Nyår och sovjetisk affischkonst


Måndag 31 december: Nyårsmiddag tillsammans med vänner. Jag tar med hjortron till efterrätten. De som jag plockade själv i somras när jag hälsade på familj i norra Norge. Det kommer jag troligtvis göra i år också. 2019 alltså. Plocka hjortron i Nordnorge. Själva 12-slaget firades vid Globen. Högt upp, med utsikt över stan och västerförort.

Tisdag 1 januari: Trots mousserande kvällen innan var det skönt att komma hyfsat tidigt i säng. Vakna och känna att ja, det nya året börjar bra. Börjar lugnt. Hemmadag med Netflix. Nu som jag faktiskt kommer vara hemma jag har beställt en gratis testperiod. Jag gillar brittisk krim. Har börjat kolla serien Hinterland. Mord och nakna walesiska landskap. Personnamn och ortsnamnen känns forntida.

Onsdag 2 januari: Promenerar till affären. Köper frukt och grönsaker. Är det nu att jag ska börja äta mer hälsosamt? Typ ännu mer hälsosamt? Mer grönsaker. Mindre socker. Måste bara käka upp chokladen först då. Synd att jag har så mycket god choklad hemma.

Går till Bukowskis. Hämtar ut från auktion. Jag har nämligen shoppat…

Torsdag 3 januari: Arbetsdag. Det vill säga, sådant obetalt arbete som gärna kommer till när man är färdledare. Skriva rapporter från novembers Sri Lanka-resa. Sammanställa ekonomirapport. Tur att jag har för vana att alltid spara kvitton.

Svängde förbi biblioteket. Lånade fem Vagabond-tidningar. Veckans tunnelbaneläsning.

Fredag 4 januari: Försöker mig på städdag. Ut med tomma vinflaskor, gammalt papper. Jag har för mycket glas i skåpen. Linda in i tidningar. En egen kasse som sen ska till Stadsmissionen. Tänk att man samlar på sig så mycket…

Lördag 5 januari: Tillsammans med min resebloggarvän Katarina som driver bloggen Äntligen Vilse går jag på antikvariat. Vi botaniserar i Pippi Långstrump och samisk historia. Gamla missionärberättelser från Afrika. Från den tiden då reseberättelser verkligen var reseberättelser. Att de sen gått ut på datum vad som gäller politisk korrekthet är en annan sak.

Därefter följer Liljevalchs. Sovjetisk Affischkonst. Katarina och jag går tillsammans. Antikvariatet var hennes förslag. Konstutställningen mitt. Samtidsdokument. Från kommunismens tidiga dagar. Innan Stalins doktriner och socialistisk realism dödade experimenten. Mycket filmaffischer. Lite politik. Kanske lika bra.

soviet-propaganda-poster-1192

Katarina och sovjetiska filmaffischer från 1920-talet.

På kvällen fyller min vän Carin år. Aperol Spritz. Zubrowka med äppeljuice. Som att dricka sig genom världen. Eller åtminstone delar av den. Jag köpte ett smycke i Pakistan. Blåsten. Eller lapis lazuli som den också heter. Samordnar med några vänner som köper en silverkedja. Jag tror Carin blev glad.

Söndag 6 januari: Trettondedag jul. Eller helt enkelt jul om man följer den ortodoxa kalendern. Det gör inte jag.

Hemmadag. Ska jag orka gå ut? Nej. Netflix och faktiskt, jobb!

När jag inte reser har jag en del översättningsuppdrag. Jag fick lite innan jul. Dags att ta tag i det nu! Det var den veckan…

 

 

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d