Gruvarbetarens mosaik i Tadzjikistan


Mina resenärer och jag gör en paus. Bussen stannar och bredvid vägen i dessa tadzjikiska bergsområden finns något som vi här i Norden kanske skulle kalla en toalett. En kvadratmeter betonggolv med ett hål i och något som liknar väggar fyller i alla fall sitt syfte. Medan vi väntar blickar vi mot andra sidan vägen. Där står en gammal fabrik. Den är stängt, men silvergruvan som den tillhörde är fortfarande i funktion. Det säger i alla fall vår lokala guide här i Tadzjikistan.

Fabriken pryds av en mosaik. En gruvarbetare borrar i fjället, och bakom honom en gestalt som jag inte lyckas identifiera, men som påminner om anden Genie från Disneys film Aladdin. Jag skrev min magisteruppsats om sovjetiska mosaiker. Ett nischat område kanske, men som i ett större perspektiv kan säga något om hur man i Sovjetunionen önskade framställa sig själv.

Arbetaren är på så sätt ett mycket typiskt motiv, en plikttrogen, hårdarbetade muskulös man som bygger landet och skapar rikdom. I det här fallet genom att hämta ut silver från berget.

En sovjetisk mosaik vid silvergruvan. Foto: Johnny Friskilä

En sovjetisk mosaik vid silvergruvan. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:TadzjikistanEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: