel kostade min vecka på den annars så dyra ön Santorini under 3000 kronor totalt. Även på Mykonos, Madeira, Malta och Gran Canaria har jag haft eget kök. Bättre, billigare och roligare, men visst, en fördel är ju att man gillar att laga mat.

Santorini_Fira_24

Santorini. Det går att semestra här en vecka i juni för under 3000 kronor totalt. Åtminstone lyckades jag med det för två år sedan.

Inte ställa för höga krav. Om du är den som har en lång kravlista när du åker på semester, då kan det bli svårt att komma billigt undan. Vissa krav kan man självklart ha, men det är svårt att få allt, särskild om man är lite känslig för pris.

På Svalbard kostade mitt boende ca 1000 kronor natten. Det var prisvärt jämfört med andra boenden som kostade 2000. Jag hade inte eget bad och toalett, men frukost ingick, samt tillgång till kök.

I Rom hade jag inte så alltför många dagar så ett centralt läge var viktigt. Viktigare än balkong och utsikt. Frukost ingick i och för sig, men den hade jag lika gärna kunnat skippa så tråkig som den var.

I Venedig augusti förra året fick det också bli ett litet rum utan utsikt. Och utan frukost. men så var också priset för det boendet det halva jämfört med andra boenden.

Best of Rome-4

Till Rom går det att åka i juli för 1300 kronor tur retur. Billigt med tanke på tiden på året.

Utgå från marknaden. Utgår man från destination kan det vara svårt att hitta något billigt. Om jag till exempel utgår från att jag ska till Miami i juli, så är billigaste biljett i nuläget 5000 kronor, och då får jag även betala en övernattning i London själv för att kunna ta mig dit.

Om man istället, som jag skriver, utgår från marknaden, från vad som finns och inte låser sig till en destination, ja då kan det bli mycket rimligare. Det handlar helt enkelt om följande:

Flexibilitet när det gäller destination. Kolla olika sökmotorer, se vad som finns inom din prisklass och gör det bästa utav det. Förtvivla sen inte om ditt drömresemål är för dyrt. Det kanske är billigare en annan gång och kommer med största sannolikhet ligga kvar tills dess.

Bry dig inte om statistik, undersökningar och mätningar. Rätt så ofta får jag mail, eller så ser jag i nyheterna att hit åker svenskarna, hit åker inte svenskarna, här är de mest populära destinationerna, här får du mest igen för svenska kronan också vidare.

Statistik och undersökningar är väl och bra, särskild för de som säljer och producerar resor. Men för dig som resenärer, eller för mig som resenärer, spelar statistik en oerhört liten roll. När jag beställer en resa utgår jag från mina intressen, mina behov just nu. Om jag vill vila, uppleva natur, shoppa eller vad det nu kan vara. Det jag vill från gång till gång kan variera, och jag utgår därför alltid från mig och mina behov, inte från vart Medelsvensson åker.

Sen behöver inte statistik och undersökningar säga hela sanningen om ett resmål. Det finns gärna gott om utrymme för tolkningar och misstolkningar. När Expressen skriver om prisvärda resmål för 2018 är uppgifterna hämtade från resebyrån eBeach. Jag kanske har fel, men på mig ser det ut som eBeach bara har kategoriserat sina egna destinationer. Lika konstigt blir det när Expressen skriver om 11 billigaste resmål för en solsemester i Europa. Då utgår man från en brittisk undersökning. Alltså vart är det billigt att åka till om man utgår från Storbritannien, något man ju inte gör om man är i Sverige. Dessutom tycker jag inte en inhemsk öl till 53 kronor i Halkidiki förtjänar en plats bland billigaste resmål, vilket igen gör att jag ställer frågor kring vem som beställt undersökningen. Nej, lite inte på statistik och allt vad som skrivs.

Skippa det incheckade bagaget. Köper du enbart flygstol hos charterbolagen eller åker reguljärt på billigaste biljett, då ingår som oftast inte bagage. Fast är du borta en vecka, behöver du egentligen bagage?

Är ni två och tänker shoppa lite, kanske det räcker med en incheckat väska? Du sparar dessutom tid på flygplatsen och gör det mer bekvämt för dig själv ju mindre du bär med dig.

Taxi-appar och lokalbuss. På Santorini kostade en taxi till hotellet ca 30€. Bussen kostade under 5. Jag kanske förlorade en timme, men sparade 25€. Netto. Hyfsat bra timlön i så fall.

I större städer som Rom och London finns ju gärna en uppsjö av olika alternativ för hur man tar sig från flygplatsen. Ta fem minuter framför datorn för att kolla upp. Det kan spara dig många pengar.

Ladda även ner taxi-appar som Uber, Yandex också vidare. Olika länder har olika appar, men principen är densamma.

Slutsats. För att resa billigt är det flexibilitet som gäller. Både när det kommer till när på året, samt val av destination. Jag sitter aldrig timmar och funderar på vart jag vill åka. Jag har en mängd destinationer jag vill åka eller åka tillbaka till. När tiden och priset är rätt slår jag till.

Jag kunde nästan ha varit i Albanien just nu. Priset var absolut rätt. Tyvärr inte tiden. Men om det finns någon billig resa lite senare den här månaden, ja kanske att jag då slår till. Fast en sak är säkert. Det får bli innan skollovet.

Andra resebloggare som skriver om resor och ekonomi:

http://liniztravel.com/2018/05/31/budget-resor-till-varmen/

http://www.freedomtravel.se/2016/06/sa-far-du-rad-att-resa/

https://4000mil.se/index.php/stora-resa-billigt-guiden/

http://attresapodden.se/026-att-resa-ekonomiskt/

 

Kategorier:Krönikor, ReseplaneringEtiketter:, , ,

2 kommentarer

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: