Varför förstördes Karthago?


Finns där något att se i Karthago? Det finns de som blir besvikna. Som förväntar sig en gammal romersk storstad. Men icke. För är det något som Karthago är känd för, så är det att den förstördes. Och det som förstörs, ja det finns inte kvar.

Kvar finns ruinerna. Ett museum med mosaiker där utsikten mot huvudstaden Tunis är vacker. Ingen häpnadsväckande utsikt. Men mosaikerna är stora, och vackra.

Men hur var det nu? Varför förstördes Karthago? Som huvudstad i det Feniciska riket var Karthago en välmående stad, men sen kom puniska krigen. Det vill säga, feniciska krigen, eftersom puner var romarnas namn på fenicier, och det sista av dessa krig slutade med Karthagos förstörelse år 146 f.Kr. För inte att verka tjatig, staden byggdes upp av Caesar som romers koloni, Rom gick under och norra Afrika kom in under Bysantinska riket men förstördes återigen av araberna år 698.

Nu är Karthago en förort till Tunis, huvudstaden i Tunisien. Hit tar man tåget, TMG, förbi flygplatsen och vidare till stationen Carthage-Hannibal. Därifrån kan du promenera omkring i förorten, besöka de olika sevärdheterna som är spridda utöver ett stort område. Karthago är världsarv, förstörd sådan. Så varför förstördes Karthago? Det vanliga – pengar, makt, att vilja ha, att vilja bestämma. Då, samma som nu, i Tunisien, och annars i världen.

Karthago. Foto: Johnny Friskilä

Karthago. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:TunisienEtiketter:, , , , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: