HÖJDPUNKTER OCH BOTTENNAPP – Augusti


Augusti bakom en blå gardin. Ett skimmer där solljuset tränger igenom de små hålen i plasten och in på min balkong som varit stängt för fasadrenovering men som nu är öppen. Som jag fick tömma för alla växter och prylar eftersom den tydligen skulle spacklas och målas sjukhusvit. Som jag i slutet på augusti fick tillbaka, men som fortfarande täcks av byggnadsställningar. Och en tunn, hålig, genomskinlig, ljusblå plastgardin. Knappast en höjdare, men jag kan i alla fall vädra lägenheten igen.

Bättre var augusti när jag besökte Bror Hjorths Hus i Uppsala. Målaren, skulptören och tecknaren Bror Hjorth (1894-1968). En modernist i svensk konst. Naivist också. En duktig sådan. Som påminner mig om Pirosmani i Georgien.

Länge hade jag velat besöka hans hus som nu är museum. Med mina vänner Jari och Arni gjorde jag det. Det är Bror Hjorth som har skapat altartavlan i den kända kyrkan i Jukkasjärvi, även om det idag är ett hotell av is som den lilla byn utanför Kiruna är mest känd för.

Inne i Bror Hjorths hus.

Utanför Uppsala sov jag också över i mina vänners husbil. Vi promenerade längs stigar i Hammarskog Naturreservat. Grillade på parkeringen. Lyssnade på fåglar och kossor, och vi vaknade innan klockan sex på morgonen. Det var min enda lilla utflykt utanför Stockholms län i august. Och den var fin.

Annars har det varit kräftskiva med vänner. Två av mina passionsfruktväxter har blommat. Så även klängliljan. Jag har haft min mamma på besök och vi har ätit gott på restaurang. Gått stadsvandring. Stockholm Stadsmuseum arrangerar stadsvandringar av olika slag. Det kommer de fortsätta med utöver hösten. Jag kanske går flera.

Skyltdetalj från Gamla stan under stadsvandring

Mitt fläderblomsvin blev färdigt i augusti. Det har förstås inte hunnit lagras. Undrar om det kommer bli något kvar att lagra…

Helt i slutet av månaden var jag även bjuden på en mycket speciell middag. Plov hade jag inte ätit på ett år. Inte sen jag var i Centralasien senast. Och för fem år sedan skrev jag texten Plov i en jurta i Kirgizistan. Den här gången var det Anastasia Lundqvist som stod för maten. Hon, som har skrivit kokboken Blå berg, grön mat, orange vin. Om georgisk mat, men nu var det plov på menyn. Lika gott som i Centralasien. Minst… Synd jag inte hade min riktiga kamera med.

På augustis sista dag blev jag dessutom student. Fick mitt studielån in på konto. Det definitiva beviset. Det avgörande. Officiella. Från och med nu är det lärarutbildningen som gäller. I ett och ett halvt år är jag student. Vi får se vad jag hittar på med bloggen.

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, ,

3 kommentarer

  1. Om man får lov att tycka något så kanske att du växlar mellan din nya vardag, de resor som kanske ändå kan bli och tillbakablickar på tidigare resor. Lite av Centralasiens historia kan du säkert också klämma in.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: