Recept på pinnekjøtt


Pinnekjøtt eller pinnekött är kanske det norskaste som finns av julmat? Men vad är det egentligen? Kött på pinnar? Hur få tag på denna klassiker och hur tillaga det? Svaren kommer här:

Reser du till Norge i dessa dagar kan du inte undvika att hitta mängder av dessa torkade revbensspjäll av lamm i affärerna. Pinnekött är alltså inte kött på pinnar, utan revbenen till lammen och fåren som har saltats och torkats. Förutom att själva revbenen ser ut som pinnar, ska namnet härstamma från det faktum att köttet ångkokades på just små björkpinnar som man lade i botten av grytan. Köttet ska nämligen inte komma i kontakt med kokvattnet i grytan, utan bara ångkoka. Därför brukade man förut, och delvis fortfarande lägga björkpinnar i grytan, hella på några centimeter vatten så att det nästan täcker pinnarna, och sen lägga köttet ovanpå där. Sen fick det ånga några timmar tills köttet nästan lossnar från benen.

Oavsett, jag tycker mat är en utmärkt souvenir att köpa med hem. Med andra ord, reser du till Norge i julen och av någon anledning inte får serverat pinnekött: köp med ett paket hem! Det är kanske inte lika billigt som köttbullar och prinskorv, men oj så mycket bättre!

När du väl har köpt till paket pinnekött och det är dags att tillaga:

Lägg köttet i kallt vatten över natten. Byt vatten en gång. Det här för att köttet inte ska bli för salt. Både torkning och saltning är ju ett sätt att konservera kött, och nu gäller det att “återställa” revbenen.

Sen är det dags för björkpinnarna, och om du inte har det, lägger du en rist eller liknande i grytan. Det viktiga är att pinneköttet har något att ligga ovanpå. Sen fyller du på med kanske 2-3 cm vatten så att det inte står högre än din lilla byggnadsställning där i grytan, och lägger sen revbensspjällen ovanpå. Själv gjorde jag senast en liten ställning av gafflar som jag balanserade på varandra, och sen köttet på där.

Använd lock på grytan hela tiden. När köttet ångas kommer något av fettet droppa ner i vattnet. Se därför till att vattnet inte kokar bort. Blir det lite vatten, tillsätt mer.

Efter 2-3 timmar borde köttet vara mjukt och börja lossna från benen. Då är det klart. Det lilla som borde vara kvar av kokvattnet använder du som sås eller tillsätter rotmosen. Rotmos och kokt potatis är det enda tillbehör du behöver.

Pinnekjøtt pinnekött-1

Pinnekött med kokt potatis och rotmos

Smaklig norsk julmåltid!

Kategorier:Mat/ReceptEtiketter:, , ,

8 kommentarer

  1. Bra tips, ska fira lite jul i Oslo innan det är dags för avfärd mot Azorerna på lördag. Pinnekött skall självklart ätas!

  2. Nej, trotts att jag bor mitt i pinnekjøtt bältet blir det inte det på mig. Så Norsk blir jag aldrig!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: