Plov i en jurta i Kirgizistan


Grytan med plov. Foto: Johnny Friskilä

Grytan med plov. Foto: Johnny Friskilä

Du hittar det på restaurang i hela Centralasien. Du får den om du är på besök hemma hos någon. Inomhus eller utomhus. Plov, eller pilaf som vi kanske skulle säga i Sverige, är Centralasiens nationalrätt nummer ett. Ris, små bitar av lammkött, strimlade morötter och lök, rejält med olja eller lammfett, salt, kummin och koriander. Som när indiska köket möter det ryska. Och det är ju inte så konstigt, för det var ju just Centralasien som på slutet av 1800-talet var buffertzonen mellan Ryssland och England i det koloniala kapploppet. Kronjuvelen Indien möter Kejsardömet Ryssland.

På en resa i Centralasien kan jag verka lite opatriotisk när det gäller mat. Finns det något annat än plov på menyn, välj gärna det. Plov doftar härligt men ofta blir maten i Centralasien lite ensidig. Det hjälper kanske inte så mycket att ploven är lite annorlunda kryddad femte gången man äter det.

6P2A7430

Det serveras te inne i jurtan. Foto: Johnny Friskilä

Uzbekistan sägs vara plov-landet framför något. Men även här, i en jurta vid Issyk Kul-sjön i Kirgizistan serveras plov. Den tillreds utomhus, över öppen eld och serveras med te, en halvflaska vodka, samt annat smått och gott inne i jurtan där vi sitter hästskoformat längsmed väggen, på filtar på golvet.

Bordet är dukad med Plov. Foto: Johnny Friskilä

Bordet är dukad med Plov. Foto: Johnny Friskilä

Några av oss reser på oss och går ut några minuter. Middagstid är även tid för solnedgång vid Issyk Kul. Ploven och den sista rundan vodka kan vi ta sen!

Solen går ner utanför jurtan vid Issyk Kul i Kirgizistan. Foto: Johnny Friskilä

Solen går ner utanför jurtan vid Issyk Kul i Kirgizistan. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:KirgizistanEtiketter:, , , ,

2 kommentarer

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d