Johnnybajdzjan i Risottostan

Risotto. Recept som varieras i det oändliga. En klassiker inom det italienska köket. Den krämiga konsistensen. Känslan av varje riskorn i munnen. Smakerna som bara smälter…

Innan jag åkte till Pavia visste jag egentligen lite om variationerna inom den italienska maten. Jag visste förstås att Italien har ett världskök. Att pizzan kommer därifrån. Att Italien är pastans hemland, även om pastan kanske snarare kommer från Kina men det är en annan sak just nu. Och jag visste att även risotto tillhör de italienska kulinariska skatter. Hur riset, som pastan, kom till Italien behöver jag som sagt inte gå in på här…

Min första risotto

Min första måltid började alldeles underbart. Risotto alla Milanese con Ossobuco… För den som undrar: Risotto alla Milanese betyder alltså risotto som man gör den i Milano, det vill säga med saffran. Ossobuco är skivor av kalvlägg där också benmärgen finns kvar. Dessa två serveras gärna tillsammans.

Risotto ala Milanese Ossobuco-7765
Risotto alla Milanese con Ossobuco, en klassiker som serverades snyggt på Ristorante Peo i staden Pavia

Men först grunderna lite kort. Vad är risotto?

Ut ifrån bilder på risotto går tankarna lätt till risgrynsgröt. Risotto är dock något annat. Lök upphettas i en kastrull med olivolja. Ett särskilt italienskt ris tillsätts. Det kan vara arborio eller carnaroli, men i Italien finns också många andra rissorter.

Riset och löken får fräsa tills det blir nästan transparent. Vitt vin tillsätts och det ska absorberas av riset. Sen följer buljong, lite i taget under konstant omrörning tills en krämig konsistens uppstår. Som avslutning tillsätts en smakstark hårdost, till exempel parmesan.

Sedan gick det slag i slag

Det var på resans andra dag som jag fattade. Slag i slag. Måltid efter måltid. Risotto efter risotto. Varför?

Svaret kommer av var i Italien jag befinner mig. Pavia ligger i Lombardiet, i norra Italien. Här rinner floden Po och här ligger den gigantiska Poslätten. Den är utmärkt för risodling. Medan jag på en resa till Napoli säkert fått pizza varje dag, bjöd därför resan till Pavia på inte mindre än sex olika sorters risotto. Det på totalt fyra dagar där sju måltider ingick. Som försvar måste jag dock säga att risotto ofta äts förrätt och att andra rätter sedan följer.

Risotto paprika red pepper-8250
Risotto med paprika och riven parmesan.
Risotto alla zucca pumpkin blue cheese-8423
Risotto med pumpa, blåmögelost och lakrits. Innovativ kockkonst på restaurang Cascina Vittoria i landsbyn Rognano.
Risotto with herbs-8732
Risotto med örter och pasta med bechamel.
Risi e bisi with goose-8978
En variant av Risi e bisi, det vill säga ungefär risotto med ärtor, men även grön sparris och bitar av gås. Denna risotton tyckte jag var en riktig höjdare och jag åt den på restaurangen L’Oca Ciuca i staden Vigevano i Paviaregionen.
Risotto pink peppercorn blue smoked cheese-9208
Risotto med rosépeppar och rökt ost. Denna risotto serverades på Ristorante Bardelli i själva Pavia. Den var den absoluta favoritrisotto till samtliga i sällskapet förutom mig som tyckte den rökta osten var lite påträngande.

Slutligen

Resan till Pavia genomfördes 26-30 april 2019. Det var en pressresa arrangerat av Pavias handelskammare i samarbete med Italienska handelskammaren i Sverige.

Om du letar efter recept på risotto hittar du tyvärr inga på min blogg. Visserligen fick jag en stor påse risottoris i present med mig hem, men jag har ännu inte hunnit testa den. På nätet finns dock ett stort urval recept på svenska, även om det som kanske oftast förekommer här är svamprisotto. Under mina dagar i Pavia åt jag inte en enda risotto med svamp.

Några bloggar som har recept på risotto är Jennys Matblogg, Daniel Lakatosz, Trines Matblogg och Foodio. Jag har dock inte testat dessa recept själv och kan därför inte säga något om dem.

Har du ett favoritrecept på risotto? Skriv eller länka gärna i mitt kommentarsfält. Tack för att du läste!

 

 

Taggad med: