Där fanns en gång en konstnär, med hus och målarduk
Han älskade en skådespelerska men hennes kärlek var till blommorna
Då sålde han sitt hus, sina tavlor och även sitt blod
och för pengarna köpte han ett hav av rosor
Miljoner av röda rosor
ser du från fönstret
Den som älskar på riktigt
förvandlar sitt liv till blommor för dig
Med denna tonsatta dikt av Andrej Voznesenskij fick den ryska sångerskan Alla Pugatjova sin kanske allra största hit. På svenska känner vi sången genom Arja Sajonmaas tolkning ”Miljoner av rosor”, fast själva berättelsen kanske gått förlorat på svenska.
Den som ville förvandla sitt liv till blommor var den georgiska konstnären Pirosmani. Det var han som sålde sitt hus, gjorde sig av med alla sina ägodelar. För pengarna han fick köpte han rosor, och dessa lade han ut på torget, framför det hotell där hans stora förälskelse och kärlek bodde, Margarita.
Om denna kärlekshistoria är sann eller inte är svårt att säga. Detaljerna spelar kanske mindre roll men Margarita var en fransk sångerska, skådespelerska och het egentligen Margot de Sevres. Särskild känd var hon inte men i Georgien var hon på turné och Pirosmani blev kär.
Vi befinner oss i Sighnaghi, kärlekens stad som Georgiens turistmyndigheter gärna kallar den. Renoverad och fin. Direkt presentabel är denna småstad i östra Georgien, nära den lilla ort, Mirzaani, i vilken Niko Pirosmani föddes under enkla kår. Året var då 1862. Föräldrarna som var vinbönder dog och med sina syskon flyttade Pirosmani snart till staden, Tbilisi, där han började jobba som tjänare åt rika familjer. Några år senare var han tillbaka på landsbygden igen, han lärde sig måla, men Tbilisi lockade ännu en gång med sina möjligheter, nu inte som tjänare utan för en aspirerande konstnär. En lång historia kort – det gick som det ofta går med världskonstens stora mästare. Innan både pengar och berömmelse, kom döden.
Vinbönder finns här gått om även i dag, i och omkring Sighnaghi. Vi är trots allt mitt i Georgiens vindistrikt, Kakheti. Det är det Sighnaghi lever på. Vinproduktionen. Samt turismen förstås, för i denna stad har balkongerna både målats och renoverats. Här finns även Pirosmanis museum. Hans naivistiska konst visar det folkliga livet, men även landskap, djur, stilleben, prostituerade och historiska personer. Mörka färger på enkel målarduk, den konstnärliga kreativiteten i de billigaste konstnärsmaterial.
På museets väggar, en och en, i en nästan modern presentation. Enkel inramning, vit vägg, korta texter med förklaringar även på engelska. En läkare på åsna, drottning Tamara, ett lejon. 16 tavlor totalt, men inte Margarita. Hon hänger på konstmuseum i Tbilisi. Kanske fick hon aldrig besöka kärlekens stad. Jag ser inga rosor i Pirosmanis tavlor.
- Pirosmani museum, Sighnaghi. Foto: Johnny Friskilä
- Pirosmani museum, Sighnaghi. Foto: Johnny Friskilä
- Pirosmani museum, Sighnaghi. Foto: Johnny Friskilä
- Pirosmani museum, Sighnaghi. Foto: Johnny Friskilä
1 kommentar ›