Resetrender för 2019 – och varför du bör strunta i dem


Det är januari, och så här kring nyår är resetrender något som många pratar om. Resetrenderna för 2019 har självklart börjat utkristallisera sig. I bloggar, i traditionella medier och hos reseförsäljare. Vilka populära resmål gäller? Vart åka i år?

När jag sitter vid mitt skrivbord och planerar mina nästa besök utanför Sveriges gränser kan jag känna mig hur trendig som helst. Till sommaren tänker jag åka tillbaka till där jag kommer ifrån. Norge är det nya årets bästa resmål enligt Vagabond. Innan dess ska jag hinna med att åka tåg och resa runt på Sri Lanka. Det är jobbresa som färdledare, men på samma listan där Norge ligger etta, ligger Sri Lanka trea. Jag är trendig, jag!

Train between Kandy and Nuwara Eliya, Sri Lanka

Sri Lanka är en trendig destination år 2019 säger vissa. Och visst kan det vara trevligt på Sri Lanka. Men varför just det landet skulle hamna på en trendlista just nu fattar jag inte.

Men hur är det nu med dessa trender? Hur reser vi, egentligen?

Brittiska The Guardian fokuserar inte så mycket på destinationer, utan pratar om hälsoresor, samt bort med solskydd och plastbestick. Solskydd fördärvar korallerna och engångsplast kan fastna i näsan på sköldpaddor. Att vi förhoppningsvis kommer bli mer miljövänliga 2019 är väl bra. Men att hälsoresor ska vara så fruktansvärt 2019? Nja kanske. Om det inte vore för att det finns en 20 år gammal svensk film med precis samma namn.

Lonely Planet tycker också till när det gäller resetrender för 2019. Om destinationerna säger de get off the beaten path. Samt el-cyklar och stjärnhimlar. Fast när det att resa utanför allfarvägarna betyder att inte åka till Venedig just när det är högsäsong, ja då tänjer man kanske lite väl mycket på begreppet? Eller har jag fel?

Best photos Esfahan Iran-5

Iran har jag inte sett på några av årets trendlistor. För den som vill se stjärnhimlen däremot rekommenderas en sväng dit. Aldrig har jag sett vintergatan så tydligt som där. Fotona blev dock inte särskild bra, så det får bli en basarbild istället…

Forbes har hittat 2019 års bästa budgetdestinationer och inkluderat både St Helena och Hawaii. Inte visste jag att dessa var budget! National Geographic har en lista på 28 resmål som de tycker förtjänar uppmärksamhet 2019. De gör dessutom något så sällsynt som att säga varför. Varför just Grönland i år? Varför just Salvador i Brasilien? Sen är det kanske inte alltid jag köper deras varför, men det har i alla fall ansträngt sig. Lite.

Här i Sverige är det fler än bara Vagabond som tycker till. Resebloggen Resa Medvetet har gått igenom en trendrapport som berättar om bland annat nyfikenhet på okänd destination (enligt Lonely Planet då Venedig på vintern), hållbar turism, det att resa själv (solo travel) samt ett begrepp som jag aldrig hört tidigare, nämligen modulresor.

Men hallo i luckan! Nyfikenhet som trend? Resa själv som trend? Och modulresor? Det vill tydligen säga att man typ bokar flyg och hotell separat, och sen kanske man följer med på en utflykt hos en lokal arrangör när man väl ankommit sitt resmål.  Då bygger man moduler då, och ärligt talat, den enda trenden jag kan läsa ut ifrån det här är ordsnobberi. Det får vara år 2019s nya stora.

I skrivande stund talar jag högt med mig själv och inser att varje liten punkt här lätt kan förtjäna sin egen lilla krönika på min blogg. Jag får ta en paus så att blodtrycket sjunker.

Kort paus…

För att sen fortsätta så tycker SAS att det är soloresandet och äventyrsresandet som gäller i år. Tidningen Elle tycker gärna att man bör åka till t ex Miami (varför just i år?) och förutom resmålen är det hållbart resande, outforskade resmål, upplevelser, äventyr, soloresande, personligt resande, kombinera med jobb-resande som gäller enligt dem . Med andra ord… stort sett allt? Typ att man själv åker på en jobbresa till Miami för att sen kombinera det med några dagar ensamlyx när jobbet är gjort? Fast outforskat och hållbart? Nej, det är svårt att få allt i ett. Inte ens i Miami (som jag dissade hos Ekonomi och Finansnyheterna för några månader sedan).

Aftonbladet har också slängt sig in i resetrendsleken. Bra sommar och svag krona gör att fler stannar hemma, samtidigt som charterbolagens satsningar gör att länder som Gambia, Mauritius och Egypten ökar. Bästa länderna är dock Sri Lanka, Tyskland, Zimbabwe, också vidare, lite random plock från Lonely Planets listor med andra ord.

Slutligen har jag läst Bookings trendrapport som nämner det som redan nämnts. Kombinera resa med jobb, outforskade områden (men femstjärnigt hotell måste ändå finnas?), personligt och medvetet.

Så hur ska vi tolka allt detta?

När det gäller hur vi åker, så visst. Det finns antagligen fler singelhushåll nu för tiden och då blir det kanske en trend att resa solo. Eller så har vi helt enkelt så stora krav och är så lite kompromissvilliga att det helt enkelt inte finns någon som vill åka med oss? Då måste vi resa solo.

Albatros I Sven Hedins fotspår-10

Min grupp och jag i Xinjiang-provinsen i Kina för två år sedan. Området kommer definitivt inte bli särskilt trendigt de kommande åren, men är det outforskat? Nja, heller inte riktigt, fast inte så långt därifrån.

Outforskade områden däremot? Eller hur?! Nej, när jag varit reseledare i Centralasien och berättat om Sven Hedins expeditioner, då pratade jag om några av de sista outforskade områden som funnits på denna jord. På Sven Hedins tid. Dagens resenärer har nog helt enkelt kommit 100 år försent. Eller ja, 150. Däremot finns det självklart områden med mindre turism än andra, och där kommer i och för sig jag in i bilden. Mer om det sen…

Jobb och semester kombinerat? Självklart, varför inte, men en ny trend? Knappast.

Medvetet resande? Jättebra. Om det nu blir mer än med bara orden. Stort sett vart som helst som kan nås med tåg är ju annars ganska trendigt nu om man följer diskussioner i sociala medier. Lite flygskam på det dessutom.

Jag hoppas att det blir en större miljömedvetenhet och politisk vilja så att det naturliga valet på sträckor som Stockholm-Oslo eller Sao Paulo-Rio är att hålla sig på marken. Alltså tåg eller buss. Sen ska vi inte se oss blinda på tåg heller. Enligt norska järnvägarna (NSB)s egna miljöberäkningar är tåget bara 1,2 gånger mer miljövänligt än flyg på till exempel sträckan Trondheim-Bodø. Med andra ord, om vi ska resa medvetet är det inte tillräckligt att bara välja tåg. Då gör vi oss en rejäl björntjänst istället.

Slutsats

Min nästa inplanerade resa är till Sri Lanka. Nummer tre på Vagabonds trendlista, och till sommaren ska jag till ettan, Norge. Trendigt värre!

Under våren blir det även en jobbresa till Uzbekistansom dubblade sin mängd besökare från 2017 till 2018, och från och med 1 februari i år blir det visumfritt för skandinaver och över 40 andra nationer att åka dit. Marias Memoarer nämner Uzbekistan som i sitt trendspan för dit andra resebloggare åker. Och visst. resebloggare och skribenter är ju i högsta grad med att skapa trender. Annars trend 2020 någon?

madrassah-golden-hour-bukhara-uzbekistan

Den gyllene timmen i Bukhara, Uzbekistan. Från och med 1 februari behöver inte svenskar längre visum till landet, så vem vet. En anledning till att hamna på trendlistan 2020?

I mitt både resande och bloggande har det här med ovanliga, eller kanske otrendiga destinationer varit ett signum. Det finns knappast något outforskat kvar i världen, och det som finns kanske vi borde låta bli om vi inte vill ända upp som en viss amerikansk missionär på en indisk ö nu nyligen.

Däremot, medan städer som Barcelona, Palma och Venedig lider av överturism, finns det andra städer och hela länder som gärna tar emot fler. Till exempel Sidenvägsstäderna i Uzbekistan. Eller Pakistan som jag skrivit mycket om. Pakistan kanske blir trendigt 2021?

PS: Tänker du resa tillsammans med någon? Till exempel din egen familj eller några goda vänner? Tänker du åka tillbaka till där du var förra året? Typ bara ta det lugnt, utan att träna, hitta dig själv eller åka ut på stora äventyr? I så fall förlåt. Du är nog den mest otrendiga resenär som finns just nu.

Ledsen?

Förtvivla inte, det finns hopp.

År 2020 kan det bli comeback för familjsemestern på Solkusten! Särskild med lite fler tåg att välja på.

Strunta därför i trenderna. Åk dit du vill! Gör det du tycker är kul. Det du känner du vill. Eller kanske jag borde säga ni? Jag skriver ju trots allt inte enbart för den trendiga soloresenären.

(Btw, Illustrationsbilden längst upp är tagen i Narvik, sommaren 2018. Narvik är min hemstad och ligger i Nordnorge. Norge är det trendigaste land som finns just nu!)

 

Andra resebloggar som skrivit om resetrender 2019 är:

Marias Memoarer

Freedom Travel

Resa Medvetet

 

 

 

 

 

 

Kategorier:KrönikorEtiketter:, , , ,

13 kommentarer

 1. Haha, jag vet att du inte gillar sk “resetrender”. Jag kan tycka att det är rätt kul med listor och så, men de kan ju inte tas på alltför mycket allvar 😉

  • Listor för mig blir liksom som att slöskrolla på instagram. Och särskilt om det inte känns som om där finns någon röd tråd, som om allt på listan är bara slumpen. Eller som man gärna gör i Sverige, bara kopierar en lista från USA eller från något kommersiellt företag som säljer resor just till den platsen.

 2. Trender altså, jeg har aldri vært særlig interessert i å følge slike – uansett om det gjelder reiser eller andre ting. Dersom trendene gjør at massene havner ett sted, vil jeg kanskje heller trosse dem for å dra et annet sted. For min del har det alltid vært egne interesser som avgjør hvor jeg drar, for hvorfor skal jeg følge andres?

  • Det som jeg synes er litt merkelig er når mange vil reise bort bare for å reise bort. Liksom, “jeg har tre uker fri i juli, hvor skal jeg dra?” Eller, “Jeg skal dra til Lisboa, hva skal jeg gjøre der?”. For meg blir nesten hele poenget borte da. Jeg bør jo, tenker jeg, ha et interesse for et sted for å faktisk skulle dra dit.

 3. Snyggt och roligt Johnny. Och ja… du är onekligen supertrendig!

 4. Good points!

  Och vad roligt att det blir visumfritt till Uzbekistan! Det har varit på min lista länge, men efter att jag blev bränd på visum till DRC så kände jag att jag inte orkade. LOL!

  Samarkand nästa!

  • Ja bittert det där med DRC. Du får väl åka till gränsen och se vad som händer. Själv åker jag till Samarkand igen i april. Fast det blir ju jobb. Tänker dock ta några lediga dagar efteråt för att upptäcka saker som inte brukar ingå i rundresorna. Det kan bli kul!

 5. haha underbart genomarbetad artikel, bra jobbat! Ditt sätt att använda ord för att skapa konst är mycket underhållande 🙂
  Jag är en av de otrendiga resenärerna som bara vill resa för att njuta av själva resan i sig, hitta ett trevligt ställe att äta på och njuta av ett gott vin.

  • Tack så jättemycket för fina ord! Eller hur? Jag som i många år satte eget fruktvin og mjölksyrade kål här hemma. Sen plötsligt började det komma böcker om det och grejer. Nej det där med trender ät inte lätt.

 6. Haha, skrattade högt flera gånger. Jag följer sällan restrender utan åker dit jag vill, varför åka dit alla andra åker har jag alltid tänkt. Åkte nyss till Ryssland och i april till Kina – så jäkla otrendigt och dessutom skapligt politiskt inkorrekt också. Det sistnämnda tål att tänkas på, men följa trender? Nej.

  • Aldrig så kul som när man lyckas få någon att skratta. Jo, Ryssland är nog inte så trendigt tyvärr, eller kanske snarare en sub-trend? Här finns åtminstone möjligheter och potential. Nu pratar jag ju ryska så Ryssland blir ju enkelt för mig. I år kommer jag åka dit åtminstone tre gånger (jobbresor). Kina som land lockar dock inte särskild. Däremot finns det vissa saker som jag absolut skulle vilja se/göra i Kina, t ex isfestivalen i Harbin.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: