Grön ärtstuvning – recept

Grön ärtstuvningStuvade gröna ärtor. Jag hade aldrig tänkt på att det knappast fanns här i Sverige. Att torkade gröna ärtor inte är en del av standardsortimentet i mataffären på samma sätt som i Norge. Jag skriver det här innan jul eftersom grön ärtstuvning är en del av den norska mattraditionen och även den norska julmaten. Vad vore väl norsk lutfisk utan?

Här kommer receptet:

Ingredienser:

  • 4 dl torkade gröna ärtor
  • 1 matsked smör
  • 1 matsked vetemjöl
  • salt
  • socker
  • vitpeppar

Lägg ärtorna i vatten över natten. Byt vatten och kok ärtorna på svag värme tills de är möra, 1-2 timmar. Smaka på några ärtor efter en timme. Dock kan vissa av dem fortfarande vara hårda medan andra är klara. Därför bättre att koka lite för länge än för kort tid.

Häll av det som är kvar av kokvattnet. Tillsätt nytt kokande vatten så att det blir på samma nivå som ärtorna i kastrullen. Tillsätt även smöret och mjölet.

Rör om och mosa ärtorna så att det hela får en fin och grötaktig konsistens. Smak av med salt, vitpeppar och lite socker.

Serveras till lutfisk, eller varför inte köttfärsbiffar?

(Viktigt: Använd inte frusna gröna ärtor. De är mycket sötare och ger stuvningen eller ärtpurén en helt annan smak och konsistens. Blanda heller inte torkade ärtor från olika förpackningar när du ska koka dem. De kan ha olika koktid. Jag pratar av erfarenhet.)

Taggad med: