Grön ärtstuvning – recept


Grön ärtstuvningStuvade gröna ärtor. Jag hade aldrig tänkt på att det knappast fanns här i Sverige. Att torkade gröna ärtor inte är en del av standardsortimentet i mataffären på samma sätt som i Norge. Jag skriver det här innan jul eftersom grön ärtstuvning är en del av den norska mattraditionen och även den norska julmaten. Vad vore väl norsk lutfisk utan?

Här kommer receptet:

Ingredienser:

 • 4 dl torkade gröna ärtor
 • 1 matsked smör
 • 1 matsked vetemjöl
 • salt
 • socker
 • vitpeppar

Lägg ärtorna i vatten över natten. Byt vatten och kok ärtorna på svag värme tills de är möra, 1-2 timmar. Smaka på några ärtor efter en timme. Dock kan vissa av dem fortfarande vara hårda medan andra är klara. Därför bättre att koka lite för länge än för kort tid.

Häll av det som är kvar av kokvattnet. Tillsätt nytt kokande vatten så att det blir på samma nivå som ärtorna i kastrullen. Tillsätt även smöret och mjölet.

Rör om och mosa ärtorna så att det hela får en fin och grötaktig konsistens. Smak av med salt, vitpeppar och lite socker.

Serveras till lutfisk, eller varför inte köttfärsbiffar?

(Viktigt: Använd inte frusna gröna ärtor. De är mycket sötare och ger stuvningen eller ärtpurén en helt annan smak och konsistens. Blanda heller inte torkade ärtor från olika förpackningar när du ska koka dem. De kan ha olika koktid. Jag pratar av erfarenhet.)

Kategorier:Mat/ReceptEtiketter:, , , ,

8 kommentarer

 1. Hej! Bor i Västerås sen många år. Ser att du också är norsk. Själv kommer jag från Hammerfest. Förr i tiden fanns torkade gröna ärtor att köpa i affärerna. Numera är det helt omöjligt att kunna köpa det. Har i alla är lagat ärtstuvning. Mycket gott till hemlagade fiskekaker. Enda sättet att köpa det är att beställa via nätet. Så tråkigt att det inte finns att köpa i affärerna

 2. Bra recept, tack för det!
  Stuvade gröna ärter åt jag ofta under hela min uppväxt. Mestadels med spicken sill.
  Jag ledsnade aldrig på denna maträtt. Kanske beror det på mina nordnorska gener?
  Tråkigt nog är det inte alltid som det finns torkade gröna ärtor där jag bor. Men det finns ju att beställa.

 3. Var får jag tag på gröna torkade ärter?

  • Hej! Förlåt för sent svar. Jag har alltid köpt torkade gröna ärtor i Norge. Nu är ju det lite svårt, men en gång såg jag det även på Ica Kvantum. Jag gissar att det är något som de riktigt stora affärerna kan ha, eller åtminstone kan ta in i sitt sortiment.

 4. Hej! Det spelar egentligen ingen roll. Du heller ju bort det som blir kvar av vattnet ändå. Lycka till!

 5. Hej!
  Hur mycket vatten ska jag ha till 4 dl torkade ärtor?
  Marianne

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: