Norsk ribbe på julafton – recept


Ribbe är norsk julmat. I Sverige får man dock leta efter det som kallas för skånska revbensspjäll. Det vill säga revbensspjäll med svål. Svålen ska sen bli knaprig och kanske det bästa på hela julmiddagen! Vanliga revbensspjäll funkar alltså inte, och hittar du inte det du behöver? Ja, då kanske det får bli en liten förjulsresa till Norge där ribbe säljs billigt i affärerna!

Ribbe serveras ofta som huvudrätt julafton. Tillbehören kan vara kokt mandelpotatis, surkål och en sås gjort på buljongen från revbensspjällen, samt lite grädde, någon matsked torr sherry och en redning maizena.

Det här behöver du:

Revbensspjäll med svål
Salt (gärna maldon eller grovt havsalt)
Peppar från kvarn
Torkat salvia

Norsk ribbe jul revbensspjäll-1

Revbensspjällen med svål får lite kryddmassage

Två dagar innan revbensspjällen ska serveras skär du ett rutmönster i svålen och gnider in den med salt, peppar och salvia. Låt köttet ta smak av kryddorna. Om du läser det här precis innan revbensspjällen ska i ugnen, förtvivla inte. Någon timme med kryddor är trots allt bättre än ingenting. När det sen är dags:

Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg revbensspjällen i en form med svålen neråt. Häll på vatten så att det täcker svålen. Täck med aluminiumfolie så att köttet så att säga ångkokas. Låt ångkoka i en dryg halvtimme.

Skruv ner temperaturen 175 grader. Ta revbensspjällen ut ur ugnen, bort med folien, lägg dem på ett galler ovanför formen och vänd på dem så att svålen kommer upp. Stek vidare i en ungefär timme. Ha dock koll på revbensspjällen. Stektiden kan variera beroende på hur tjockt köttet är. Om vattnet ångar bort, häll på lite till och häll gärna lite vatten över svålen så att det rinner ner i formen. Efter en timme höjer du värmen till 250 grader, detta för att svålen ska blåsa upp sig och bli knaprig. Ha dock koll på svålen så att den inte bränns, vilket kan hända mycket lätt.

Servera med kokt mandelpotatis, surkål och såsen från buljongen samt något trevligt att dricka till!

Norsk ribbe jul revbensspjäll-2

Ribbe med mandelpotatis, surkål och sås

Kategorier:Mat/Recept, NorgeEtiketter:, , , , , ,

6 kommentarer

  1. Savner norsk ribbe i England! 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: