Tips inför Centralasien


Tänker också du resa till Centralasien? Kanske vill du resa runt själv. Kanske följer du med på en gruppresa i regionen? Oavsett, här kommer några tips och råd om det att resa i Centralasien, Saker som kan vara bra att veta innan du åker iväg, eller som du kan nicka igenkännande till efter ett besök i Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan och/eller Kazakstan.

Det är kontanter som gäller! Gör du en rundresa i Centralasien kommer du snabbt märka att de fem länderna naturligt nog har fem olika valutor. Ibland har det växlats svart, ibland i bank och växlingskontor, och en sällan gång finns det bankomater. Det är olika som gäller i de olika länderna, men en sak är gemensamt. För att vara på den säkra sidan, ta med dig dollar eller euro i kontanter, gärna slätstrukna sedlar i olika valörer. Hur mycket pengar du behöver beror självklart på hur du reser och vilka utgifter du kommer ha på plats. Centralasien är dock ett relativt billigt resmål, åtminstone när det kommer till mat, dryck och souvenirer.

Uzbekistan_Bukhara_4

Pengar i Uzbekistan, motsvarande ungefär 500 kronor. Förut fanns det två olika valutakurser i landet, en officiell och en svart och det var stor skillnad på dem. Nu däremot finns bara en kurs och det är lätt att växla på växlingskontor. Var dock uppmärksam på att växlingskontoren har vanliga kontorstider (ungefär som i Sverige).

Var inte rädd för att fotografera människor! Det att fotografera människor i Centralasien är något som många tycker är svårt. Vi är liksom inte vana med att fota folk på gatan här i Sverige och vi har lite svårt för att våga gå fram till någon. I Centralasien är det däremot mycket lätt att fota människor. Ofta vill även lokalbefolkningen, särskild i Turkmenistan och Uzbekistan, fota dig! Glöm dock inte att även i Centralasien kan det vara trevligt att fråga först, innan du tar någons bild. Det är heller inte ovanligt att personen du fotograferar ber om att du skickar bilden per post till henne eller honom. Ha därför med papper och penna och skicka bilden när du sen kommer hem!

Uzbekistan_Khiva_7

Människor i Uzbekistan

Lär dig det kyrilliska alfabetet. Det låter kanske svårt, men kyrilliska är faktiskt inte så svårt. I Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och delvis även Uzbekistan används nämligen det kyrilliska alfabetet. Det är en kvarleva från Sovjetunionens dagar, men alfabetet funkar faktiskt rätt så bra på de persiska och turkiska språk som talas i regionen. Kan du alfabetet blir det mycket enklare att läsa skyltar, reklam, och ibland även menyer som inte alltid finns på engelska.

Uzbekistan Money Currency-0424

Som ni ser på den här uzbekiska sedelbunten, det är kyrilliska som gäller.

Stäng av roamingen! Att använda sitt svenska simkort för att ha internet i Centralasien kan bli en dyr affär. Stäng därför av roamingen när du lämnar Sverige. De flesta hotell, dock inte alla, har helt okej internet. I Turkmenistan är dock sidor som Youtube och Facebook blockerade, och temporära spärrar för olika sajter på nätet kan annars förekomma lite här och var i Centralasien. Men oavsett vad du gör, stäng av roamingen. I Kirgizistan kan t ex data kosta 75 kr/MB.

Ge lite av din tid. Särskild i Uzbekistan, men även i andra länder kan ungdomar komma upp till dig på gatan för att prata engelska. Dessa är oftast helt vanliga studenter som inte har så många att praktisera utländska språk med. De är alltså inte ute efter pengar eller att sälja något, åtminstone har aldrig jag upplevt det under mina ungefär tio resor i Centralasien. Om du inte har bråttom, ge lite av din tid till dessa ungdomar. Det är dessutom ett utmärkt sätt att få prata med lokalbefolkningen.

Uzbekistan_Samarkand_12

Det blev många hello och how are you med dessa skoltjejer. Det är dock inte bara barn som vill öva sin engelska. Även ungdomar och vuxna kan komma fram till dig för att prata lite. Ge då gärna några minuter av din tid.

Ge inte mutor. Om man reser med en grupp är det här kanske inte så relevant, men reser man själv kan det ibland förekomma poliser, tulltjänstemän och andra som gärna vill ha en liten gåva. Att ge dessa gåvor i form av pengar är absolut inget jag uppmanar till. Delvis kan det vara att brott att muta en tjänsteman (och då är det du som begår brottet), och delvis gör du det svårare för de resenärer som kommer efter dig.

Var flexibel och ha tålamod. Centralasien har ingen lång tradition när det kommer till turism. Visst fanns det på sovjettiden en viss organiserad turism, och det är på denna sovjetiska grund som turismen i de centralasiatiska länderna nu byggs på. Sedan jag besökte Centralasien första gång år 2003 har det självklart hänt otroligt mycket, men det är även mycket som kvarstår. Till Turkmenistan och Uzbekistan reser de allra flesta som en del av an grupp, även om det går, efter lite byråkrati, att resa individuellt i Uzbekistan. Oavsett, det som gäller är att vara flexibel och ha tålamod. Standarden på olika sorters service ligger ofta långt ifrån vad vi kanske är vana vid. Det som gärna väger upp för detta är den gästfrihet och vänlighet man som resenär också möter.

Tajikistan 2018-5669

Ibland pajar bussen. Då får man vänta, eventuellt ta en liten promenad. Kanske kommer man då sent till sitt hotell, man missar eventuellt middagen, men det är sådant som kan hända och som händer. Det är bara att acceptera. Därför är det bra om man i sin reseplanering inte skapar ett för tight schema.

Säkerhet är inget problem. Många oroar sig för säkerheten i Centralasien. Visst, Tadzjikistan hade inbördeskrig på 1990-talet, och även Uzbekistan och Kirgizistan har haft sina problem. Dock är säkerheten inget man behöver oroa sig för nu. Det vill säga, oroa sig kan man alltid, fast inte mer än vad man bör göra i London, Paris, i Thailand eller här hemma i Stockholm. Saker kan självklart hända överallt.

Har du några egna tips eller råd när det gäller resor i Centralasien? Kanske ska du dit och har frågor? I så fall, kommentera gärna och jag gör mitt bästa för att svara!

Vill du läsa mer eller se flera bilder från Centralasien? Kolla gärna mina inlägg, dag för dag-inlägg från en rundresa i Centralasien, tio berättelser från Pamir, eller första dag i Turkmenistan. I bloggmenyn till vänster kan du också klicka på de olika världsdelarna för att sen välja det land du vill läsa mer om. Tack för att du läser!

Kategorier:Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, UzbekistanEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: