Aktiviteter för en ledig dag i Tbilisi


Tbilisi har sina måsten. Fast du kanske redan har sett gamla stan, varit på loppisen och besökt alla kyrkor? Vad gör du då? Vilka aktiviteter finns? Här kommer några tips för den som kanske redan har spenderat några dagar i den georgiska huvudstaden, och söker det där lilla extra…

Marknader. De flesta som besöker Tbilisi svänger för Dry Bridge Market, eller marknaden under den torrlagda bron. Den är en favorit när det gäller antikviteter och gamla grejer, även om jag numera kanske inte hittar de fynd som jag kunde hitta för 5 eller 10 år sedan. Ett alternativ till denna marknaden är därför Centralmarknaden eller Dezerter-basaren som den också kallas! Här finns det visserligen inte så många gamla böcker och lp-skivor, men mer kläder, jordgubbar, tvättmedel i lösvikt och handgjorda skärbrädor i trä. Marknaden är gigantisk, det är långt mellan turisterna och de som jobbar här är trevliga och har inget emot varken dig eller din kamera.

Central Market Tbilisi Georgia-2

Fisk på Dezerter-basaren i Tbilisi

Affärer. Jag kan gilla att shoppa, men då gäller det att hitta något som är speciellt för Tbilisi eller Georgien. Att shoppa för att shoppa är heller inte min grej, utan jag måste nästan ha ett syfte. Nog om mig. I Tbilisi finns en del specialiserade affärer som kan vara värt att besöka. Gamla stan har affärer med kyrklig inriktning där det säljs georgiska ikoner och andra kristna artefakter. Det finns särskilda konstateljéer som producerar emaljsmycken vilket är rätt så typiskt för Georgien. The Culture Trip är en sajt på nätet som kommer med tips för vad som är unika souvenirer från Georgien. Jag har själv också tidigare skrivit om shopping i Kaukasus.

Mer kring gamla stan. Du har kanske promenerat en förmiddag i gamla stan. Dock är de äldre delarna av Tbilisi så mycket mer än de renoverade promenadgatorna som de flesta turister besöker. Det går att bege sig uppåt mot fortet Narikala. Gatorna är trånga, vissa gator är snarare trappor än gator, här har man ännu inte hunnit renovera lite mycket som längre ner i stan och antal besökare är färre. Dock finns här smårestauranger, takbarer och trevliga gallerior/affärer som t ex Gallery 27. Även om du inte ska köpa något är själva huset där affären ligger, med sina färgade glasfönster, värt ett besök.

Om du inte vill gå till fortet Narikala kan du ta linbana. Den kostar 2,50 lari en väg (april 2018) och går från stationen på andra sidan floden. Du kan till exempel ta linbanan upp, och sen promenera tillbaka.

Tbilisi View-1

Delar av gamla stan med Narikala-fortet i bakgrunden

Mer kring Rustaveli. En sak är att promenera längs huvudgatan Rustaveli. En annan är att besöka de institutioner som finns längs vägen. Kanske har operan öppet för en omvisning? Vad med lite georgisk konst på Nationalgallerian eller Zurab Tsereteli Museum för modern konst? Nära finns även ”Museum of Fine Arts” som presenterar georgiska guldskatter från kristen period, det vill säga ovärderliga ikoner från tusen år tillbaka.

Rustaveli Walk-1

Operahuset i Tbilisi från utsidan

Badhusen. Tbilisi är känd för sina badhus men det är inte alla som besöker dem. Kanske behövs det lite extra mod för att besöka ett av stadens bad, där man badar i 40-gradigt vatten som doftar svavel? Badhusen finns i gamla stan, men det finns även ett på andra sidan floden, på Kiev-gatan. Kanske inte så fint och renoverat, inte så många turister, men priset är det halva jämfört.

Lite utanför centrala stan. Sovjetisk arkitektur finns det mycket av i Tbilisi. Det låter kanske tråkigt, men det kan vara så mycket mer än än gråa höghus. Vad sägs om lite skybridge till exempel? För att nå dessa husen är det kanske bäst att ta taxi. Det samma gäller om du önskar att besöka etnografiska muséet. Avtala i så fall pris dit och tillbaka. Att åka från etnografiska kan annars vara svårare än att åka till…

Tbilisi Brutalist Communist Architecture-3

Sovjetisk arkitektur med broar mellan våningshusen

Det moderna Tbilisi. Kyrkor och sovjetbetong. Det är liksom antigen eller. Eller??? Tbilisi är en stad som växer. En gammal stad som ändå är ung. En stad som digitala nomader från hela världen åker till. Här är billigt att leva och internet går oftast snabbt. Unga människor skapar internationella mötesplatser och även ett konstnärligt miljö. Ett sådant ställe är Fabrika. En gammal fabrik som nu är både hostel och mötesplats för både georgier och utlänningar, turister och de som stannar lite längre. Kaffe, graffiti, fester, det är här det händer.

Fabrika Tbilisi-3

Såhär ser det ut inne på Fabrika…

En annan del av det moderna Tbilisi är gatukonsten. Är du sugen på att uppleva inte bara kyrkofresker utan fresker som skapas här och nu på gatan, då är gångvägarna kring hjältetorget (Heroes Square) stället att gå uppsöka. Det ligger för övrigt precis bredvid djurparken.

Jugendarkitektur. Kring förra sekelskiftet var Tbilisi en stad i utkanten av det ryska imperiet. Det var en relativt rik stad och det kan man fortfarande se idag. Promenera längs David Aghmashenebeli-avenyn och upptäck stadens art nouveau. Här snackar vi om jugendarkitektur på samma sätt som till exempel i Riga som ju är känd för sina praktfulla jugendbyggnader. Tbilisi är inte känd för sin jugend, fast det kommer den nog snart bli.

Davit Agmashenebeli Street Tbilisi-7

Jugendarkitektur på David Aghmashenebeli-gatan

Vad mer? Visst, jag kan fortsätta. Jag har även förut gett färdledarens bästa tips för Tbilisi. Där skriver jag om synagogan som ibland tar emot gäster, och jag nämner förutom linbanan även bergsbanan som tar dig upp till utsiktspunkt över stan.

Har du några särskilda tips när det gäller Tbilisi? Hojta gärna till. Heller inte jag vet allt om denna stad och tar mer än gärna emot goda idéer! På förhand tack!

 

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , ,

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Upptäck mer från Johnnybajdzjan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa