Söndagskrönikan: God Jul


God Jul alla läsare, följare, ni som reser och ni som stannar hemma. Idag är fjärde söndag i advent. Idag är julafton.

Julgranen hos min mamma är pyntat. Dekorationer från Ryssland och USA. En glaskula från Hebron på Västbanken. En annan handmålat från Hamburg. Något glittrigt från Belize som köptes för två år sedan när vi dagarna innan jul kryssade i Karibien. Själva julen spenderade vi i ett soligt Florida. Julafton med en utomhusöl i ett, enligt bästa amerikanska tradition, dekorerat Key West.

Annars har jag firat jul i norra Norge, där jag kommer ifrån. Vita jular, men även åttagradigt med regn och stormar från atlanten. Jag har firat jul på Teneriffa med storfamilj och ätit julmiddag på kinakrog. Julen har firats i Stockholm, och julen firas just nu i Stenstorp. Även här åttagradigt och det blåser därute.

Några julklappar ligger under granen. Inte lika många som förr självklart, men några stycken finns där. Även julmaten genomgår små förändringar. Pinneköttet fanns med i år också. Nytt för 2017 var däremot kanin. Ingen påskhare alltså, utan julkanin i senapssås. Mycket gott och dessutom lite annorlunda. Rakfisk, det vill säga norska varianten på surströmming, är tradition, så även i år. Lutfisken som jag sett fram emot fick dock ersättas av lammfärsbiffar. Fisken hade ruttnat! Och idag, julafton blir det ribbe – norska revbensspjäll med knaprig svål. Många delikatesser blir det!

För min reseblogg har 2017 varit ett mycket bra år. Ni läsare har blivit flera och flera. Det är oerhört trevligt och jag är tacksam. Jag vet att några av mina destinationer är lite utom det vanliga. Ibland kanske lite väl mycket utanför allfarväg. Jag kommer fortsätta med det även 2018, men mer om det sen.

Hoppas ni också haft ett bra 2017. Hoppas julen är till belåtenhet. Att 2018 kommer bli ännu bättre. Ännu en gång – God Jul!

 

 

Kategorier:Krönikor, UncategorizedEtiketter:

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: